Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KOĽKOKRÁT týždenne treba mať SEX, aby mal ÚČINKY? Toto si zapamätajte

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Mali by ste mať viac sexu." Rada, ktorú pravdepodobne nikdy nebudete počuť od svojho praktického lekára. Podľa najnovších štúdií však môže byť aktívny sexuálny život rovnako dôležitý ako zdravá strava, obmedzenie alkoholu a stopnutie fajčenia.

Profesorka sexuálneho a reprodukčného zdravia na London School of Hygiene and Tropical Medicine Kaye Wellingsová vyzdvihuje dôležitosť sexuálnej aktivity, ktorá môže mať veľký prínos predovšetkým v oblasti imunity, kardiovaskulárneho zdravia a depresie.

Čítajte tiež: FOTO Extrémna PREMENA, ktorá mnohých inšpiruje: Muž sa ZBAVIL veľkého BRUCHA!

Sexom proti patogénom

Jeden výskum ukazuje na znížené riziko srdcových chorôb a inkontinencie, iná štúdia, publikovaná v časopise Fertility and Sterility zase zistila, že sex aspoň trikrát za mesiac bol spojený s miernejšou infekciou Covid-19. Podľa teórie sa sexuálnou aktivitou telo pripravuje na efektívnejšie zaobchádzanie s patogénmi, píše sa na dailymail.co.uk. Táto štúdia nasledovala po inej z roku 2004, ktorá bola zverejnená v časopise Psychological Reportsn. Vedci zistili, že pohlavný styk raz alebo dvakrát týždenne zvyšuje hladiny imunoglobulínu A, ktorý je súčasťou protilátkovej odpovede imunitného systému, ktorý nás bráni pred infekciou.

Aby toho nebolo málo, iná štúdia naznačila, že orgazmy dokážu vyčistiť upchatý nos rovnako efektívne ako nosový sprej, informoval minulý rok časopis Ear, Nose & Throat. Je to pravdepodobne z toho dôvodu, že cvičenie sa ukázalo ako dekongestant. Výsledné zvýšenie telesnej teploty uvoľňuje hlien, zatiaľ čo zvýšenie krvného obehu podporuje výtok z nosa.

KOĽKOKRÁT týždenne treba mať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavý sa zdá byť výskum z University College London, ktorý odhalil, že ženy, ktoré sa zapájajú do sexuálnej aktivity aspoň raz mesačne, mali neskoršiu menopauzu ako tie, ktoré neboli sexuálne aktívne. Podľa odborníkov nulový sex za dverami spálne telo deprimuje, ovplyvňuje ovuláciu a spúšťa menopauzu. 

Aj duševné zdravie čerpá výhody z milostných radovánok! Štúdia v časopise The Journal of Sexual Medicine v januári prišla na to, že ľudia, ktorí udržiavali sexuálny vzťah počas lockdownu - či už žili so svojím partnerom alebo nie – mali o 34 percent menšiu pravdepodobnosť depresie ako tí, ktorí ho nemali.

Treba o tom hovoriť

Niektorí odborníci sa tak domnievajú, že sex je dôležitým barometrom celkového zdravia. Lekári by mali o ňom viac diskutovať so svojimi pacientmi, čo sa však moc nedeje. 

„Áno, lekár sa zvykne pýtať žien na ich menštruačný cyklus, no sexuálna aktivita je niečo, o čom sa len zriedka rozprávajú,“ hovorí Geoffrey Hackett, urológ a profesor zdravia mužov na Aston University v Birminghame. "Problém je pritom ešte horší s mužmi. Vedomosť o tom, či má muž pravidelnú erekciu, hovorí strašne veľa o jeho zdraví."

Neschopnosť dosiahnuť erekciu môže mať viacero príčin, no môže sa vyskytnúť ako dôsledok zablokovania tepien zásobujúcich penis.

Účinný spaľovač

Fyzická schopnosť mať sex tiež naznačuje určitú úroveň kondície.

KOĽKOKRÁT týždenne treba mať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Odhadujeme, že 20 minút sexuálnej aktivity u muža je ekvivalentom prejdenia jedného kilometra, a to je primerané množstvo fyzickej námahy, ak to robíte často,“ hovorí profesor Hackett.

Pri sexe muži spálili v priemere 100 kalórií a ich srdcová frekvencia sa zvýšila až na 170 úderov za minútu, čo pomáha posilňovať srdce, ako uvádza výskum publikovaný v Archives of Sexual Behaviour vo februári.

Ako na to zareaguje srdce? 

Muži, ktorí majú sex dva- až trikrát týždenne, majú o 45 percent nižšie riziko srdcového infarktu v porovnaní s tými, ktorí majú sex raz za mesiac alebo menej, uviedol v roku 2010 American Journal of Cardiology.

Profesor Hackett poukazuje na štúdiu Caerphilly Heart Disease Study, ktorá bola založená v roku 1979 a zahŕňala 914 mužov vo veku 45 až 59 rokov. Zistila, že úmrtia na srdcové choroby boli dvojnásobné u mužov, ktorí mali pohlavný styk raz za mesiac v porovnaní s tými, ktorí si ho dopriali dvakrát týždenne.

„Navrhol by som, aby sa muži a ženy zamerali na nejaký druh sexuálnej aktivity dvakrát týždenne,“ hovorí.

Predpokladá sa, že fyzická námaha počas sexu vysvetľuje, prečo môže zlepšiť imunitu – konkrétne zvýšenie hladín imunoglobulínu A. Ten sa zvyšuje aj pri klasickom cvičení. Nejde však len o vynaloženú námahu, aj určité špecifické prvky pri sexuálnej aktivite môžu zlepšiť zdravie. 

Štúdia z Harvardskej univerzity z roku 2016, publikovaná v časopise European Urology, zistila, že ejakulácia viac ako 20-krát za mesiac znižuje riziko rakoviny prostaty o 20 percent u mužov vo veku 20 až 50 rokov. Podľa teórie „prepláchne systém“. Čo sa týka nežnejšieho pohlavia, vzrušenie a orgazmus u žien sa spája s lepšou silou panvového dna a zníženou inkontinenciou, ktorá súvisí so svalovými kontrakciami.

KOĽKOKRÁT týždenne treba mať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nie je však jasné, „či pravidelná sexuálna aktivita robí ľudí zdravšími, alebo či je u zdravých ľudí pravdepodobnejšie, že budú mať pravidelný sex“, hovorí profesor Wellings.

Dá sa to aj inak

Nedávno doktor Narjust Duma a onkológ z Dana-Farber Cancer Institute v Bostone v USA dodal, že pacienti, u ktorých sa rieši sexuálne zdravie, „majú lepšiu kvalitu života, bolesti majú pod kontrolou a lepšie vzťahy so svojimi partnermi a zdravotníckym tímom“. Na druhej strane, hoci pravidelný sex je dôležitý, nie je na mieste si hneď myslieť, že ak nemáte sexuálneho partnera, automaticky ochoriete. Mnohé výhody sexuálnej aktivity možno získať aj inými spôsobmi, vrátane cvičenia alebo objímania osôb, ktorých máme najradšej, a ktorí sú nám najbližší.

Viac o téme: ZdravieSexPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9