Zložka v SLADKOSTI, ktorá pohne s hodnotami krvného TLAKU: ČOKOLÁDOU proti tichému zabijakovi!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-24 13:30:00

Čokoláda je zvyčajne vnímaná len ako pochúťka a sladkosť. Napriek tomu dokáže zatočiť s nepríjemným zdravotným problémom, ktorý by mohol skončiť fatálne. Konkrétne jedna jej zložka.

Pod kardiovaskulárne ochorenia patria poruchy srdca a krvných ciev. Srdce permanentne pumpuje krv do celého tela, čím mu dodáva kyslík a ostatné živiny na správne fungovanie. Vplyv na to by podľa odborníkov mohli mať kakaové flavonoly, ktoré môžu ovplyvniť krvný tlak a stuhnutosť tepien, píše sa na medicalnewstoday.com. Nedávna štúdia, publikovaná v časopise Frontiers, totiž preukázala, že táto zložka je schopná účinne znížiť krvný tlak. Neplatí to však v prípadekeď bol tlak nízky. Rovnako vie zmierniť stuhnutosť tepien.

Čítajte tiež: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb uvádza, že zlé hladiny cholesterolu, vysoký krvný tlak či obezita dokážu zvýšiť šancu výskytu srdcových chorôb. Preto je vhodné sledovať svoj zdravotný stav, udržiavať dobrý životný štýl, čo môže pomôcť k predchádzaniu kardiovaskulárnych ochorení. Podľa inštitúcie patria problémy s krvným tlakom do kategórie „tichých zabijakov,“ keďže neexistuje iný spôsob ako zistiť, že máte vysoký tlak, okrem vlastného merania tlaku.

Účinky kakaových flavanolov

Štúdiu absolvovalo 11 zdravých dospelých ľudí, ktorí užívali striedavé dávky kapsúl flavanolov a placebom počas ôsmich dní. Dostávali ich vždy ráno v rovnaký čas po zmeraní hladiny krvného tlaku, srdcovej frekvencie a rýchlosti pulzu. Naučili sa, ako používať manžetu na meranie krvného tlaku a svorku na prst. Dáta z merania samostatne zadávali do iPod touchu.

Merania trvali najskôr vo frekvencii každú pol hodinu počas prvých troch hodín, neskôr v intervale každú hodinu počas dvanástich hodín. Výsledky dokázali účinok kakaových flavanolov proti krvnému tlaku a zmierneniu stuhnutia tepien.

Prof. Christian Heiss, autor štúdie a profesor kardiovaskulárnej medicíny, potvrdzuje: „Štúdia potvrdzuje, že kakaové flavanoly môžu znížiť krvný tlak a zlepšiť stuhnutosť tepien. Novinkou je, že sa tak deje v bežnom živote zdravých ľudí a znižuje ju len vtedy, ak je „vysoká“, dokonca v „normálnom rozsahu“."

Obmedzenia štúdie

Jednou z obáv pri používaní kakaových flavanolov na zníženie krvného tlaku bolo riziko, že krvný tlak klesne príliš nízko. V tejto štúdii však výskumníci zistili, že kakao malo menší vplyv, keď bol krvný tlak už nižší, čo naznačuje, že ide o potenciálne bezpečný zásah.

Zaujme vás: ZABIJAK bez predpisu: 7 ZNAKOV, že to už preháňate s ružovou TABLETKOU

Autori štúdie však zaznamenali niekoľko obmedzení. Napríklad štúdia obsahovala malú veľkosť vzorky a taktiež výskumníci nezbierali vzorky krvi a najmä nehodnotili vplyv stravy. Dodávajú, že kakaové doplnky obsahovali metylxantíny, ktoré môžu mať vplyv na ľudské zdravie. Líšili sa tiež odpovede účastníkov, čo bude nevyhnutné pre vývoj individuálnych liečebných metód.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kakao vysoký krvný tlak

2022-08-24 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia