Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

5 tichých PRÍZNAKOV, že máte doma PLESEŇ: Takto vás na to upozorní TELO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Symptómy toxicity plesní odzrkadľujú príznaky bežných zdravotných ťažkostí. Netreba ich podceňovať. Podľa odborníka môže viesť vystavenie plesniam k oveľa väčším problémom.

Kýchate, kašlete, cítite sa na dne a unavení? Aj keď to na prvý pohľad vyzerá na alergiu alebo obyčajné prechladnutie, o to viac prekvapí iný dôvod. Ak tieto nepríjemné pocity trvajú dlhšie alebo sa zhoršujú, pravdepodobne ste sa dostali do kontaktu s plesňami. 

Michael Rubin, odborník na plesne a kvalitu ovzdušia, ktorý napísal odbornú príručku "The Mold Medic" poukazuje na to, že okrem respiračných problémov sa vystavenie plesniam spája s demenciou v ranom štádiu a Alzheimerovou chorobou.

„90 % času trávime v interiéri,“ hovorí odborník. „Neustále sa učíme o tom, ako môže mať náš domov vplyv na ľudské zdravie, no všetko to vedie k tomu istému. Ak chceme zlepšiť zdravie, veľký veľký vplyv má na tom vzduch, ktorý dýchame."

Ak ste doteraz nevenovali pozornosť záludným miestam v byte, kde rastie pleseň, ak sa ňou vystavíte, v priebehu času to môže viesť k vážnym následkom. 

Všímajte si tiché príznaky, ktoré majú na svedomí plesne, ešte skôr, ako sa váš stav zhorší: 

Prejavy podobné alergii

Kýchynie, kašeľ, svrbenie očí a hrdla, upchatý nos, podráždená koža a vyrážky. Za týmito príznakmi, ktoré si ľahko pomýliť s alergiou, môžu byť plesne, konkrétne toxicita plesní. 

5 tichých PRÍZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zvyčajne to začína nezvyčajnými alergiami," hovorí Rubino. „Ste častejšie chorí? Máte upchatý nos alebo príznaky alergického typu?"

Odborník upozorňuje, že sa môžu prejaviť v rôznych časových obdobiach. Niekedy nastúpia takmer okamžite, alebo majú oneskorené reakcie. 

Problémy s dýchaním

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže vystavenie plesniam vyvolať aj príznaky astmy, ako je dýchavičnosť a sipot. Ide o bežný príznak aj u tých, ktorí nemajú sezónne alergie. CDC tiež poukazuje na predchádzajúci výskum, ktorý zistil, že vystavenie plesniam môže zhoršiť akúkoľvek už existujúcu astmu.

Budete unavení

Je tak bežná, že málokto sa nad ňou pozastaví. Pocit únavy je však taktiež výsledkom vystavenia plesni v domácom prostredí. 

Štúdia z roku 2013 publikovaná v Toxins zistila, že vystavenie rôznym druhom plesní – najmä mykotoxínom, druhu plesní, ktoré môžu rásť na jedle, ako aj v teplých a vlhkých podmienkach v domácnosti – môže spôsobiť pocity chronickej únavy.

5 tichých PRÍZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zažijete "mozgovú hmlu"

Spolu s únavou môže byť plesne príčinou pocitov "mozgovej hmly", ktorá vedie k pocitu pomalého rozmýšľania a častého zabúdania.

Rubino poukazuje na to, že je to zvyčajne dôsledok zápalu, ktorý telo zažíva, keď je vystavené plesniam: „Začnete pociťovať črevné problémy v dôsledku zápalu, ktorý môžu spôsobiť plesne a toxíny. Zápal čriev môže viesť k zápalu mozgu, ktorý potom môže spôsobiť celý rad neuropsychiatrických symptómov."

Odborníci upozorňujú, že pleseň je pre telo dráždivá látka, ktorá môže spôsobiť zápalovú reakciu. Jedna neuropsychologická štúdia z roku 2009 naznačila, že keď je mozog chronicky zapálený v dôsledku vystavenia plesniam, môže to viesť k dlhodobému kognitívnemu poškodeniu.

Budete sa cítiť úzkostlivo alebo depresívne

„Je veľa štúdií, ktoré ukazujú, že pleseň ovplyvňuje duševné zdravie ľudí a spôsobuje úzkosť a depresie,“ zdôrazňuje Rubino.

Podľa článku publikovaného prostredníctvom Environmental Health Perspectives majú tí, ktorí sú vystavení vlhkým, plesnivým domácnostiam, o 34 % až 44 % vyššie riziko depresie. Ďalšie štúdie v posledných rokoch, ako napríklad jedna v roku 2020, ukázali, že vystavenie plesniam môže zvýšiť správanie podobné úzkosti.

Viac o téme: PotravinyPlesneChorobaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9