Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Instantná KÁVA ako súčasť zdravého životného štýlu? Elixír MLADOSTI v pohári!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najnovšie zistenie kávičkárov rozhodne poteší. Dokonca aj tých, ktorí vďaka rýchlej a jednoduchej príprave dávajú prednosť instantnej forme.

Človek by povedal, že tých výskumov a štúdií už bolo dosť, ale opak je pravdou. Na základe analýzy takmer pol milióna záznamov v Biobanke Spojeného kráľovstva majú ľudia, ktorí pijú dve až tri šálky kávy denne tendenciu žiť dlhšie a zaznamenávajú menej kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí tomuto nápoju neholdujú, uvádza sciencealert.com. Výskum bol publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology.

Bez kardiovaskulárnych chorôb

Hoci výskum netvrdí, že pitie väčšieho množstva kávy pridáva roky života, napriek tomu ide o zaujímavú asociáciu, ktorú chcú vedci ďalej skúmať. Je tiež dôležité porovnať zistenia s predchádzajúcimi štúdiami, ktoré spájajú zmenšovanie mozgu a zvýšené riziko demencie s denným zvykom šiestich alebo viacerých šálok kávy.

"V tejto rozsiahlej pozorovacej štúdii bola mletá, instantná a bezkofeínová káva spojená so znížením výskytu kardiovaskulárnych chorôb," hovorí elektrofyziológ Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Institute v Austrálii. "Výsledky naznačujú, že mierny príjem mletej, instantnej a bezkofeínovej kávy by sa mal považovať za súčasť zdravého životného štýlu,” dodal.

Instantná KÁVA ako súčasť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Väčšia šanca na život

Biobanka Spojeného kráľovstva je rozsiahla databáza obsahujúca záznamy o genetike, zdraví a životnom štýle jednotlivcov. V tejto štúdii boli poskytnuté informácie o zdraví a stravovaní od 449 563 ľudí vo veku 58 rokov v priebehu viac 12 rokov. 

Účastníci boli zoskupení podľa ich dennej spotreby kávy a podľa toho, aký typ kávy zvyčajne pijú. Viac ako 100 000 ľudí uviedlo, že kávu vôbec nepili. V rámci analýzy vedci zohľadnili vplyv veku, pohlavia, etnickej príslušnosti, obezity, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obštrukčného spánkového apnoe, fajčenia a konzumácie čaju a alkoholu.

Následne mohli Kistler a jeho kolegovia vypočítať rozdiely vo výsledkoch zdravia srdca a úmrtí z akejkoľvek príčiny u všetkých konzumentov kávy počas obdobia štúdie v porovnaní s tými, ktorí čierny mok nepili.

Pitie instantnej, mletej a dokonca aj bezkofeínovej kávy bolo spojené s nižšou pravdepodobnosťou úmrtia. Tí, ktorí vypili dve alebo tri šálky kávy denne, mali väčšiu šancu na dlhší život ako tí, ktorí nepili žiadnu.

"Kofeín je najznámejšou zložkou kávy, ale nápoj obsahuje viac ako 100 biologicky aktívnych zložiek," hovorí Kistler. "Je pravdepodobné, že tieto zlúčeniny boli zodpovedné za pozitívne vzťahy pozorované medzi pitím kávy, kardiovaskulárnymi chorobami a prežitím.”

Pri hlbšom skúmaní tím zistil, že konzumácia kofeínového nápoja zároveň súvisí s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení, pričom najnižšie riziko bolo pozorované u tých, ktorí konzumovali dve až tri šálky denne. Existujú mierne odlišné zistenia týkajúce sa rizika arytmie alebo abnormálneho srdcového rytmu pre mletú a instantnú kávu, ale nie bezkofeínovú, spojené s nižšou pravdepodobnosťou vzniku tohto stavu.

Instantná KÁVA ako súčasť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Smelo do toho!

Ako ukázali mnohé predchádzajúce výskumy, káva je komplexná látka, ktorá interaguje s telom zložitými spôsobmi, ktoré sa vedci stále snažia pochopiť. Skutočnosť, že štúdia zahŕňala množstvo ľudí počas dlhšieho obdobia len zvyšuje váhu spojenia medzi pitím kávy a dlhovekosťou.

"Naše zistenia naznačujú, že pitie malých množstiev káv všetkých druhov by nemali byť odradzujúce. Skúste si nápoj vychutnať ako prospešný mok pre zdravé srdce," hovorí Kistler. 

Viac o téme: KávaZdravieNápoj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9