Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

ZNAMENIA, že váš OBEHOVÝ systém NEFUNGUJE správne: Všímajte si vonkajšie PRÍZNAKY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obehový systém je rozhodujúci pre zdravé orgány, svaly a tkanivá. Málokto však vie, že ak nefunguje tak, ako má, môže sa prejaviť viditeľnými znakmi na tele.

Udržiavanie dobrého obehu v tele by sa nemalo podceňovať!

"Obehový systém (kardiovaskulárny systém) pumpuje krv zo srdca do pľúc, aby získal kyslík. Srdce potom posiela okysličenú krv cez tepny do zvyšku tela. Žily prenášajú krv chudobnú na kyslík späť do srdca na spustenie procesu krvného obehu. Aby telesné orgány, svaly a tkanivá fungovali správne, rozhodujúci je práve obehový systém," uvádza Cleveland Clinic. 

Čítajte tiež: Nenápadné OVOCIE, ktoré zhoršuje BOLESTI hlavy: PREČ so zdravou potravinou

Preto je dôležité spoznať príznaky zlého obehu! Kuldeep Singh, primár vaskulárnej chirurgie v Univerzitnej nemocnici Staten Island sa na eatthis.com podelil o to, čo by ste mali vedieť o svojom obehovom systéme a symptómoch, ktoré by sa nemali ignorovať.

Doktor Singh hovorí: "Vaše srdce a krvné cievy tvoria obehový systém. Funkciou obehového systému je zásobovať telo krvou, ktorá obsahuje živiny a kyslík a tiež sa zbavovať odpadu z tela.

Ako ďalej odborník vysvetľuje, bez adekvátnej cirkulácie nebude vaše telo dostávať dostatok živín a kyslík sa bude hromadiť vo svaloch a tkanive. Táto kombinácia môže brániť telu v normálnom fungovaní.

ZNAMENIA, že váš OBEHOVÝ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy je systém ohrozený?

Obehový systém sa skladá z tepien aj žíl, obe cievy musia spolupracovať bez akýchkoľvek problémov, aby mohol fungovať celý systém. Keď je postihnutá buď arteriálna alebo venózna strana, systém je ohrozený.

Keď sa tepny zablokujú, tkanivá nemusia dostať dostatok krvi, čo vedie k bolesti, najmä pri aktivite. Napríklad, môže sa vyskytnúť bolesť nôh pri chôdzi v dôsledku upchatia tepien nôh, ktorá sa nazýva periférne arteriálne ochorenie (PAD). Ak sa nelieči včas, môže viesť k tvorbe vredov.

Keď sú žily ohrozené, krv má problém vrátiť sa späť do srdca normálnym spôsobom. Môže sa hromadiť v nohách, čo vedie k ich opuchu alebo kŕčovým žilám. Ak sa nelieči, koža môže zmeniť farbu a okolo členkov sa môžu vytvoriť opäť vredy.

Príznaky zlého obehu v tele: 

Bolesť pri chôdzi

"Pri chôdzi sa môže objaviť bolesť v nohách, čo môže byť znakom arteriálnej blokády v nohách (PAD),‘‘ dodal doktor. 

Bolesť hrudníka, brucha a nôh

"Môžete si všimnúť bolesť na hrudníku, bolesť brucha a nôh. Môže to byť zlé znamenie, že arteriálny systém nemusí fungovať správne,” upozorňuje. 

ZNAMENIA, že váš OBEHOVÝ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Opuchnuté nohy

Môžete mať aj opuch nôh, čo môže byť znakom toho, že váš žilový systém alebo lymfatický systém nefunguje správne.

Zaujme vás: NEPODCEŇUJTE jednoduchú ČINNOSŤ: MENÍ správanie CUKRU v krvi a zabráni chorobe!

Slabosť v pažiach

Ak pociťujete slabosť v ruke alebo ťažkosti s rozprávaním, môže to byť znak vplyvu krvného obehu v mozgu, čo môže viesť k mŕtvici.

Ak máte tieto príznaky, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaObehový systém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9