Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dve ZMENY v chôdzi človeka ako PREDPOVEĎ choroby: O 6 rokov neskôr DIAGNÓZA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zmeny v rovnováhe a chôdzi by mohli naznačovať neskoré štádium Alzheimerovej choroby alebo by za tým mohla byť vaskulárna demencia. Ako je to možné?

Ako dodávajú vedci z najnovšieho výskumu, neurologické zmeny sú bežné na začiatku kognitívneho poklesu, no môžu o nich napovedať aj fyzické zmeny. Vzťah medzi fyzickým výkonom a nástupom demencie je už niekoľko rokov veľkou výzvou pre odborníkov, no vyzerá to tak, že sú o krok bližšie k jeho pochopeniu. Podľa nich zmeny v rovnováhe alebo spôsob, akým daný človek chodí, by mohol veľa prezradiť o jeho kognitívnom stave, uvádza express.co.uk

Čítajte tiež: Populárna PRÍLOHA k mäsu je rovnako ZLÁ ako sladkosti: KILÁ navyše sú nič, PEKLO pre CIEVY

Znamenie choroby

Podľa WebMD sa môžu symptómy demencie u každého prejaviť inak, na druhej strane, fyzické zmeny sa zvyknú prejaviť ešte pred stratou pamäti. 

„Podľa štúdie tí, ktorí chodili pomaly alebo mali zlú rovnováhu, mali v nasledujúcich šiestich rokoch väčšiu pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná Alzheimerova choroba,“ uvádzajú odborníci.

Tieto zmeny napovedajú o tom, že bunky v mozgu a nervová komunikácia sa pomaly začínajú zhoršovať, čo bude postupovať až do neskorého štádia demencie. Nakoniec to až do takej miery ovplyvní pacienta, že nebude schopný sám chodiť alebo bude mať kognitívne problémy, ako napr. neschopnosť spracovávať informácie. Aj keď je to zvyčajne príznak neskorého štádia demencie, strata rovnováhy sa v niektorých prípadoch vyskytuje v prvom štádiu vaskulárnej demencie. 

Dve ZMENY v chôdzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dementia Care Central vysvetľuje: „V počiatočných štádiách alebo dokonca ešte pred tým, ako sa rozvinú iné príznaky demencie, môže strata rovnováhy pri státí alebo chôdzi naznačovať zvýšený potenciál rozvoja Alzheimerovej choroby. Môže to byť tiež znamenie toho, že váš blízky trpí iným druhom demencie než Alzheimerovou chorobou.

Mozoček je časťou mozgu, ktorá riadi pohyby tela. Choroby, ktoré postihujú túto časť mozgu, akou je demencia, s väčšou pravdepodobnosťou ovplyvnia rovnováhu oveľa skôr.

“Napríklad, vaskulárna demencia sa líši od Alzheimerovej choroby, pretože je spôsobená nedostatkom prietoku krvi prenášajúceho kyslík do mozočku," dodáva Dementia Care Central. "Niektorí ľudia s vaskulárnou demenciou zažijú pocity vertiga skôr, ako budú mať problémy s myslením a pamäťou.”

Keďže je strata rovnováhy charakteristická pre neskoré štádium demencie, pacienti sa niekedy prispôsobia zmenou chôdze. Veľmi často táto zmena zahŕňa prehadzovanie, namiesto zdvíhania každej nohy, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť pádu.

Dve ZMENY v chôdzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žiadna novinka

Už v roku 2016 výskum publikovaný v časopise Journal of The American Geriatrics Society naznačil, že závraty a strata rovnováhy v skoršom veku môžu znamenať Azlheimera v neskoršom živote. Zistenia sú v súlade s predchádzajúcimi odhaleniami, publikovanými v časopise Neurology, ktoré naznačujú, že náchylnosť na pády by mohla spôsobiť nahromadenie amyloidu v mozgu a tau v miechovom moku. Nahromadenie tau je spôsobené zvýšenou aktivitou enzýmov, ktoré naň pôsobia, nazývané tau kinázy, čo spôsobuje, že proteín tau sa zle skladá a zhlukuje, čím sa vytvárajú neurofibrilárne spletence.

Zaujme vás: BUDÍTE sa každú noc v ROVNAKÝ čas? ZÁHADA rozlúštená, toto vám chce telo NAZNAČIŤ

Čo by mohlo pomôcť?

Neexistuje žiadny istý spôsob, ako zastaviť hromadenie týchto bielkovín v mozgu, ale niektoré dôkazy naznačujú, že konzumácia zdravých omega-3 tukov by mohlo znížiť amyloidné plaky. Odporúča sa aj šesť až osem hodín spánku za noc, aby mal mozog dostatok času na odstránenie škodlivých bielkovín.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaChôdzaDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9