Odborníčka búra MÝTUS o vianočnom jedle a PRIBERANÍ: Samotný zemiakový šalát nie je zlý!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-22 12:00:00

Neviňte tradičkú vianočnú pochúťku z pohybujúcej sa ručičky na váhe smerom nahor! Podľa odborníčky je horšie množstvo a kombinácia viacerých ťažkých jedál.

"Tradičný zemiakový šalát sa pripravuje s pomocou majolenky či majonézy. Väčšinou obsahuje zemiaky, zavárany hrasok s mrkvou, cibuľu, vajíčka, zavárané uhorky a ingrediencie na dochutenie ako soľ a korenie. Takýto zemiakovy šalát s majolenkou je veľmi kalorický práve kvôli tejto zložke," vysvetľuje Petra Pavuková, nutričná špecialistka na redukciu hmotnosti.

Čítajte tiež: Odhaľte TAJOMSTVO lesklých a hustých vlasov priamo od Indiek: Spravte tento TRIK pred spaním!

Majolenka ako problém

Ako ďalej pokračuje, majolenka obsahuje až 73 g tuku na 100 g a energetická hodnota je 2800 kj na 100 ml. Takýto zemiakový šalát síce poteší chuťové poháriky, no je veľmi tučný a ťažký na trávenie. Čo však robiť, ak sa ho nechcete za žiadnych okolností vzdať? Stačí vymeniť ingredienciu za inú, ktorá v tele neurobí toľko šarapaty!

"Jednoducho si upravíme recept tak, že majolenku nahradíme napríklad gréckym jogurtom, pokojne aj nizkotučným. Grécky jogurt má lahodnú chuť a šalátu dodá ľahkosť. Zmenu si takmer ani nevšimnete. Ak nahradíme majolenku jogurtom, energetická hodnota šalátu padne viac ako o polovicu nižšie. Odľahčí sa trávenie a nám nebude tak ťažko. Ak by sme šalát chceli ešte viac odľahčiť, odporúčam ho pripraviť bez vajec," radí odborníčka. 

Stačí pár menších zmien

Podľa špecialistky samotný tradičný zemiakovy šalát nie je zlý. Oveľa horšia je kombinácia ťažkých jedál a ich množstvo.

"Ak tučnejší šalát skombinujete s vyprážaným rezňom, dáte si kapustnicu, koláče a alkohol, tak je to obrovská energetická nálož, ktorú musí organizmus spracovať. Často potom siahame po digestívach ako po rýchlej pomoci, aby nám pomohli s trávením," tvrdí Pavuková. 

Zrátané a podčiarknuté! Nemusíte sa vzdávať tradičných jedál a pokojne si ich doprajte všetky, ktoré máte na vianočnom stole. Trik spočíva v menších zmenách. 

"Na Štedrú večeru odporúčam odľahčiť šalát jogurtom, rybu pripraviť radšej pečenú ako vyprážanú a naložiť si menšiu porciu jedla. Takto si môžeme dopriať, ako sa hovorí, z každého rožka troška. Ak však máme chuť na šalát, tak potom odporúčam dať si len šalát a nekombinovať ho už so žiadnym ďalším jedlom. Ak by vás zaujímala zlata stredná cesta ako pripraviť zemiakovy šalát odľahčený, skúste namiesto majolenky použiť jogurtovú tatarskú omáčku," radí na záver odborníčka na redukciu hmotnosti. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie zemiakový šalát Vianoce

2021-12-22 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia