MÍNUSY ryžových chlebíkov, o ktorých sa moc nehovorí: ZVÝŠENÝ cukor v krvi a PRIBERANIE

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-07 14:00:00

Ryžové chlebíky, ktoré mnohí ľudia konzumujú ako náhradu za pečivo, nie sú až také diétne, ako sa na prvý pohľad zdá. Majú totiž vysoký glykemický index, ktorý v tele spôsobí rýchly nárast hladiny cukru v krvi a následne prudký pokles. Za krátko budete opäť hladní. 

Ryžové chlebíky sú veľmi obľúbeným občerstvením, najmä pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoje stravovacie návyky. Tí, ktorí hľadajú alternatívu k chlebu, čipsom alebo sušienkám, po nich siahajú, pretože majú pomerne nízky obsah kalórií a sodíka, ako sa píše na eatthis.com. Ich konzumácia má však svoje plusy i mínusy.

„Je totiž rozdiel, či konzumujete chlebík z bielej ryže, alebo jeho celozrnnú formu,“ konštatovali dvojičky z The Nutrition Twins, odborníčky na výživu.

Podľa nich, keď jete len ryžovú bielu verziu, dávate telu prázdne kalórie. Aby ste sa skutočne zasýtili, mali by ste ich konzumovať s ovocím, zeleninou, alebo jogurtom. Ako vplývajú ryžové chlebíky na organizmus? 

Čítajte tiež: KVÍZ, vďaka ktorému prežijete HORÚČAVY: Čo robiť, aby organizmus tak NETRPEL?

1. Zvýši sa vám hladina cukru v krvi

„Aj keď si vyberiete ryžové chlebíky bez pridaného cukru, sú vyrobené hlavne zo sacharidov bez veľkého množstva vlákniny,“ konštatovala nutričná poradkyňa Lyssie Lakatosová.

Ako dodala, keď k nim nepridáte zdroj bielkovín alebo tuku, ktoré spomalia ich trávenie, môžu spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Hlavne, keď ich zjete naraz viac. 

2. Môžete mať zápchu

Hoci celozrnné ryžové chlebíky obsahujú určité množstvo vlákniny, tým, ktoré sú vyrobené z bielej ryže, chýba. Ak jete len tie a nekonzumujete ovocie, zeleninu a strukoviny, ktoré ju obsahujú, môžete trpieť zápchou. 

3. Zníži sa vám hladina cholesterolu

„Ak si vyberiete celozrnné chlebíčky vyrobené z hnedej ryže, budete konzumovať celé zrná, ktoré preukázateľne znižujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko srdcových ochorení," poznamenala druhá z dvojice poradkýň Tammy Lakatos Shamesová.

Výskum z Journal of Nutritional Science and Vitaminology odhalil, že hnedá ryža zlepšuje hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov a zároveň zvyšuje telu prospešný cholesterol. Poskytuje tiež dobrý zdroj antioxidantov. 

4. Schudnete

Podľa The Nutrition Twins, ak vymeníte celozrnný ryžový chlebík za krajec chleba alebo sušienky, ušetríte na kalóriach.

„Jeden plátok má 35 kalórií v porovnaní so 120 kalóriami ukrytých v krajci chleba," tvrdia nutričné poradkyne.

Ak si teda podľa nich namiesto chleba urobíte každý deň sendvič z ryžového chlebíka, ušetríte 170 kalórií denne. Možno to neznie veľa, ale môže to viesť k strate 0,7 kilogramu za mesiac a v priebehu roka tak budete ľahší o 8 kíl. 

Zaujme vás: NAJHORŠIE jedlá pre štítnu ŽĽAZU: Zabudnite na tieto druhy ZELENINY!

 

5. Môžete pribrať

Ryžové chlebíčky vám môžu priniesť aj opačný efekt.

„Síce sa často jedia ako diétne jedlo, sú ľahké a vzdušné, no nie sú bez kalórií,“ vysvetľujú The Nutrition Twins.

Často sa stáva, že človek v snahe zasýtiť sa, zje oveľa viac kúskov, ako v skutočnosti potrebuje. To vedie k nahromadeniu počtu kalórií a k nedobrovoľnému priberaniu.

„Ukázalo sa tiež, že pochutiny s vysokým glykemickým indexom ako sú ryžové chlebíčky, spôsobujú nadmerný hlad a zvyšujú chuť do jedla,“ poznamenali poradkyne z The Nutrition Twins. 

Fotogaléria


Tagy:
potravina ryžové chlebíky

2022-08-07 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia