Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď sa zrýchli PULZ a hrozia poruchy VEDOMIA: V týchto dňoch sa majte na POZORE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počas horúcich letných dní by si na dehydratáciu mal dávať pozor každý, najmä športovci a ľudia pracujúci vo vonkajších či neklimatizovaných priestoroch, no najohrozenejší sú seniori a deti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave na to upozornil na sociálnej sieti. 

Organizmus seniorov obsahuje menej tekutín, niektorí tiež majú zdravotné ťažkosti alebo užívajú lieky, ktoré môžu spôsobovať vyššie straty vody močením.

"Taktiež nepociťujú smäd a často z dôvodu zhoršenej mobility či zdravotného stavu nie sú schopní sami prijať tekutiny, alebo nepijú, lebo nechcú chodiť na toaletu. Preto ich k požívaniu tekutín je často potrebné nabádať," doplnila lekárka Natália Šranková z poradne zdravia úradu.

Čítajte tiež: KVÍZ, vďaka ktorému prežijete HORÚČAVY: Čo robiť, aby organizmus tak NETRPEL?

Odporúča sa, aby seniori neprijímali veľké množstvo tekutín naraz, ale frekventovane v menších dávkach a rovnomerne počas celého dňa. 

U detí je obsah vody v tele vyšší, ich metabolizmus však prebieha rýchlejšie a ich kompenzačné mechanizmy a rezervy sú menšie ako u dospelých, priblížil RÚVZ. Poznamenal, že deti zabúdajú pri hre a športe piť, a preto je nevyhnutná pravidelná kontrola pitného režimu zodpovednou osobou a nevyhnutný je aj správny návyk pravidelného pitia. 

Keď sa zrýchli PULZ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď je potrebný lekársky zásah

Dehydratácia sa môže prejaviť napríklad suchými perami, tmavším močom, závratmi, bolesťami hlavy, únavou či podráždenosťou. Pri prehlbovaní stavu môže dochádzať k zníženej elasticite kože, zníženej tvorbe slín, sĺz a moču. Je možné pozorovať vpadnuté oči, zrýchlený pulz a môže nastať až dezorientácia a poruchy vedomia. V ťažkých stavoch môže nastať i šok z nedostatku tekutín.

"Ak príznaky dehydratácie neprechádzajú, prehlbujú sa alebo ide o vážnejší stav dehydratácie, je potrebný odborný lekársky zásah," radí RÚVZ. 

Pri ľahkej dehydratácii stačí podľa odborníkov doplnenie hladiny tekutín v tele pomocou čistej vody, prípadne rehydratačných roztokov.

"Tekutiny je treba dopĺňať primerane, nie nárazovo vo veľkých objemoch. Dôležité je zabezpečiť pokojový režim, vhodnú teplotu prostredia," priblížilo RÚVZ. 

Zaujme vás: Máte túto krvnú SKUPINU? Pamäť vás bude TRÁPIŤ viac než ostatných, hrozí aj DEMENCIA

Ktoré nápoje nie sú vhodné? 

Vysvetlilo, že dostatočným pravidelným príjmom tekutín, ako i vhodnou stravou so zvýšeným podielom ovocia a zeleniny je možné predísť dehydratácii. Vhodným nápojom je čistá voda, prípadne napríklad ochutená čerstvým citrónom, prípadne aj čerstvé ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou, spresnila Šranková. Čierny čaj, káva a alkohol podľa nej nie sú vhodné, keďže majú močopudný účinok. Zároveň nevhodné sú aj balené sladené nápoje s vysokým podielom cukru. 

Viac o téme: HorúčavyDehydratácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9