Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Šialená STRAVA muža prekvapuje: Jedáva len SUROVÉ mäso, takto mu to pomohlo

(Zdroj: gettyimages.com)

Hazard so zdravím. Aj tak by sa dalo nazvať stravovanie jedného muža z Las Vegas. Konzumuje totiž surové mäso, ktoré môže byť zdrojom veľkého množstva baktérií a mikróbov. On však tvrdí, že je po ňom zdravší a plný energie.

Steward Rusty McEntire z Las Vegas sa od svojich 22 rokov živí výlučne mäsom v surovom stave! Rozhodol sa tak po tom, ako dlhodobo trpel na kyslý reflux a tiež sa obával, že varením jeho strava stráca dôležité živiny. Pred ôsmimi rokmi sa po prvýkrát odvážil zjesť surový ribeye steak, teda rebrové oko. Po jeho konzumácii sa podľa jeho vlastných slov cítil nabitý energiou, silný a tiež mu to lepšie myslelo, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Iba v surovom stave

Odvtedy dodržiava diétu inšpirovanú neandertálcami, ktorá pozostáva zo surových kusov mäsa a rýb. Obľubuje najmä steaky, hoväzdie a jahňacie mäso, králika, ale nepohrdne ani chobotnicou. Pije tiež nepasterizované mlieko, ktorého predaj je vo väčšine štátov USA nelegálny. Tvrdí, že zje 3- až 4-tisíc kalórií denne, čo predstavuje približne dve kilá surového mäsa. Pravidelne na sociálnych sieťach zverejňuje videá, na ktorých si na nich pochutnáva.

„Keď som ho prvýkrát ochutnal, bol to pre mňa neskutočný zážitok,“ konštatoval McEntire. Ako dodal, keď konzumuje surové mäso, cíti príval energie a viac sa dokáže sústrediť. „Môže to byť duševná záležitosť, ale pre mňa osobne, keď ho nejem, cítim sa spomalene,“ vysvetlil.

Ohrozenie zdravia

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varuje, že mäso by sa malo uvariť dôkladne, aby boli zabité všetky baktérie a mikróby, ktoré môžu spôsobiť ochorenia. Takto spracované sa podľa odborníkov ľahšie žuje, trávi a vedie tiež k lepšiemu vstrebávaniu živín a aj energeticky je hodnotnejšie.

„Nie som lekár, ani odborník na výživu, svoje poznatky získavam z vlastného poznania,“ tvrdí.

Snaží sa kupovať mäso zo zvierat, ktoré boli kŕmené trávou priamo od farmárov, aby sa vyhol menej kvalitnému tovaru. Mnohí jeho sledovatelia s jeho spôsobom stravovania nesúhlasia a pokladajú ho za blázna, ktorí si "užíva" parazity. Jeho rodina je mu však oporou a mama taktiež pravidelne jedáva surové mäso.

Pije aj nepasterizované mlieko

Tepelne neupravené mäso nie je jedinou zvláštnosťou stravovania McEntira. Dopraje si aj surové mlieko, ktoré je nepasterizované. Pasterizácia je proces, ktorý zabíja potenciálne nebezpečné baktérie v mlieku a predaj "surového" mlieka je v mnohých štátoch USA nezákonný. Legálny je napríklad v Nevade, kde ho aj nakupuje. Podľa CDC môžu surové mlieko a výrobky z neho predstavovať vážne zdravotné riziká vrátane smrti. McEntire je však presvedčený, že konzumácia nepasterizovaného mlieka má množstvo zdravotných benefitov.

„Pijem ho zásadne v takomto stave a nikdy som z toho neochorel,“ tvrdí.

Choroby zo surového mäsa

Jedenie surového mäsa je bežnou praxou v niektorých kultúrach, napríklad v komunitách Inuitov. Mäso sa pripravuje zahrabaním pod zem, aby mohlo niekoľko mesiacov kvasiť. Ak však nie je správne pripravené, môže spôsobiť ochorenie alebo dokonca smrť v dôsledku botulizmu, otravy bakteriálnymi toxínmi. Ohrozovať človeka môže salmonela, E. coli, alebo norovírus. Zdrojom je práve surové mäso a nepasterizované mlieko. Symptómy sa zvyčajne objavia do dvoch dní po konzumácii jedla.

Medzi príznaky patrí:

  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • hnačka, ktorá môže obsahovať krv alebo hlien
  • bolesť brucha
  • strata energie
  • boľavé svaly

Väčšina ľudí problém vyrieši v domácom prostredí v priebehu niekoľkých dní a nepotrebuje vyhľadať pomoc odborníka. Treba však odpočívať a piť dostatok tekutín, aby sa predišlo dehydratácii. Kontaktovať lekára by ste mali vtedy, ak sa symptómy stupňujú, ale aj v prípade, že sa vám neuľaví ani po niekoľkých dňoch.

Potraviny sa môžu kontaminovať, ak:

  • nie sú dôkladne uvarené,
  • sú ponechané príliš dlho pri izbovej teplote,
  • jete ich po dátume minimálnej trvanlivosti,
  • dotýkate sa ich kontaminovanými rukami,
  • neskladujete ich pri teplote nižšej ako 5 °C.
Viac o téme: PotravinyZdravieSurové mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9