Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

TETOVANIE nie je len obyčajný obrázok: ZMENA v kožných bunkách, ktorá mnohých zarazí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci varujú, že tetovací atrament môže obsahovať rakovinotvorné chemikálie, ktoré mutujú na slnku. Sú také malé, že sa môžu dostať do kožných buniek!

Toxické chemikálie spôsobujúce zákerné ochorenie? Podľa vedcov zo Štátnej univerzity v New Yorku (SUNY) nejde o žiadny nezmysel. Zistili, že takmer polovica z 56 vzoriek atramentov na tetovanie, ktoré skúmali, mala azo-zlúčeniny, ktoré sa pod ultrafialovým svetlom – vyžarovaným slnečným žiarením – degenerujú na chemikálie spôsobujúce rakovinu. Mnohé obsahovali aj častice s veľkosťou pod 100 nanometrov (nm), ktoré by sa podľa nich mohli dostať do bunkového jadra a spustiť rakovinové mutácie, píše sa na newsofcanada.net.

Čítajte tiež: Mrazená POCHÚŤKA privolá parkinsona: CHORÝ mozog kvôli populárnym výrobkom

Vedci tvrdia, že tetovací priemysel je v Spojených štátoch do značnej miery nemonitorovaný, hoci ho majú až traja z desiatich Američanov. V Európe sú modré a zelené pigmenty zakázané kvôli obavám, že by mohli spôsobiť rakovinu.

Ak sa dá niekto potetovať, je už vystavený riziku bakteriálnej infekcie, pretože koža je porušená alebo sa nakazí krvou prenosnou chorobou - ako je hepatitída B a C - ak nie sú pomôcky na tetovanie dôkladne vyčistené. V priebehu času sa u nich môžu tiež vyvinúť uzliny alebo granulómy okolo tetovania alebo jazvy.

TETOVANIE nie je len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tvrdia, že o tom, čo je v skutočnosti v použitých atramentoch, sa vie málo, Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) tento priemysel totiž pozorne nesleduje.

Ktoré farby sú najhoršie? 

Odborníci skúmali niekoľko populárnych tetovacích farieb a svoje zistenia predstavili v stredu na jesennom stretnutí Americkej chemickej spoločnosti v Chicagu v štáte Illinois. Tetovanie sa skladá z dvoch častí. Hlavnou časťou je pigment, ktorý môže byť molekulárnou zlúčeninou - ako modrý pigment - alebo pevnou zlúčeninou - ako je oxid titaničitý. Obsahujú tiež nosné tekutiny – zvyčajne na báze alkoholu – ktoré privádzajú pigment do polohy medzi dvoma vrstvami kože.

V štúdii vedci testovali 56 atramentov a zistili, že viaceré obsahovali látky, neuvedené na štítku. V jednom prípade sa v tetovacom atramente dokonca objavil etanol, ktorý môže pomôcť riediť krv. Nie je jasné, či to predstavuje nejaké zdravotné riziko.

Zistilo sa, že približne 23 pigmentov – zvyčajne modrých a zelených – obsahuje azozlúčeniny, ktoré sa môžu stať „karcinogénnymi“, ak sú vystavené príliš veľkému množstvu slnečného žiarenia alebo množstvu baktérií.

Dr. John Swierk, chemik, ktorý viedol štúdiu, povedal: „Je možné, že máte na koži pigmenty, ktoré sú samy o sebe bezpečné, ale pri vystavení slnkom sa rozkladajú na niečo znepokojujúce."

V druhej časti štúdie vedci skúmali veľkosť častíc v 16 atramentoch používaných pri tetovaní. Polovica – vrátane čiernych pigmentov – mala častice pod 100 nm, ktoré boli „znepokojujúce“, pretože by sa „mohli dostať cez bunkovú membránu a potenciálne spôsobiť poškodenie“.

Na tlačovej konferencii Swierk povedal: „Veľké spoločnosti vyrábajú pigmenty na všetko, ako sú farby a textílie. Tie isté sa používajú v tetovacích farbách.“

Zaujme vás: KOĽKOKRÁT týždenne treba mať SEX, aby mal ÚČINKY? Toto si zapamätajte

TETOVANIE nie je len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy aj pri odstránení laserom

Americké zdravotnícke úrady varujú, že tetovanie predstavuje niekoľko ďalších zdravotných rizík, pretože koža je prepichnutá, čím sa otvára riziko bakteriálnej alebo krvou prenosnej infekcie. Môžu sa vyskytnúť aj problémy s odstránením tetovania, pričom lasery môžu spôsobiť bolesť, pľuzgiere a chrasty.

Swierck dodal: "Máme rovnaké obavy z rizika rakoviny pri odstraňovaní tetovania laserom, keďže stále nevieme presne, ako laser transformuje pigmenty."

Viac o téme: ZdravieTetovanieRakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9