Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSOBNOSŤ a jej vplyv na ZDRAVIE: Títo ľudia sú skvelí v spálni, ale hrozí im obezita, kde patríte VY?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa odborníkov vyniká každá osobnosť určitým správaním a návykmi, ktoré ovplyvňujú zdravie človeka. To, akí ste, tak môže mať dopad na vaše telo - od srdca až po číslo, ktoré ukazuje ručička na váhe.

Viaceré štúdie našli spojenie medzi konkrétnymi osobnostnými črtami a zdravotným stavom. Napríklad extrovert je lepší v spálni ako jeho menej spoločenskí rovesníci, avšak má zvýšené riziko vzniku obezity. U introverta zase nehrozia kilá navyše, ale má zvýšené riziko, že bude trpieť depresiou, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Majstri v spálni s kilami navyše

Štúdia nemeckých vedcov z roku 2019 zhromaždila údaje od takmer 20 000 ľudí o ich type osobnosti a indexe telesnej hmotnosti (BMI). Do veľkej "päťky" osobnostných čŕt patrí extrovert, ústretovosť, neurotizmus, svedomitosť a otvorenosť. Extroverzia spolu s neurotizmom najviac korelovala s mierou obezity.

Výskumníci vysvetľujú, že otvorenejšia, príjemnejšia osobnosť bude s väčšou pravdepodobnosťou jesť veľa občerstvenia a zúčastňovať sa rôznych aktivít, ktoré vedú k obezite.

„Telesná hmotnosť odráža naše správanie a životný štýl a prispieva k tomu, ako vnímame seba a ostatných,“ napísal výskumný tím National Institutes of Health v roku 2012 v štúdii, ktorá mala podobné zistenia.

Neurotici a extroverti mali zase vyššie BMI, čo znamená vysokú pravdepodobnosť zvýšeného telesného tuku, obvodu pása a bokov. Aj keď môžu bojovať so svojou hmotnosťou, vynikajú v spálni.

Ďalšia nemecká štúdia osobnostných čŕt, ktorá bola publikovaná začiatkom tohto roka, odhalila, že extroverti patria medzi najlepšie osobnosti, ktoré doprajú potešenie sebe i svojmu partnerovi. Iná metaanalýza ôsmich ďalších štúdií, ktorá merala sexuálnu výkonnosť a partnerskú lojalitu, zase prišla na temnú stránku extrovertnejších osobností. Hoci sú skvelí v sexe, nie sú práve najvernejší. 

OSOBNOSŤ a jej vplyv
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Osobnosť formuje nielen preferencie človeka na sex,“ vysvetlili vedci.

Formuje sa tiež správanie človeka v sexuálnom vzťahu. Toto správanie má vplyv na kvalitu a kvantitu sexu, a tým aj na sexuálnu pohodu osoby a jej partnera.

„Hoci extrovertnosť a otvorenosť pomáhajú realizovať vzájomne prospešný sexuálny život, nenašli sme žiadny dôkaz, že majú nejaké hodnoty záväzku,“ dodali vedci. 

Hodnota záväzku zrôrazňovala, aký citový záväzok musí mať človek voči partnerovi, aby s ním mal kvalitný sex.

Srdcové choroby, no ochrana pred cukrovkou

Niektorí ľudia majú radi súťaživosť a hľadajú ju takmer v každom aspekte svojho života. O týchto ľuďoch sa často hovorí ako o osobnostiach „typu A“, a hoci táto vlastnosť môže byť pre nich prínosom na pracovisku a v iných oblastiach života, môže to poškodiť ich srdce. Kardiovaskulárni odborníci a fyziológovia už dlho varujú, že tí, ktorí sú v každodennom živote príliš súťaživí, si spôsobujú väčší stres. Títo ľudia sa často snažia prevziať viacero úloh naraz, majú horšiu emocionálnu kontrolu a ponáhľajú sa, aby splnili mnohé požiadavky, ktoré na seba kladú. 

Dr Rachel Bollaertová, fyziologička z Marquette University v Milwaukee vysvetlila, že to môže viesť k viacerým srdcovým problémom: "U tých, ktorí sú typ A, zvyčajne vidíme jedincov s vyššou mierou potenciálne chronických ochorení, ako sú srdcové choroby alebo už aj koronárne artérie."

OSOBNOSŤ a jej vplyv
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalej vysvetlila, že rovnaké faktory, ktoré aktivujú stres, sú tiež spojené so zvýšenou frekvenciou srdcových ochorení. American Heart Association varuje, že zvýšený stres spôsobuje vyšší krvný tlak – čo vedie k väčším chronickým problémom. Zaujímavé je, že osobnosti typu A sú schopné vyhnúť sa cukrovke vo vyššej miere ako ostatní. Štúdia francúzskych vedcov z roku 2021 zistila, že ľudia, ktorí hlásili významné symptómy, vredy na nohách, súvisiace s cukrovkou 2. typu, mali menšiu pravdepodobnosť, že budú súťaživí.

Znížené riziko úmrtnosti

Svedomitosť sa považuje za jednu z piatich hlavných osobnostných vlastností. Spája sa s ľuďmi, ktorí majú väčšiu sebakontrolu a sebadisciplínu. Ide o skvelé vlastnosti u niekoho, kto chce žiť dlhý a zdravý život. Štúdie spájajú svedomité typy osobnosti so zdravším stravovaním a väčšou fyzickou aktivitou, ktoré sa zároveň vyhýbajú zlému správaniu, ako je fajčenie alebo nadmerná konzumácia alkoholu. Všetky tieto faktory výrazne znižujú riziko, že človek utrpí viaceré zdravotné problémy, ako je rakovina, srdcové choroby, cukrovka a ďalšie.

Štúdia z roku 2019 vykonaná švajčiarskym výskumným tímom zistila, že ľudia s osobnosťami svedomitého typu mali nižšie hladiny biomarkerov IL-6 cirkulujúcich v ich tele. Výskum zhromaždil údaje od viac ako 2 000 mužov vo veku od 40 do 82 rokov, pričom meral ich osobnosť aj hladinu IL-6. Predpokladá sa, že to znamená, že ich celkové riziko úmrtnosti zo všetkých príčin je výrazne znížené v porovnaní s ich rovesníkmi v rámci ostatných štyroch typov.

„Zdá sa, že svedomitosť nepriamo súvisí s chronickým zápalom nízkeho stupňa, meraným hladinami IL-6, kompatibilnými s ochranou pred kardiovaskulárnym rizikom,“ napísali vedci.

Perfekcionizmus a dôkladnosť, ktorú prejavujú niektorí svedomití ľudia, však môžu niekedy zájsť príliš ďaleko. Osobnostná črta je spojená s obsedantno-kompulzívnou poruchou osobnosti, čo je vo väčšine vážnych prípadov potenciálne oslabujúci stav.

„Hlavnými charakteristikami obsedantno-kompulzívnej poruchy osobnosti (OCPD) sú svedomitosť, perfekcionizmus a oddanosť práci, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť profesionálnu produktivitu a medziľudské vzťahy,“ napísali odborníci vo vydaní časopisu z roku 2001 v Medzinárodnej encyklopédii sociálnych vied a vied o správaní.

OSOBNOSŤ a jej vplyv
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nemajú radi tímovú prácu alebo delegovanie úloh, pokiaľ sa ostatní presne nezhodujú s ich spôsobom myslenia alebo konania. Tieto osoby prejavujú prísnosť a rigiditu voči sebe aj voči ostatným, čo často narúša sociálne fungovanie. Sú prehnane svedomití, neflexibilní a v otázkach morálky alebo etiky mysliaci na pravidlá.

Fyzicky zdatnejší, no s psychickými problémami

Introverti majú zase lepšie fyzické zdravie, ale s väčšou pravdepodobnosťou bojujú s problémami s psychikou. 

Skoršia štúdia z roku 2021, ktorá spájala extroverziu s obezitou, tiež zistila, že tí, ktorí dosiahli nižšie skóre na stupnici, mali menšiu pravdepodobnosť vážnej nadváhy. Štúdia z Cornell University z roku 2013 odhalila, že introvertní študenti boli lepší v odhadovaní správnej veľkosti porcií ako ich extrovertní rovesníci, čo viedlo k zdravším návykom a menšiemu prejedaniu. Nižšia miera obezity súvisí s menším rizikom vzniku srdcových chorôb, cukrovky, mnohých typov rakoviny a množstva ďalších zdravotných problémov.

Mechanizmus, prečo sú introverti menej obézni, nebolo možné určiť, no vedci z Cornell sa domnievali, že by to mohlo súvisieť s typmi sociálnych podnetov, ktoré vnímajú. Napríklad vo svojej štúdii introvertní študenti s väčšou pravdepodobnosťou dodržiavali štandardnú veľkosť porcie misky, do ktorej nasypali cereálie - zatiaľ čo extroverti používali svoj vlastný vnútorný a nesprávny úsudok.

Aj keď môžu byť fyzicky zdatnejší, introverti majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť psychickými problémami ako ich extrovertní rovesníci. Štúdia University of North Carolina z roku 2001 poukazuje na to, že introverti sú s väčšou pravdepodobnosťou neurotickí – prejavujú nižšiu emocionálnu stabilitu a citlivosť voči ostatným. To vedie k zvýšenému riziku depresie.

Negativita ich môže stáť vlasy

Pesimizmus sa zvyčajne nepovažuje za veľmi dobrú osobnostnú črtu. Negatívne názory na svet sú spojené s vyšším rizikom úzkosti, depresie a väčšieho stresu – spolu so všetkými negatívnymi zdravotnými rizikami, ktoré s tým súvisia. Negatívny názor môže tiež spôsobiť, že muž stratí vlasy v skoršom období svojho života, ako zistili štúdie.

OSOBNOSŤ a jej vplyv
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stará štúdia vedcov z Tokia v Japonsku zistila, že u mužov, ktorí hlásili viac pesimizmu v súvislosti s budúcnosťou, bola väčšia pravdepodobnosť ústupu vlasov, alebo ich rednutie. Výskumníci však nezistili, prečo to tak je. Aj keď je stres spojený s určitým vypadávaním vlasov, nesúvisí s mužskou plešatosťou. Vypadávanie vlasov však bolo častejšie u tých, ktorí mali nadváhu, fajčili, pili viac alkoholu a mali horšiu stravu.

Pesimistickejší výhľad však môže mať určité výhody. Často sú v živote opatrnejší – keďže sa pri rozhodovaní obávajú horšieho. V dôsledku toho štúdie prišli na to, že pesimisti sú často viac pripravení na katastrofu a iné negatívne scenáre. Je tiež menej pravdepodobné, že sa zrania alebo zomrú pri nehodách, pretože prejavujú väčšiu opatrnosť vo svojom každodennom živote.

Viac o téme: OsobnosťZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9