SCHUDNITE konzumáciou PEČIVA: Chlieb vás dovedie k ŠTÍHLOSTI, ak nerobíte týchto 5 CHÝB

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-21 12:25:00

Chlieb patrí často medzi prvé jedlá, ktoré vylúčime zo stravy, keď chceme schudnúť. V skutočnosti sú však obavy z chleba neopodstatnené! Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa sacharidy v ňom automaticky nemenia na tukové bunky.

„Sacharidy sú najviac démonizovanou makroživinou, najmä pokiaľ ide o diéty a chudnutie,“ hovorí zakladateľka a generálna riaditeľka NY Nutrition Group Lisa Moskovitzová.

Upozorňuje, že ak sa v snahe schudnúť zbavíme sacharidov, môže to zvýšiť našu chuť do jedla.

Čítajte tiež: 5 NÁVYKOV, ktoré vám pridajú DESAŤROČIA bez chorôb: DLHŠÍ život bez CUKROVKY či rakoviny

„A čo viac, sacharidy spôsobujú, že jedlo je uspokojujúcejšie, napĺňajúce a energizujúce, pretože dodávajú palivo, ktoré telo potrebuje, ako napríklad benzín do auta,“ hovorí Moskovitzová.

Znamená to, že dať si na raňajky toast alebo na obed sendvič môže byť zdravou a k tomu ešte aj lahodnou súčasťou diétneho jedálnička, píše sa na portáli livestrong.com. Dôležité je však vyvarovať sa piatich bežných chýb. Ktoré to sú?

1. Jete chlieb s nízkym obsahom vlákniny

Vláknina je dôležitá! Spomaľuje trávenie, vyrovnáva hladinu cukru v krvi a pomáha vytvárať energetický deficit potrebný na spaľovanie tukov, hovorí Moskovitzová. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny vás navyše zasýtia na dlhí čas, takže budete potrebovať menej jesť.

Ak chcete využívať tieto výhody chleba, ktoré podporujú chudnutie, doprajte si taký, ktorý obsahuje aspoň 3 až 5 gramov vlákniny na jeden plátok.

2. Chlieb obsahuje pridaný cukor

Pridaný cukor sa nachádza v mnohých kupovaných chleboch. Bohužiaľ, táto prísada má opačný účinok ako vláknina: namiesto stabilizácie hladiny cukru v krvi vedie k náhlym skokom. Hladina cukru najskôr stúpne, no veľmi rýchlo sa zníži a zistíte, že bojujete so škvŕkaním v žalúdku a túžite po ďalších sacharidoch.

Aby ste sa vyhli tomuto začarovanému kruhu, venujte pozornosť zloženiu chleba a zamerajte sa na také typy, ktoré obsahujú 5 a menej gramov pridaného cukru na porciu.

3. Vybrali ste si biely chlieb

Bielemu chlebu a pečivu chýba vláknina a živiny. Tým, že neobsahuje otruby a klíčky, zvyšuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje chuť do jedla. Na druhej strane sú celozrnné výrobky, ktoré sú zdrojom bielkovín potrebných na budovanie svalov a vlákniny podporujúcej reguláciu hmotnosti. Podporujú dokonca zníženie krvného tlaku a posilnenie imunitného systému.

​Pri kúpe chleba uprednostnite 100% celozrnný a uistite sa, že celozrnná múka je uvedená na štítku so zložením na prvom mieste.

4. Chlieb nejete s proteínmi alebo zdravými tukmi

Ak sa chcete nasýtiť a podporiť chudnutie, chlieb by mal byť doplnený chudými bielkovinami alebo zdravými tukmi, aby ste dosiahli rovnováhu.

​Ak chcete spomaliť trávenie a zlepšiť dlhodobú sýtosť, jedzte chlieb spolu s kuracím mäsom, tuniakom alebo vajíčkami, prípadne si ho natrite hummusom, avokádovou nátierkou alebo olivovým olejom. 

5. Kombinujete chlieb s inými potravinami bohatými na sacharidy

Kombinácia príliš veľkého množstva sacharidov (ako napríklad chlieb, cestoviny a zemiaky) alebo v krátkom čase po sebe môže mať na svedomí priberanie namiesto chudnutia.

Keď si dáte chlieb, nekombinujte ho s množstvom iných potravín bohatých na sacharidy. Držte sa jednej porcie sacharidov na jedno jedlo alebo občerstvenie – v rozpätí 3 až 5 hodín, aby ste pomohli modulovať hladinu cukru v krvi.

Fotogaléria


Tagy:
chlieb chudnutie Vianoce

2021-12-21 12:25:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia