Zaskočili vás bolesti PRSNÍKOV? Odborník prezradil, kedy treba ZBYSTRIEŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-18 06:00:00

Už len keď sa vyslovia, každá žena má chuť kričať. Bolesť bradaviek. Citlivosť, bolesť, podráždenie - nič z toho by žiadna žena nechcela zažiť v takej intímnej oblasti, ako sú prsia. Čo za tým môže byť?

Bradavky sú veľmi citlivé. Ide predsa o erotogénnu zónu. Keď sa táto citlivosť zmení na bolesť, problém je na mieste.

"Bolesť bradaviek sa dá rozdeliť na bolesť, súvisiacu s dojčením a popôrodným obdobím a bolesť z iných príčin," hovorí Spencer McClelland, MD, gynekológ v Denveri.

Čítajte tiež: ODPAD z BANÁNU naozaj patrí na TANIER: Potvrdené odborníkmi, TOTO získate zo ŠUPKY

Dobrou správou je, že nepohodlie zvyčajne nie je dôvodom na veľké obavy.

"Bolesť bradaviek väčšinou súvisí s neškodnými príčinami a ak nie sú viditeľné žiadne zmeny na koži alebo nezvyčajný výtok z bradaviek, nie je dôvod na paniku," zdôrazňuje odborník. 

K bolestiam bradaviek môžu prispieť rôzne návyky v životnom štýle a zdravotné zmeny. Našťastie, väčšina z nich sa dá ľahko vyriešiť (napríklad zbaviť sa zle padnúcej športovej podprsenky). Ak by v tom bolo niečo vážne, k bolestiam by sa pridružili iné alarmujúce príznaky, ako je výtok z bradaviek, hrčky alebo zmeny farieb či štruktúry kože prsníkov. 

Pozrite sa na 8 dôvodov, prečo vás môžu bolieť bradavky podľa womensheathmag.com:

1. Infekcia v bradavkách

Áno, vaše bradavky sa môžu infikovať.

„Okolo bradavky sú veľké póry a vlasové folikuly, ktoré sa môžu upchať a infikovať podobne ako v podpazuší alebo v ohanbí,“ tvrdí Jenna Sassieová, MD, pôrodníčka a gynekologička z Women's Healthcare Associates v Houstone.

Jedným z možných typov infekcie je kvasinková infekcia na bradavke. Tá sa zvyčajne vyskytuje pod prsiami, kde sa zhromažďuje pot, hovorí Dr. Sassieová. Keďže kvasinkám sa darí vo vlhkom a tmavom prostredí, ženy, ktoré pravidelne nosia podprsenky vyrobené z nepriedušného materiálu, môžu byť náchylné na kvasinkové infekcie aj v tejto citlivej časti tela.

Opar je ďalším typom kvasinkovej infekcie, ktorá sa prenáša na dojčiace matky z ich detí. Našťastie sa tieto infekcie dajú liečiť antibiotikami. 

Ohrozené sú taktiež pacientky s cukrovkou. Ak ste spozorovali tenkú, začervenanú a lesklú kožu bradaviek, môžete mať infekciu. 

Piercing na bradavkách môže tiež viesť k infekcii, najmä ak sa nevykoná dobrou technikou alebo sa o ňu následne žena nestará, hovorí Alyssa Dwecková, MD, gynekologička vo Westchestri v New Yorku a asistentka klinickej profesorky pôrodníctva a gynekológie na lekárskej fakulte Mount Sinai. 

Medzi ďalšie príznaky infekcie patrí svrbenie, opuch, citlivosť, teplo a výtok z bradaviek.

2. Bolesti zo športu

Ak pravidelne cvičíte alebo trénujete vytrvalostne napr. maratón, trenie alebo podráždenie spôsobené oblečením, t.j. športovou podprsenkou, nie je také nezvyčajné. Dwecková odporúča nosiť dobre padnúcu kvalitnú športovú podprsenku a používať balzam proti odieraniu, aby sa predišlo podráždeniu.

Nemusíte byť však veľkým bežcom. Stať sa to môže aj v každodennom oblečení. 

„Mala som aj pacientky, ktoré nosili zle padnúce čipkované podprsenky a podobne, u ktorých sa objavili vyrážky alebo citlivosť. Celý deň sa im tento kúsok oblečenia šúchal o bradavku,“ upozorňuje Dr. Sassieová.

Hoci čipka vyzerá veľmi dobre, oplatí sa ju striedať s pohodlnejším typom spodnej bielizne. Pre vaše zdravie. V opačnom prípade hrozí veľké nepohodlie až krvácanie z bradaviek, uvádza Sports Injury Clinic. 

3. Prežívate hormonálne zmeny

Ak žena náhle pociťuje bolesť v oblasti prsníkov, obvykle ju napadnú dve veci. Buď sa blížia jej dni alebo môže byť tehotná.  

Bolesť bradaviek je niekedy prvým znakom, že ste v radostnom očakávaní,“ hovorí Dr. Sassieová.

Ak nepoužívate antikoncepciu a pociťujete príznaky podráždenia bradaviek, zájdite si pre istotu do lekárne po tehotenský test. Na druhej strane, aj menštruácia môže byť vinníkom. Mnohé ženy pociťujú bolesť v tejto oblasti „ako symptóm pred menštruáciou v súvislosti s hormonálnymi zmenami a zvyčajne spolu s bolesťou zvyšku prsníka,“ vysvetľuje Dr. McClelland.

Hladiny produkcie progesterónu a estrogénu vrcholia týždeň pred menštruáciou, čo môže často spôsobiť opuch prsníkov a mliečnych žliaz, a to vedie k citlivosti. Ak vás teda bolia bradavky aj prsia, je to pravdepodobne znak toho, že prichádzajú vaše dni. So znížením príznakov menštruácie by sa mala znížiť aj bolesť bradaviek.

„Pre pacientky s nepríjemnými symptómami súvisiacimi s hormonálnymi zmenami menštruačného cyklu – či už ide o bolesti bradaviek a prsníkov, zmeny nálady alebo menštruačné migrény – môže byť vhodná hormonálna antikoncepcia,“ hovorí Dr. McClelland.

Podobne, ak ste prestali alebo začali používať novú antikoncepčnú metódu alebo pilulky, začína vám menštruácia alebo máte nejaké veľké hormonálne výkyvy, ako je perimenopauza, môžete pociťovať bolesť prsníkov a bradaviek. Nič príjemné, no zvyčajne sa nie je čoho báť.

Medzi ďalšie príznaky hormonálnych zmien patrí zápcha, hnačka, únava, nepravidelná menštruácia a akné, ako uvádza Cleveland Clinic.

4. Dojčíte

Pociťovanie bolesti pri dojčení je väčšinou úplne normálne, a to z viacerých dôvodov – vaša odsávačka mlieka dobre nesedí, máte upchaté mliekovody, prasknuté bradavky alebo má vaše dieťa problémy s prisatím. Krémy na bradavky môžu pomôcť. 

Niekedy však bolesť počas dojčenia nie je normálna - ako pri mastitíde (zápal prsného tkaniva). Príznaky mastitídy zahŕňajú citlivosť prsníkov alebo teplo pri ich dotyku, opuch prsníkov, zhrubnutie prsného tkaniva alebo hrčku v prsníku, taktiež bolesť alebo pocit pálenia pri dojčení alebo pri bežných denných činnostiach a sčervenanie kože, podľa American College of Obstetricians and Gynekológov.

„Ak pociťujete bolesť pri dojčení a máte horúčku, zimnicu alebo sa celkovo cítite zle, určite navštívte svojho lekára,“ hovorí Dr. Sassieová.

5. Alergická reakcia

Ak vás bradavky svrbia alebo ich máte podráždené po použití novej vône, mydla alebo mlieka alebo dokonca pracieho prostriedku či aviváže, môže ísť o výsledok alergickej reakcie. Vráťte sa radšej k svojmu pôvodnému obľúbenému produktu alebo si vyhľadajte verziu bez parfumácie alebo hypoalergénny produkt. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý vám odporúči krém alebo masť proti svrbeniu.

6. Nový liek

"Niektoré lieky môžu mať vedľajšie účinky. Spôsobia tak citlivosť bradaviek alebo dokonca výtok z bradavky," varuje Dr. Sassieová. "Môžu to byť bylinné doplnky alebo iné terapeutiká, najmä psychiatrické lieky." 

Všímajte si, či nemáte aj iné príznaky ako sú kožné vyrážky, opuch tváre, vracanie a problémy s dýchaním. V tomto prípade ide o tzv. systémovú alergickú reakciu.  Bola vám diagnostikovaná rakovina prsníka? Liečba ako operácia a ožarovanie môže tiež vyvolať bolesť prsníka. 

7. Ekzém

Hoci je to menej bežné, citlivosť môže byť podľa Dr. McClellanda vedľajším účinkom dermatologického ochorenia, akým je ekzém. Vyrážka na prsiach alebo v ich oblasti môže znamenať, že máte ekzém na bradavkách. V závažných prípadoch môže svrbivá vyrážka a suchá pokožka podľa Clevelandskej kliniky sťažiť pohyb, nosenie oblečenia alebo narušiť spánok.

Zaujme vás: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

Vylúčenie výrobkov s vôňou a voňavých pracích prostriedkov môže pomôcť tomu zabrániť. Na liečbu tohto stavu nezabudnite zvlhčovať oblasť neparfumovaným mliekom alebo vazelínou. V závažnejších prípadoch môže byť kľúčom k úľave od bolesti užívanie liekov, ako sú kortikosteroidy, ktoré zmierňujú zápal a svrbenie.

8. Rakovina prsníka

Jeden z menej častých dôvodov, no stojí za zmienku. Bolesť bradaviek môže byť príznakom rakoviny prsníka spolu so sploštením alebo otočením bradavky dovnútra a opuchnutými lymfatickými uzlinami pod ramenom. Červené, fialové alebo ružové sfarbenie na koži prsníka sú tiež znamením, na ktoré si treba dávať pozor. Mnohí opísali pocit pálenia alebo citlivosti, ktoré sú príznakmi rakoviny prsníka, pričom často dochádza k týmto symptómom postupne.

Liečba zvyčajne zahŕňa chemoterapiu, chirurgiu a radiačnú terapiu, aby sa zabránilo šíreniu rakoviny do iných častí tela.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesť prsníky prsia

2022-08-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia