Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mnoho ľudí je popletených z pH šialenstva: ALKALICKÁ voda pod lupou, OPLATÍ sa ju piť?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V pitnom režime už dlhé roky "letí" pitie zásaditej, inak povedané alkalickej vody. Do "módy" sa nedostala len tak, údajne má množstvo zdravotných prínosov. Alebo je to len klamstvo?

Pulty obchodov sa plnia fľašami alkalických vôd, ale čím sa vlastne líšia od iných balených podľa eatthis.com

Výhody pitia alkalickej vody

Termín "alkalický" sa používa na opis úrovne pH na stupnici od 0 do 14, pričom pH 0 je veľmi kyslé a pH 14 veľmi zásadité. Bežná pitná voda má pH približne 7, zatiaľ čo zásaditá voda 8 až 9.

Čítajte tiež: Poškodená PEČEŇ sa môže ukázať obyčajnou ÚNAVOU: Ďalšie príznaky, ktoré sa ľahko PREHLIADNU

Niektorí zástancovia alkalickej stravy naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva zásaditých potravín a nápojov môže byť zdraviu prospešná a kyslosť často spojená so štandardnou americkou stravou môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny a negatívne ovplyvniť zdravie kostí. V súčasnosti neexistuje dostatok dôveryhodných výskumov, ktoré by to potvrdili, hoci sa predpokladá, že by pitie alkalickej vody mohlo spôsobiť menšie škody.

Často sa hovorí, že alkalická voda dokáže neutralizovať kyslosť v tele, čím môže predchádzať zdravotným problémom. Telo si však prirodzene udržiava veľmi tesný rozsah pH samo o sebe prostredníctvom rovnováh, čo majú pod kontrolou pľúca, mozog a obličky a chemické pufre v krvi. Konzumácia veľmi kyslej stravy, napríklad takej, ktorá obsahuje veľké množstvo mäsa, mliečnych výrobkov a alkoholu a málo porcií ovocia a zeleniny, môže týmto systémom spôsobiť viac práce. Pravdepodobne však nezabráni telu udržiavať správne pH, a preto pomoc v podobe alkalickej vody nie je potrebná.

Mnoho ľudí je popletených
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo hovoria dôkazy?

Pitie alkalickej vody nemá pravdepodobne žiadne nevýhody, hoci ani prínosy, podporované mnohými priaznivcami, no nie sú konkrétne podložené výskumom. Na druhej strane, nájdu sa niektoré z nich, ktoré podporujú tieto benefity.

Napríklad jedna štúdia zistila, že alkalická voda s pH 8,8 môže denaturovať pepsín, čo by mohlo mať terapeutické výhody pre tých, ktorí trpia refluxom. Ďalšia štúdia zase odhalila, že pitie vody s vysokým pH elektrolytom zlepšilo viskozitu krvi, čo je metrika, ktorá hovorí, ako efektívne krv prúdi cez cievy.

Aj keď ide o pozitívne atribúty pitnej alkalickej vody, mnohé z dokončených štúdií majú malú veľkosť vzorky. Preto sa považujú za menej spoľahlivé. A už vôbec nemožno hovoriť o spojení zdravotných prínosov alkalickej vody na rozvoj rakoviny a zdravie kostí. 

Zaujme vás: Viete, kde v tele sa nachádza srdce? KVÍZ ukáže pravdu o vašich vedomostiach o orgáne!

Nesústreďte sa na zásaditosť

Zrátané a podčiarknuté. Chýba dostatok dôkazov na podporu tejto vody pri prevencii alebo liečbe určitých stavov. Dobrou správou však je, že pitie prírodnej alkalickej vody sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné. Pitná voda je základnou súčasťou celkového zdravia a konzumácia dostatočného množstva vody každý deň je dôležitejšia ako zameranie sa na zásaditosť.

Marketingové tvrdenia spojené s alkalickou vodou by sa mali brať opatrne a s väčšou rezervou. Jej pitie treba brať ako súčasť celkového pitného režimu, no nemusíte si robiť doma veľké zásoby fliaš. 

Viac o téme: VodaZdraviePrevenciaAlkalická voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9