Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NAJHORŠIA poloha pri spánku, ktorá potichu NIČÍ telo: Zaťažené KĹBY a narušená CHRBTICA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý má svoju obľúbenú polohu, v ktorej zvyčajne zaspáva. Ak uprednostňujete túto, zrejme sa zhrozíte. Spôsobuje totiž zdravotné problémy

4 dôvody, prečo spať na bruchu nie je ideálne podľa livestrong.com:

1. Môže spôsobiť bolesť krku

Spánok na bruchu je podľa odborníka na spánok Michaela Breusa, PhD, autora knihy The Power of When, pravdepodobne tou najhoršou spánkovou polohou. Je to z toho dôvodu, že často spôsobuje bolesti a pocit nepohodlia hlavne v oblasti krku.

Čítajte tiež: SCHUDNITE konzumáciou PEČIVA: Chlieb vás dovedie k ŠTÍHLOSTI, ak nerobíte týchto 5 CHÝB

Častokrát, keď ľudia spia na bruchu, majú krk zdvihnutý príliš vysoko. Navyše, krk je vykrútený na jednu stranu počas noci. V dôsledku toho mnohí pociťujú bolesť v tejto oblasti na tele v ranných hodinách po spánku na bruchu, hovorí Breus.

2. Namáha kríže

Bolesť v dolnej časti chrbta je podľa Clevelandskej kliniky ďalším bežným problémom u spáčov na bruchu. Spánok na prednej strane predĺži váš krk a chrbticu, čo zvyšuje záťaž na kĺby v chrbtici a krížoch. A keď spíte na bruchu, je náročné udržať chrbticu správne vyrovnanú, hovorí Breus.
Aj keď to nemusí spôsobiť bolesť alebo tlak po noci alebo dvoch, môže z dlhodobého hľadiska viesť k nepohodliu. Stresovanie citlivých kĺbov vo vašom chrbte môže tiež brániť vašej mobilite, takže je potom ťažšie sedieť s dobrým držaním tela alebo vykonávať každodenné úlohy.

3. Viac sa hýbete, čo narúša spánok

Breus tvrdí, že spáči na bruchu sú často tí, ktorí sa počas noci najviac pohybujú. Spánok tvárou nadol stláča kĺby na krku a chrbte. 

Kvôli nepohodliu, ktoré môže táto poloha spôsobiť, majú ľudia, ktorí spia na bruchu, tendenciu sa v noci častejšie posúvať, resp. hýbať sa, čo spôsobuje narušenie spánku. Nedostatok kvalitného spánku je spojený so všetkými druhmi negatívnych zdravotných účinkov, ako je nadváha a vysoký krvný tlak.

NAJHORŠIA poloha pri spánku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Môže zhoršiť reflux kyseliny

Akákoľvek poloha ležmo pri spánku môže zhoršiť príznaky refluxu kyseliny - a to zahŕňa i spánok na bruchu. Keď stojíte alebo sedíte vzpriamene, gravitácia pomáha zabrániť tomu, aby sa kyselina vo vašom žalúdku dostala späť do hrdla. Pri polohe ležmo v posteli gravitácia nie je, čo znamená, že dochádza k refluxu a tým aj k narušeniu spánku. 

Aké veľmi je zlé spať na bruchu?

Neexistuje žiadna ideálna poloha pri spánku. Na druhej strane, podľa Breusa je spánok na bruchu skutočne najhoršou polohou. Spôsobuje väčšie nepohodlie počas spánku a po ňom a môže spôsobiť problémy s pohyblivosťou kĺbov.

Najoptimálnejšia je spánok na chrbte. Pre ľudí s problémom s chrápaním to môže byť trochu problematické, pretože táto poloha môže sťažiť dýchanie. Ale určite je to najlepšie pre vaše kĺby a chrbticu!

Viac o téme: ZdravieSpánokBruchoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9