Jedlo na vianočnom stole, ktoré ZAPNE procesy HOJENIA tela: ZASTAVÍ zápal a napraví cievy!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-21 06:00:00

To všetko má na svedomí potravina, ktorá je takmer u každého súčasťou štedrovečerného stola. Či už máte filé alebo inú rybu, skrýva v sebe omega-3 mastné kyseliny, pôsobiace proti ateroskleróze!

Nová stratégia liečby a prevencie chorôb?

Receptor aktivovaný látkami vytvorenými z omega-3 mastných kyselín hrá zásadnú úlohu pri prevencii zápalu v krvných cievach a znižovaní aterosklerózy, uvádza nová štúdia Karolinska Institutet vo Švédsku publikovaná v časopise The Journal of Clinical Investigation. Tento objav môže pripraviť "pôdu" pre nové stratégie na liečbu a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení pomocou omega-3 mastných kyselín, ako sa píše na sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Odhaľte TAJOMSTVO lesklých a hustých vlasov priamo od Indiek: Spravte tento TRIK pred spaním!

Kardiovaskulárne ochorenia sú celosvetovo najčastejšou príčinou smrti a vážnym problémom verejného zdravia. Ateroskleróza je spojená s chronickým zápalom v cievach. Zápal je normálne kontrolovaný signálmi nazývanými resolvíny, ktoré ho vypínajú a stimulujú hojenie a opravu tkaniva prostredníctvom určitého procesu. Resolvíny sa tvoria z omega-3 mastných kyselín a viažu sa na receptor nazývaný GPR32 a aktivujú ho.

"Zistili sme, že tento receptor je pri ateroskleróze dysregulovaný, čo naznačuje narušenie prirodzených procesov hojenia tela," hovorí prvá autorka štúdie Hildur Arnardottirová, odborná asistentka na Katedre medicíny, Solna, Karolinska Institutet. "Tento objav môže pripraviť pôdu pre úplne nové stratégie liečby a prevencie aterosklerózy zastavením zápalu v cievach a zároveň aj zapnutím procesov hojenia tela napríklad pomocou omega-3 mastných kyselín."

Vplyv na zápal

Nová štúdia ukazuje, že signalizácia cez receptor aktívne zastavuje zápal v aterosklerotických cievach a stimuluje hojenie. Vedci študovali aterosklerotický plak a vytvorili nový experimentálny model s nadmerne exprimovaným receptorom GPR32. Receptor GPR32 pôsobil proti ateroskleróze a zápalu v krvných cievach a resolvíny, ktoré aktivujú GPR32, zosilnili účinok.

„Teraz budeme študovať mechanizmy, ktoré stoja za zlyhaním zvládania zápalu v krvných cievach a ako možno použiť stop signály sprostredkované omega-3 na liečbu aterosklerózy,“ hovorí posledný autor štúdie Magnus Bäck, hlavný kardiológ a profesor na Lekárskej klinike na Karolinska Institutet.

Fotogaléria


Tagy:
ryby ateroskleróza omega-3 mastné kyseliny

2021-12-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia