Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tri druhy OVOCIA môžu ROZPUSTIŤ smrteľné krvné ZRAZENINY: KTORÉ to sú?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zabránia zdravému prúdeniu krvi v nohách, krv sa nahromadí za zrazeninou a hrozí opuch. Krvné zrazeniny nie sú žiadnou srandou, mala by im byť venovaná väčšia pozornosť. Ktoré potraviny pôsobia proti nim?

Antikoagulanciá sú liečivá, ktoré pomáhajú rozpúšťať zrazeniny riedením krvi. Zaujímavé je, že podobné účinky preukázalo obyčajné ovocie, ako sa píše na express.co.uk. Existujú totiž dôkazy, že určité chemikálie nachádzajúce sa v rastlinách by mohli inhibovať tvorbu krvných zrazenín alebo rozpúšťať už existujúce. Hoci by to mohlo znížiť riziko budúcich zrazenín, ovocie by sa nemalo používať ako náhrada lekárskej liečby.

Čítajte tiež: Fučanie do schodov je VAROVANÍM pľúc: Spravte TOTO, budete zvládať oveľa VIAC

Čo mať na tanieri? 

Podľa inštitútu Vein and Vascular Institute najúčinnejšie rastlinné potraviny na prirodzené rozpúšťanie zrazenín obsahujú bromelaín a rutín. V štúdii z roku 2012 publikovanej v International Current Pharmaceutical Journal sa ukázalo, že príjem rutínu, ktorý možno nájsť v jablkách, citrónoch, cibuli, pomarančových čajoch a doplnkoch, zabraňuje vzniku trombov po zranení. Vzhľadom na bezpečnosť, autori správy dospeli k záveru, že môže ísť o lacný liek na zníženie opakujúcich sa zrazenín a pomôcť zachrániť tisíce životov.

Tri druhy OVOCIA môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vein and Vascular Institute z podobných dôvodov odporúča jesť ananás alebo užívať výživový doplnok s bromelaínom. V niekoľkých štúdiách sa totiž zistilo, že enzým tráviaci proteín inhibuje tvorbu prozápalových molekúl. Podľa výskumu publikovaného v časopise Cellular and Molecular Life Sciences môže tiež spustiť účinky, ktoré pomáhajú vyčistiť fibrín v krvných zrazeninách. Podľa Health Body patria medzi ďalšie potraviny a nápoje, ktoré môžu pomôcť pri rozpúšťaní krvných zrazenín, cesnak, kiwi, kel, špenát, červené víno a hroznovú šťavu.

Tri druhy OVOCIA môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Viete, kde v tele sa nachádza srdce? KVÍZ ukáže pravdu o vašich vedomostiach o orgáne!

Pozor však na to, aby domáci pokus o rozpustenie krvnej zrazeniny doma neoddialil lekárske ošetrenie. Tým sa môže zvýšiť riziko potenciálne život ohrozujúcich komplikácií, vrátane toho, ak sa krvné zrazeniny dostanú do iných častí tela.

Viac o téme: Ovocie ZdraviePrevenciaKrvné zrazeniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9