Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dobrá správa pre milovníkov STEAKOV: S červeným mäsom a jeho vplyvom na zdravie je to INAK!

(Zdroj: gettyimages.com)

Toľko odborníkov a výskumov spájalo príjem veľkého množstva tukov s rizikom chorôb vrátane mŕtvice, že sa mnohí už boja čo i len dotknúť červeného mäsa. Vyzerá to tak, že to nakoniec nebude až také zlé.

Desaťročia panovali obavy, že konzumácia veľkého množstva steakov a bravčového mäsa môže zvýšiť riziko srdcových ochorení v dôsledku vysokého obsahu tuku, ako informuje dailymail.co.uk

Bez dôkazov

Vedci, ktorí analyzovali takmer 200 existujúcich štúdií, však nenašli žiadny dôkaz, že tieto dve veci - tuk a mŕtvica - spolu súvisia. Taktiež vraj existujú slabé dôkazy, že konzumácia nespracovaného červeného mäsa vedie k rakovine hrubého čreva a konečníka, rakovine prsníka a cukrovke 2. typu. Vedúci autor štúdie doktor Christopher Murray, z Washingtonskej univerzity dodal, že toto zistenie by malo „vyjasniť zmätok a pomôcť spotrebiteľom robiť správne rozhodnutia o strave, cvičení a iných aktivitách, ktoré môžu ovplyvniť ich dlhodobé zdravie“. Zistenia boli publikované v časopise Nature Medicine.

Mäso sa považuje za nespracované, ak je čerstvé, no nebolo zabalené, varené, konzervované alebo upravené zo svojho prirodzeného stavu. Spracované mäso – ako slanina, klobásy a salámy – sa zase upravuje, aby sa zlepšila jeho chuť alebo trvanlivosť, a to údením, solením, nakladaním, sušením alebo konzervovaním.

Už roky je konzumácia červeného mäsa spájaná so zvýšeným rizikom srdcových chorôb v dôsledku vysokého obsahu nasýtených tukov. Predpokladá sa, že tuk zvyšuje hladiny cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL) v tele, čo je známy rizikový faktor pre koronárne srdcové choroby.

Vedci preskúmali 180 štúdií z celého sveta, ktoré sa zaoberali určitým správaním, výberom stravy a ich vplyvom na choroby. Napríklad výsledky ukázali veľmi silné dôkazy medzi fajčením a rakovinou pľúc. Čo sa týka konzumácie veľkého množstva nespracovaného červeného mäsa a ischemickou mŕtvicou, najbežnejším typom mŕtvice, bola nájdená veľmi slabá súvislosť. Čo sa týka jedenia zeleniny a ischemickou chorobou srdca, tí, ktorí sa vyhýbali tejto zdravej strave, mali o 0 až 15 % zvýšené riziko ochorenia.

Viac o téme: ZdravieMäsoPrevenciaSteakČervené mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9