NEPODCEŇUJTE jednoduchú ČINNOSŤ: MENÍ správanie CUKRU v krvi a zabráni chorobe!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-20 06:00:00

K zníženiu rizika cukrovky 2. typu prospieva krátka prechádzka po jedle. Mala by trvať do pätnástich minút, ale postačia aj menšie prechádzky v rozmedzí dvoch až piatich minút.

Odborníci pritom tvrdia, že je najlepšie začať 60 až 90 minút po jedle, keďže vtedy hladina cukru v krvi dosahuje maximum. Tá následne umožňuje svalom absorbovať energiu z jedla, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Reakcia cukru v krvi po prechádzke 

Vedci z University of Limerick porovnávali sedem štúdií, v ktorých sledovali účinky sedenia, státia či chôdze na meranie zdravia srdca a taktiež hladiny inzulínu a cukru v krvi. Výsledky ukázali, že jednoduchá chôdza po jedle výrazne znížila úrovne cukru v krvi.

Čítajte tiež: Nenápadné OVOCIE, ktoré zhoršuje BOLESTI hlavy: PREČ so zdravou potravinou!

V piatich štúdiách nemal žiaden účastník diabetes alebo prediabetes 2. typu. Ostatné dve skúmali skupinu ľudí s týmito chorobami a bez nich. Úlohou účastníkov bolo, aby absolvovali proces státia alebo chodenia v intervale dvoch až piatich minút každých 20 – 30 minút za deň. Po vykonaní zadania hladina cukru u účastníkov striedavo klesala a stúpala.

Vyhýbanie sa prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi je pre pacientov s cukrovkou rozhodujúce. Predpokladá sa, že prudké výkyvy prispievajú aj k rozvoju cukrovky 2. typu. Dokonca aj samotné vstávanie pomohlo znížiť hladinu cukru v krvi, aj keď nie v takej miere ako ľahká chôdza. Ľahká chôdza si totiž vyžaduje aktívnejšie zapojenie svalov ako státie a cukor využíva vtedy, keď ho v krvnom obehu koluje vo veľkom množstve.

Stačí málo

Aidan Buffey, hlavný autor recenzie, publikovanej v časopise Sports Medicine uviedol, že prechádzka v trvaní dvoch až troch minút je omnoho praktickejšia počas pracovného dňa. Ľudia "nebudú behať na bežiacom páse či po kancelárii,“ ako povedal, ale mohli by si dať kávu alebo sa prejsť po chodbe.

Dr Euan Ashley, kardiológ zo Stanfordskej univerzity, ktorý nebol zapojený do štúdie, dodal: „Pohnúť sa čo i len trochu stojí za to a môže viesť k merateľným zmenám. Pre ľudí, ktorí si nevedia nájsť pár minút na prechádzku, je státie prvým krokom k pohybu,“ poznamenal.

Fotogaléria


Tagy:
pohyb zdravie cukrovka prechádzka

2022-08-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia