PRÍZNAKY vysokého CHOLESTEROLU, ktoré si všimnete na NOHÁCH: Takto SPOZNÁTE nebezpečný stav

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-13 22:00:00

Je známe, že vysoký cholesterol môže upchať krvné cievy srdca. To však nie je všetko. Môže sa prejaviť aj na nohách a spôsobiť stav, nazývaný ochorenie periférnych tepien alebo PAD.

Až 12 miliónov ľudí v USA trpí PAD, ktoré súvisí s vyšším rizikom srdcových chorôb, srdcového infarktu a mozgovej príhody, upozorňuje David Slovut, riaditeľ pokrokovej intervenčnej terapie v Montefiore Medical Center. Štatistiky sú neúprosné, po piatich rokoch 20% ľudí s týmto ochorením prekoná nefatálny infarkt. Ako zistiť, či sa PAD netýka aj vás? 

Čítajte tiež: NAJHORŠIE potraviny počas ALERGICKEJ sezóny: Tieto JEDLÁ by NEMALI byť na vašom tanieri

Príznaky, ktoré upozornia na vážny stav spôsobený vysokým cholesterolom podľa health.com:

Bolesť v nohách

Častým príznakom PAD je klaudikácia, druh bolesti alebo nepohodlia v nohách. Pretože tepny sú upchaté, nemôžu dodať dostatočné množstvo krvi do nôh. Niektorí ľudia tvrdia, že ich nohy sú „ťažké“ alebo unavené, alebo hlásia pálčivú bolesť.

Bolesť môže byť v ktorejkoľvek časti nohy, od lýtka po stehno alebo zadok, a môže byť v jednej alebo oboch nohách. Zaujímavé je, že bolesť nastáva pri chôdzi na určitú vzdialenosť, zmierňuje sa odpočinkom a potom sa objaví znova pri chôdzi.

Nočné kŕče

Počas spánku môžu ľudia s PAD dostať kŕče, zvyčajne v oblasti päty, predkolenia alebo prstov na nohách, hovorí MD Darren Schneider, riaditeľ Centra pre vaskulárnu a endovaskulárnu chirurgiu v New Yorku. Bolesť sa dá často zmierniť tým, že necháte visieť nohy z postele alebo sedením na stoličke, čo umožňuje gravitácii napomáhať lepšiemu prietoku krvi do nôh.

Zmena kože a nechtov

PAD môže spôsobiť zmeny na nechtoch nôh a na ich koži. Kvôli nedostatku prietoku krvi v nohách, a tým aj výžive, si môžete všimnúť zvýšené vypadávanie chĺpkov na chodidlách a nohách alebo ich pomalšie dorastanie po holení. Koža na nohách môže byť lesklá a napnutá a nechty na nohách môžu hrubnúť alebo rásť pomalšie.

Nezvyčajné zafarbenie pokožky

Jedna z vecí, ktorú si lekári všímajú, je zmena farby vašich nôh. Keď je noha v zdvihnutej polohe, môže byť bielej farby kvôli zhoršenému prietoku krvi. Naopak, keď visí napr. zo stoličky, môže mať červenkastú alebo fialovú farbu, hovorí doktor Schneider. Je to z toho dôvodu, že sa v tele rozšírili krvné cievy a prietok v krvi v nohách sa zvýšil. U niektorých ľudí s PAD sú nohy alebo prsty na nohách stále bledé alebo modrasté aj keď sedia kvôli nedostatku krvného obehu.

Studené nohy

Chodidlá alebo nohy, ktoré sú chladné na dotyk, môžu byť indikátorom toho, že máte PAD. Netreba sa však na tento symptóm spoliehať. Studené nohy sú bežným problémom a týkajú sa hlavne starších ľudí aj bez ochorenia PAD. Ak však máte pocit, že jednu nohu alebo chodidlo máte studené, no druhé nie, obráťte sa radšej na svojho lekára.

Boľavé miesta, ktoré sa nehoja

U ľudí s pokročilejším PAD môže mať zníženie obehu za následok vredy na nohách. Ide o tzv. ischemické vredy. Môžu byť hnedé alebo čierne a sú často bolestivé (na rozdiel od vredov na diabetickej nohe, ktoré môžu byť bezbolestné z dôvodu poškodenia nervov súvisiaceho s cukrovkou).

Erektilná dysfunkcia

Nejde síce o bežný jav, ale je možný. Vnútorné iliakálne tepny zabezpečujú prívod krvi do erekcie. Ak sú uzavreté alebo silne upchaté, môžu spôsobiť erektilnú dysfunkciu (ED). Počet pacientov, ktorí majú ED na základe vaskulárneho problému je menší. 

Necitlivosť alebo slabosť

Ak sú vaše nohy počas odpočinku necitlivé alebo slabé, môže to byť príznak PAD. Ľudia, ktorí majú príznaky vtedy, keď odpočívajú, nielen pri chôdzi alebo cvičení, majú zvyčajne závažnejší PAD.

Atrofia lýtkových svalov

Ľudia s pokročilejším PAD môžu pociťovať atrofiu alebo zmenšenie veľkosti lýtkového svalu. Na mikroskopickej úrovni môže nedostatok prietoku krvi viesť k poklesu počtu a veľkosti svalových vlákien. V skutočnosti môžu ľudia s ťažkým PAD stratiť viac ako polovicu svojich svalových vlákien v postihnutej oblasti. Zvyšné svalové vlákna majú tendenciu atrofovať alebo sa zmenšovať.

Tkanivová smrť

Asi 80% ľudí s PAD majú relatívne mierne príznaky. No existujú aj takí, ktorí zažívajú horší priebeh. V pokročilých štádiách môže choroba spôsobiť smrť tkaniva a dokonca aj gangrénu, ktorá môže byť nebezpečná pre končatiny a celkovo ľudský život. PAD môže v niektorých prípadoch dokonca viesť k amputácii, ale skoncovanie s fajčením, zdravé stravovanie, užívanie liekov, môžu zlepšiť cirkuláciu v nohe.

Vôbec žiadne príznaky

Väčšina ľudí nemá žiadne príznaky. Vyskytuje sa však najpravdepodobnejšie u fajčiarov, ľudí starších ako 50 rokov a pacientov s cukrovkou. Je vyššia šanca, že budete mať PAD, ak vaše telo bojuje s vysokým cholesterolom alebo krvným tlakom, alebo máte v rodinnej anamnéze srdcové choroby či mozgovú príhodu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol prevencia príznaky nohy

2021-04-13 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia