Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ČÍSLA, ktoré ZACHRÁNIA dieťa od SKOLIÓZY: Takáto by mala byť HMOTNOSŤ školskej tašky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rodičia majú výberu školskej tašky venovať veľkú pozornosť. Jej nevhodný výber a spôsob nosenia môže deťom spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Upozornila na to vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

Čítajte tiež: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

Záleží od ročníka základnej školy

Odborníčka odporúča hmotnosť školskej aktovky prispôsobiť podľa ročníkov základnej školy. U prvákov a druhákov je to dva a pol kilogramu, u tretiakov a štvrtákov môže mať školská taška o jeden kilogram viac. Žiakom piateho a šiesteho ročníka sa odporúča nosiť tašku do štyri a pol kilogramu a siedmakom až deviatakom do päť kíl.

"Tieto hodnoty zhruba zodpovedajú desiatim percentám hmotnosti dieťaťa daného veku. Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, čo ich dieťa nosí v školskej aktovke, či sa tam nenachádzajú zbytočnosti, ktorými si preťažuje hmotnosť tašky," upozornila Hamade.

ČÍSLA, ktoré ZACHRÁNIA dieťa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nadmerná záťaž môže podľa jej slov viesť k riziku chybného držania tela až k rozvoju skoliózy.

Aký materiál je vhodný? 

"Z hygienického hľadiska je najdôležitejšie, z akého materiálu je taška vyrobená. Pri kúpe je potrebné overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov," povedala Hamade.

Optimálnym materiálom je ľahká textília a potrebné je dbať na správne nastavenie dĺžky popruhov. Okrem toho treba dohliadať aj na to, aby dieťa nosilo tašku na oboch pleciach.

Viac o téme: DetiZdraviePrevenciaŠkolská taška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9