Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VYPÍNAJÚ genetické SPÚŠŤAČE na ukladanie TUKOV: Tieto JEDLÁ rozpustia PNEUMATIKU v páse!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete sa zbaviť brušného tuku? Je to oveľa jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Jediné, čo musíte urobiť, je začleniť týchto deväť potravín do svojho jedálnička a začnú sa diať zázraky. O ktoré jedlá sa jedná? 

Ukazuje sa, že pri zhadzovaní brušného tuku pomáhajú isté potraviny, ktoré poskytujú telu bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, zlepšujú metabolizmus a bojujú proti hladu. Maximalizujú hladiny makronutrientov, vypínajú genetické mechanizmy na ukladanie tukov a zároveň minimalizujú nadbytočné cukry, rafinované sacharidy a aditíva, o ktorých je známe, že zhoršujú stav žalúdka a vedú k zápalu a priberaniu, ako sa píše na eatthis.com. Výsledkom je nielen rýchle a ľahké chudnutie, ale takmer okamžitý nával energie, štíhlejšia stredná časť tela a nižšia hmotnosť. Čo by teda nemalo chýbať vo vašom jedálničku? 

Čítajte tiež: Po tejto POTRAVINE sa CUKOR v KRVI správa INAK: Toto sa stane po jej konzumácii

1. Vajcia 

Vajcia sú najlepším potravinovým zdrojom vitamínu B - cholínu, ktorý je základnou živinou, používanou pri stavbe všetkých bunkových membrán tela. Jeho nedostatok je priamo spojený s génmi, ktoré spôsobujú hromadenie viscerálneho tuku najmä v pečeni. Začnite svoj deň vajíčkami a vychutnajte si aj ďalšie zdroje tohto vzácneho vitamínu, ktorý sa nachádza v chudom hovädzom mäse a morských plodoch. 

VYPÍNAJÚ genetické SPÚŠŤAČE na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Červené ovocie 

Výskumy ukazujú, že niektoré druhy ovocia sú v boji proti brušnému tuku lepšie ako iné. Tie najlepšie majú jedno spoločné, a to je červená farba. Medzi tieto druhy ovocia patrí rubínovo červený grapefruit, čerešne, maliny, jahody, jablká, melón, slivky, broskyne a nektarinky. 

3. Olivový olej a iné zdravé tuky 

Tuk, keď chudnete? Áno! Konzumácia primeranej porcie nenasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, avokáde a orechoch, zaženie chuť na sladké. A čo viac, tieto pokrmy vás zasýtia na dlhší čas. Je dokázané, že zvýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín zlepšuje metabolické zdravie a znižuje zápal. 

4. Fazuľa, hnedá ryža, ovos a iná zdravá vláknina 

Bezlepkové celé zrná ako quinoa obsahujú živinu zvanú betaín, aminokyselinu, ktorá pozitívne ovplyvňuje mechanizmus inzulínovej rezistencie a viscerálneho tuku. Začnite teda myslieť na zdravú vlákninu. Správne zdroje dodajú vášmu telu energiu, vyživia svalovú hmotu a zároveň zasýtia na celý deň. Brušný tuk najlepšie rozpúšťa fazuľa, šošovica, ovos, quinoa a hnedá ryža, ktoré obsahujú horčík a chróm, dve živiny, ktoré bojujú proti kortizolu, stresovému hormónu, kvôli ktorému sa ukladá tuk okolo tela najmä v páse. 

5. Extra rastlinný proteín 

Proteínové prášky na rastlinnej báze s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom vlákniny sú alternatívou k obľúbeným doplnkom na báze mlieka. Štúdia Univerzity v Tampe, ktorá porovnávala rastlinné bielkoviny so srvátkou, zistila, že sú rovnako účinné pri zmene zloženia tela a pri podpore regenerácie a rastu svalov. S menším množstvom cukru a zdravším profilom tukov, ale rastlinné bielkoviny zlepšia zdravie čriev a zároveň dodajú svalom energiu. 

Konopné, ryžové a hrachové proteíny sú skvelou voľbou, no ak chcete získať kompletný proteín s úplným aminokyselinovým profilom, zvoľte zmes, ktorá kombinuje všetky tri tieto proteíny. 

6. Chudé mäso a ryby 

Proteín je skvelou zbraňou proti brušnému tuku. A čo je dobré, zasýti na dlhší čas. Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že jedlo, ktoré má vysoký obsah bielkovín na rozdiel od sacharidov, zvyšuje sýtosť tým, že potláča hlad stimulujúci hormón ghrelín. Vsaďte preto na chudé mäso a ryby. 

VYPÍNAJÚ genetické SPÚŠŤAČE na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Listová zelenina, zelený čaj a pestrofarebná zelenina 

Potraviny s nízkou energetickou hustotou, ako je zelenina, sú vhodným pokrmom na rozpúšťanie brušného tuku, pretože dodávajú základné živiny, vlákninu a objem, a to všetko za relatívne málo kalórií. Jasné farby signalizujú, že zelenina je bohatá na polyfenoly, mikroživiny, ktoré pomáhajú kontrolovať zápal. Zelený čaj obsahuje katechíny, z ktorých niektoré dokážu vypnúť genetické spúšťače cukrovky a obezity. Zelenina, najmä listová, má nízku glykemickú záťaž, čo znamená, že naplní vaše telo živinami bez toho, aby spôsobila prudký nárast hladiny cukru v krvi. 

Zaujme vás: Máte túto krvnú SKUPINU? Pamäť vás bude TRÁPIŤ viac než ostatných, hrozí aj DEMENCIA

8. Koreniny a príchute 

Piperín, ktorý sa uvoľňuje z čierneho korenia, má úžasné magické schopnosti. V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že bojuje proti depresii, zápalu a artritíde a zvyšuje účinok iných živín. Výskumy ukazujú, že bylinky, koreniny a dochucovadlá dokážu viac, než len pridať do jedla extra chuť. Žlté horčičné semená majú vysoké hladiny protirakovinových zlúčenín nazývaných glukozinoláty. Škorica bola spojená so zlepšenou reakciou na inzulín a zázvor obsahuje vysoké hladiny fytonutrientov posilňujúcich zdravie. Navyše, zlúčeniny v kurkume a chrene preukázali, že majú pozitívny vplyv na rozklad brušného tuku. 

9. Horká čokoláda 

O výhodách konzumácie tmavej čokolády sa popísalo už veľa. Vďaka vysokému obsahu flavanoidov predstavuje zdravú bombu. Antioxidanty v nej podporujú cievne zdravie, zlepšuje pozitívne myslenie, znižuje krvný tlak a chuť do jedla, zatočí s brušným tukom. Uistite sa však, že si vyberáte správny druh čokolády. Hľadajte takú, ktorá obsahuje 70 alebo viac percent kakaa. 

Viac o téme: PotravinyChudnutieBrušný tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9