Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predčasnému STARNUTIU sa dá ZABRÁNIŤ: POTRAVINA, ktorá vám vráti 5 ROKOV

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počas 2. svetovej vojny zlepšili zrak a videnie pilotov. Reč je o čučoriedkach, s ktorými je starnutie jednoduchšie a hlavne pomalšie. Prečo by sme nemali na ne zabúdať s pribúdajúcimi rokmi?

Zdravé stravovanie má nielen s pribúdajúcim vekom pozitívny vplyv na dlhovekosť, teda dĺžku a kvalitu života. Osvojením si správneho životného štýlu sa znižuje riziko vzniku množstva chorôb, ktoré vekom pribúdajú. Strava by mala byť bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, bielkoviny a zdravé tuky. V jedálničku by okrem iného nemali chýbať čučoriedky, ako sa píše na livestrong.com. Aké sú ich konkrétne zdravotné výhody?

Výhody konzumácie čučoriedok:

1. Sú bohaté na antioxidanty

Čučoriedky sú známym zdrojom antioxidantov. O nich je známe, že pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky. Prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia alebo oxidačný stres môžu voľné radikály zvýšiť riziko chorôb, ako je rakovina a srdcové choroby.

2. Zatočia s artritídou

Artritída je chronický stav, ktorý zahŕňa bolesť a stuhnutosť kĺbov. Vyskytuje sa najmä v oblasti bokov, rúk a kolien, a hoci ním môže ochorieť každý, riziko sa zvyšuje s vekom. Z jednej štúdie však vyplynulo, že ľudia, ktorí konzumovali dve šálky čučoriedok denne počas 16 týždňov, hlásili úľavu od bolesti a stuhnutosti.

Predčasnému STARNUTIU sa dá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Podporujú činnosť mozog

To, ako rýchlo si zapamätáte určité informácie, s vekom nevyhnutne klesá. Zvyčajne sa tento proces začína pomaly, pretože mozgové bunky sa časom poškodia. Aj keď sa to spočiatku môže zdať ako drobná nepríjemnosť, neurodegenerácia môže nakoniec viesť k chorobám, ako je demencia a Parkinsonova choroba. Ukázalo sa, že strava bohatá na ovocie a zeleninu, spomaľuje alebo zastavuje rozvoj kognitívnych porúch súvisiacich s vekom.

„Čučoriedky podporujú zdravie mozgu, pretože sú bohatým zdrojom polyfenolových zlúčenín, u ktorých sa preukázalo, že majú kognitívne výhody," konštatovala odborníčka na zdravú výživu Maya Fellerová.

4. Sú dobrým zdrojom vlákniny

Aby boli ľudia celkovo zdraví, mali by podľa odborníkov skonzumovať 25 až 38 gramov vlákniny denne. No mnohí s tým majú problém. Pritom ide o základnu živinu pre zdravé trávenie. Jedna šálka surových čučoriedok obsahuje 3,6 gramu vlákniny. To predstavuje 14 percent dennej potreby, ktorá má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

5. Podporujú zdravie srdca

Ochorenie srdca je častým dôvodom úmrtí u starších dospelých. V priebehu rokov sa srdcový sval mení. Počas fyzickej aktivity, alebo stresu nebije tak rýchlo ako kedysi, a na stenách tepien sa ukladá viac tuku. Tie môžu časom stuhnúť a stvrdnúť, čo môže viesť k vysokému krvnému tlaku. Akákoľvek z týchto zmien môže zvýšiť riziko srdcových ochorení a iných komplikácií, ako je mŕtvica a srdcový infarkt. Čučoriedky podporujú zdravie srdca vďaka svojim antioxidačným účinkom.

Predčasnému STARNUTIU sa dá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Antokyány, zlúčeniny zodpovedné za modrú až fialovú farbu bobúľ, sú známe tým, že znižujú riziko srdcových chorôb,“ uviedla Fellerová.

6. Chránia oči

Zmeny zraku sú s pribúdajúcim vekom normálne. Ako ľudia starnú, horšie vidia do blízka, ťažšie sa prispôsobujú zmenám svetla, majú problém s rozpoznaním farieb, ak sú podobné. S vekom prichádza aj vyššie riziko očných chorôb, ako je vekom podmienená degenerácia makuly, šedý zákal, glaukóm a suché oči. Existujú však dôkazy, že konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže poskytnúť určitú ochranu. Práve luteín a vitamín C, ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach, sú dôvodom, prečo by ste ich mali mať vo svojom jedálničku.

Ďalšie dôvody, prečo ich jesť

Čučoriedky sú chutné samé o sebe, takže si ich môžete dopriať kedykoľvek počas roka. Dajte ich zmraziť, aby ste mali zásoby po celý rok. Porcia čerstvých čučoriedok v jednej šálke poskytuje dostatočné množstvo antioxidantov a vlákniny. Najlepšie však urobíte, ak si doprajete rovno dve šálky. Ako ich ešte môžete konzumovať?

  • Pridajte ich do proteínových smoothies, šalátov a palaciniek
  • Upečte si čučoriedkové muffiny alebo chlieb
  • Zmiešajte ich do jogurtu
  • Pripravte si domáce džemy a želé
Viac o téme: ZdravieČučoriedkyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9