Milovníci populárneho fastfoodu by sa mali mať opäť na pozore. Ak neodoláte hamburgeru a hranolčekom, nielenže sa to odzrkadlí na vašej postave, ale hrozí i zápal v mozgu.
O tom, že jedenie hamburgerov je nezdravé, priberá sa z nich, zvyšujú krvný tlak, cholesterol a ohrozujú srdce, vedia takmer všetci. Vedci teraz prišli s tým, že veľký príjem kalórií zo spracovaných potravín vedie k rýchlejšiemu poklesu kognitívnych funkcií, ako sa píše na dailymail.co.uk.
STOP spracovaným potravinám
Odborníci dospeli k tomu po tom, ako pozorovali jedálniček 10-tisíc ľudí po dobu 10 rokov. Nezdravá strava u niektorých vyvolala zápal v mozgu a zvýšilo sa u nich tempo kognitívneho poklesu. Podľa vedúcej štúdie doktorky Natalie Goncalvesovej dôvodom je to, že práve spracované potraviny obsahujú viac cukru, soli a tuku, ktoré škodia zdraviu.
Čítajte tiež: VENTILÁTOR ako NEPRIATEĽ: Pomôže počas tropických nocí, no prináša to svoju DAŇ!
Vedci sú presvedčení, že konzumácia burgeru, hranolčekov alebo dvoch párkov denne môže zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Vyzývajú preto ľudí, aby viac varili doma a pravidelne konzumovali nespracované potraviny, ako sú obilniny, zelenina a ryby.
„Okrem toho, že podporíte zdravie srdca, ochránite aj svoj mozog pred demenciou a Alzheimerovou chorobou,“ konštatovala doktorka Claudia Suemotoová, ktorá sa tiež podieľala na štúdii.
Znížené kognitívne schopnosti
Vedci od roku 2008 do roku 2019 sledovali 10-tisíc ľudí. Boli rovnomerne rozdelení podľa pohlavia, mali v priemere 51 rokov a žili v šiestich brazílskych mestách. Každý z nich skonzumoval v priemere asi 785 kalórií zo spracovaných potravín denne, čo predstavuje 27 percent ich stravy. Účastníci na začiatku a na konci štúdie vyplnili stravovací dotazník. Absolvovali aj testy zapamätania si a rozpoznávania slov, verbálnej plynulosti, aby zmerali zmeny v ich kognícii. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli najviac spracovaných potravín, teda viac ako štvrtinu denných kalórií, mali o 28 percent rýchlejšiu mieru kognitívneho poklesu ako tí, ktorí ich mali v strave čo najmenej. Mali tiež o 25 percent rýchlejšiu mieru poklesu výkonných funkcií, oblasti mozgu, ktorá sa podieľa na rozhodovaní a spracovaní informácií.
Zaujme vás: MÍNUSY ryžových chlebíkov, o ktorých sa moc nehovorí: ZVÝŠENÝ cukor v krvi a PRIBERANIE
Jedlom proti Alzheimerovi
Muži by mali v priemere zjesť 2 500 kalórií denne, zatiaľ čo ženy 2 000 kalórií. Početné štúdie naznačujú, že to, čo ľudia jedia, môže spustiť množstvo chorôb vrátane Alzheimera. Aj diéty s vysokým obsahom spracovaných potravín môžu zvýšiť riziko, že človek bude trpieť na toto ochorenie. Výskumníci vyzdvihujú stredomorskú stravu s vysokým obsahom ovocia, zeleniny a rýb s obmedzeným príjmom červeného mäsa a vajec.
Hoci zatiaľ neexistuje žiadny potvrdený dôkaz, že konzumácia väčšieho množstva konkrétneho jedla pomáha chrániť pred Alzheimerovou chorobou, niektoré štúdie poukazujú na to, že čučoriedky, jahody, špenát, kel a listová zelenina sú potraviny vyživujúce mozog. Majú totiž protizápalové vlastnosti, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú znižovať riziko hromadenia nebezpečných bielkovín.