Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SEX ako nočná MORA: Nemýľte si ALERGIU na milostné radovánky s inou chorobou!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Byť "alergický" na niekoho je zvyčajne myslené obrazne. Avšak existujú ženy, u ktorých to platí doslovne! Pre ne je sex skôr utrpením ako pôžitkom.

Aj keď je to zriedkavé a postihuje približne 40 000 žien, hypersenzitivita ľudskej semennej plazmy, inak povedané alergia na spermu, skutočne existuje, ako sa píše na thehealthy.com.

Čítajte tiež: ODPAD z BANÁNU naozaj patrí na TANIER: Potvrdené odborníkmi, TOTO získate zo ŠUPKY

Áno, alergia na spermie existuje

Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre sexuálnu medicínu je alergia na spermu pravdepodobnejšia u žien, ktoré majú partnera opačného pohlavia, pričom niekedy môže byť nesprávne diagnostikovaná ako vaginitída, kvasinková infekcia alebo pohlavne prenosná choroba. Podľa správy v časopise Mount Sinai Journal of Medicine tento stav postihuje odhadom až 40 000 žien v Spojených štátoch (nie je jasné, ako často môže postihnúť mužov, ktorí majú partnera rovnakého pohlavia).

Lekársky termín pre túto alergiu je "precitlivenosť semennej plazmy". Ide o reakciu na proteíny v semennej plazme, komplexnej tekutine v sperme, ktorá nesie spermie. Sherry A. Rossová, MD, gynekologička v Santa Monice v Kalifornii a autorka She-ology, hovorí, že ak existuje podozrenie na alergiu na spermie, lekár môže navrhnúť testovanie na vylúčenie iných alergií, ako sú napr. reakcie na kondómy, ešte pred stanovením diagnózy.

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste vylúčili iné možné príčiny.

SEX ako nočná MORA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pociťujete pálenie

Doktorka Rossová hovorí, že alergia na semeno sa môže prejaviť ihneď po ejakulácii partnera. Vo vagíne môžete cítiť pálenie, začervenanie, opuch a pľuzgiere. Alergia na spermu nie je však jediným vinníkom, ktorý stojí za týmito symptómami.

Nepríjemné svrbenie

Pri svrbiacej vagíne by vašou prvou myšlienkou bola pravdepodobne kvasinková infekcia. Koniec koncov, podľa Úradu pre zdravie žien odhadom 75 percent žien dostane v živote aspoň jednu kvasinkovú infekciu, takže je oveľa bežnejšia ako alergia na spermie. Ale ak nemáte výtok - a vaše svrbenie sa objaví až po sexe - môže byť za tým alergia na spermie, naznačuje Peter Rizk, MD, odborník na plodnosť z Premier Fertility Center v Houstone, TX.

S predošlým partnerom sa vám to nestalo

Všetky spermie nie sú rovnaké. Existuje šanca, že vaše protilátky reagujú na jeden konkrétny proteín v sperme nového partnera, ktorému ste nikdy v minulosti neboli vystavení, a preto symptómy pociťujete až teraz.

"S jednou osobou to môže byť príjemné, pri druhej môžete bojovať s alergiou," hovorí Dr. Rizk.

Bohužiaľ, to je tiež dôvod, prečo je diagnostika ťažšia. Pretože reakcia je špecifická pre proteíny v sperme vášho partnera, pravdepodobne nebudete môcť navštíviť alergológa na testovanie alergie. Existujú však spôsoby liečby. Lekár môže znecitliviť jednotlivca na semeno partnera vložením malého množstva semennej tekutiny do vagíny alebo podaním jednotlivých alergických injekcií semennými proteínmi. Nie každý alergológ však bude vybavený k tomu, aby mohol zrealizovať liečbu.

SEX ako nočná MORA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky sa prejavia len pri nechránenom sexe

Ak je žena alergická na latex, príznaky sa prejavia iba vtedy, ak váš partner používa kondóm. Pri precitlivenosti na semennú plazmu by sa stal pravý opak. Symptómy by ste mali len vtedy, ak by kondóm neudržal semeno mimo vášho tela.

Ak sa pokúšate otehotnieť s partnerom a desenzibilizačné liečby nefungujú, existujú aj iné kroky, ktoré môžete podniknúť. Vzorka spermy sa môže odobrať a "premyť" v laboratóriu, aby sa odstránila plazma spôsobujúca reakciu, po ktorej nasleduje vnútromaternicová inseminácia, radí Dr. Rizk.

Vyhádžete sa

Precitlivenosť na semennú tekutinu sa nemusí prejaviť len na mieste, ktorého sa sperma dotkla.

"Môže spôsobiť žihľavku a opuchy. Jednoducho príznaky podobné tomu, čo by sa stalo, keby ste mali alergiu na čokoľvek iné," upozorňuje Dr. Ross.

Máte problémy s dýchaním

Nejde o typické rýchle dýchanie, keď je napr. vonku horúco alebo ste dvíhali ťažké predmety. Hneď by ste zistili, že niečo nie je v poriadku. 

Zaujme vás: 4 vedľajšie ÚČINKY konzumácie bielej RYŽE: Vďaka niektorým VÝHODÁM si ju zamilujete!

Hoci závažná reakcia je potenciálne život ohrozujúca, Dr. Rizk zdôrazňuje, že nikdy nepočul o smrteľnej reakcii na spermu, hoci vás príznaky môžu dohnať na pohotovosť.

Nepríjemný orálny sex

Bolesť, opuch, začervenanie a pľuzgiere v ústach po orálnom sexe môžu byť signálom, že máte alergiu na spermie.

"Ak vaše telo reaguje na proteíny z ejakulácie, môžete mať rovnakú alergickú reakciu aj orálne," hovorí Dr. Ross.

Viac o téme: AlergiaZdravieSex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9