Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dôvod PREBDENÝCH nocí, ktorý by ste NEČAKALI: Tieto LIEKY vás potichu oberajú o SPÁNOK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte za sebou opäť ďalšiu prebdenú noc, je načase pozrieť sa do svojej domácej lekárničky. Je totiž pravdepodobné, že v nej nájdete vinníka, ktorý má na svedomí nulový spánok.

„Určité lieky majú potenciál ovplyvniť spánok,“ upozorňuje na začiatok doktor Michael Breus a pokračuje: "Hoci niektoré z nich pomáhajú ľuďom lepšie spať. mnohé lieky, od tých na prechladnutie a chrípku, až po liečbu rakoviny, môžu spôsobiť nespavosť. Výsledkom je nekvalitný spánok a ťažkosti so zaspávaním."

Pred akýmikoľvek zmenami v liečbe sa však vždy poraďte so svojím lekárom.

Čítajte tiež: SEX ako nočná MORA: Nemýľte si ALERGIU na milostné radovánky s inou chorobou!

Pozrite sa na zoznam liekov, ktoré môžu spôsobiť nespavosť podľa eatthis.com:

Antidepresíva

Niektoré antidepresíva môžu narúšať spánok, varujú odborníci.

"SSRI alebo selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu, sú špecifickým typom antidepresív, ktoré zvyšujú hladinu serotonínu v mozgu. Serotonín pomáha zlepšiť vašu náladu a pocit pohody," hovorí Megan N. Freelandová, PharmD, RPh.

Ako ďalej pokračuje, SSRI ako fluoxetíny (Prozac), sú niektoré z najčastejšie predpisovaných antidepresív. Aj keď sú účinné proti depresii, môžu sťažiť zaspávanie a spánok. Ak váš lekár súhlasí, skúste prejsť na užívanie antidepresíva SSRI v ranných hodinách alebo prejdite na antidepresívum, ktoré trochu uľahčí spánok. Lepšou voľbou pre vás môže byť trazodón (Desyrel) alebo mirtazapín (Remeron).

Dôvod PREBDENÝCH nocí, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Beta-blokátory

Beta-blokátory sa zvyčajne predpisujú na liečbu vysokého krvného tlaku a arytmií.

„Beta-blokátory sa spájajú s poruchami spánku, vrátane nočných prebúdzaní a nočných môr,“ hovorí Armon B. Neel, Jr., PharmD.

"Predpokladá sa, že to robia blokovaním nočnej sekrécie melatonínu, hormónu, ktorý sa podieľa na regulácii spánku a cirkadiánnych hodín tela. Nízke hladiny melatonínu boli pozorované pri chronickej nespavosti. Pre starších ľudí sú benzotiazepínové blokátory vápnikových kanálov ďalšou formou liekov na krvný tlak, sú často bezpečnejšie a účinnejšie ako beta-blokátory. Pomôcť môže aj nočná dávka melatonínu,“ tvrdí odborník. 

Nikotínové náplasti 

Pri ich užívaní vo večerných hodinách buďte opatrní, mohli by ste totiž čeliť nepokojnej noci.

"Náhrady nikotínovej terapie vám pomôžu prestať fajčiť tým, že vám poskytnú nízke množstvo nikotínu, teda len toľko, aby ste sa vyhli abstinenčným príznakom," hovorí doktor Freeland. "Ako sa ukázalo, nikotínová náplasť môže spôsobiť nespavosť, ak ju necháte nalepenú cez noc. Odstráňte ju počas noci a vyhnete sa tomuto nepríjemnému vedľajšiemu účinku.”

Lieky na prechladnutie

Doktor Breus zdôrazňuje, že voľne predajné lieky na prechladnutie často obsahujú dekongestant, nazývaný pseudoefedrín, ktorý môže znížiť upchatý nos. Je známe, že pseudoefedrín spôsobuje nespavosť, aj keď sa používa vo forme nosového spreja.

Dôvod PREBDENÝCH nocí, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keďže niektoré lieky na alergiu, teda antihistaminiká, podporujú spánok, môže sa k nim pridávať pseudoefedrín, aby sa zabránilo ospalosti. To je dôvod, prečo aj antihistaminiká môžu narúšať spánok. 

Zaujme vás: Obľúbené POTRAVINY urýchľujú POKLES funkcií v MOZGU: Na ktoré si treba dávať pozor?

Inhibítory cholínesterázy

Inhibítory cholínesterázy sa bežne predpisujú na liečbu pri strate pamäti a iných symptómov spojených s demenciou.

„Predpokladá sa, že inhibujú enzým v tele, ktorý rozkladá acetylcholín (neurotransmiter, ktorý je dôležitý pre bdelosť, pamäť, myslenie a úsudok), a tým zvyšujú množstvo dostupné pre mozgové bunky,“ hovorí doktor Neel.

V tele dochádza k určitým procesom vrátane tých, ktoré súvisia so spánkom. 

Viac o téme: ZdravieSpánokLiekyNespavosťInsomnia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9