Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mrazená POCHÚŤKA privolá parkinsona: CHORÝ mozog kvôli populárnym výrobkom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jogurt v mrazenej podobe môže byť skvelým dezertom na schladenie svojho tela v horúcom letnom dni. Otázkou je, čo na to mozog, ktorý z neho, ako sa zdá, moc neprofituje.

Jedna štúdia zistila, že konzumácia mrazeného jogurtu a iných populárnych nízkotučných mliečnych výrobkov môže zvýšiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby, píše sa na studyfinds.org.

Čítajte tiež: KOĽKOKRÁT týždenne treba mať SEX, aby mal ÚČINKY? Toto si zapamätajte

Plnotučné lepšie ako nízkotučné

Výskumníci z Chan School of Public Health na Harvardskej univerzite tvrdia, že si stačí dať tri alebo viaceré porcie nízkotučných mliečnych výrobkov denne a šanca na vznik ochorenia sa zvýši. Osoba, ktorá konzumuje jednu porciu nízkotučných mliečnych výrobkov denne, má väčšiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia ako tá, ktorá si dá jednu porciu za týždeň. 

Prišli na to vedci po tom, ako preskúmali veľké množstvo údajov z obdobia približne 25 rokov. Použili sa prieskumy o stravovaní a zdravotné informácie od viac ako 80 000 žien zo štúdie Nurses’ Health Study a 48 000 mužov z následnej štúdie zdravotníckych odborníkov. Vedci odhalili, že 1 036 účastníkom bola počas štúdie diagnostikovaná Parkinsonova choroba.

Mrazená POCHÚŤKA privolá parkinsona:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pri pozorovaní toho, ktoré mliečne výrobky účastníci konzumovali – všetko od masla cez mlieko až po jogurt – sa výskumníci snažili nájsť spojenie medzi osobami, u ktorých sa vyvinula Parkinsonova choroba, a jedením plnotučných, nízkotučných alebo netučných mliečnych výrobkov.

Zaujímavé je, že plnotučné mliečne výrobky nepreukázali žiadnu súvislosť s oslabujúcim neurologickým stavom. Vedci však tvrdia, že ľudia, ktorí konzumovali aspoň tri porcie nízkotučných mliečnych výrobkov denne, mali o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť Parkinsonovou chorobou, než tí, ktorí majú menej ako jednu porciu denne. Medzitým účastníci, ktorí si dopriali aspoň jednu porciu nízkotučných mliečnych výrobkov denne, mali o 39 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia ako tí, ktorí konzumovali menej ako jednu porciu za celý týždeň.

Rizikový faktor ochorenia

Vedci upozorňujú, že konzumácia nízkotučných mliečnych výrobkov nespôsobuje spomínanú chorobu, avšak, existuje určitá korelácia vyplývajúca z celkového príjmu mliečnych výrobkov. Čo spôsobuje koreláciu, nie je zatiaľ jasné.

Zaujme vás: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

Naša štúdia je doteraz najväčšou analýzou mliečnych výrobkov a Parkinsonovej choroby,“ hovorí autorka štúdie Katherine C. Hughesová v správe pre Americkú akadémiu neurológie. „Výsledky ukazujú na dôkaz o miernom zvýšenom riziku Parkinsonovej choroby s vyššou konzumáciou nízkotučných mliečnych výrobkov. Tieto mliečne výrobky, ktoré sú u mnohých veľmi obľúbené, by tak mohli byť potenciálne modifikovateľným rizikovým faktorom ochorenia.“

Viac o téme: MozogMliečne výrobkyParkinsonova chorobaMrazený jogurt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9