Tieto VÍRUSY môžu s veľkou pravdepodobnosťou VYVOLAŤ ďalšiu PANDÉMIU: Podľa vedcov sú HROZBOU

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-13 06:00:00

Nový koronavírus SARS-CoV-2 je najnovším patogénom, ktorý sa šíri zo zvierat na ľudí, ale podobnú hrozbu môžu predstavovať aj iné vírusy. Nový online nástroj dokáže zhodnotiť vírusy podľa potenciálu, rozšíriť sa zo zvierat na ľudí a spôsobiť pandémie.

Nástroj s názvom SpillOver vytvára „zoznam sledovaných látok“ pre novoobjavené živočíšne vírusy, ktoré predstavujú najväčšiu hrozbu pre ľudské zdravie, ako sa uvádza na livescience.com. Vedci dúfajú, že ich nástroj budú môcť použiť ďalší odborníci v oblasti verejného zdravia, čím by pomohli pri prevencii a znižovaní rizika, ako je napríklad vývoj vakcín alebo terapeutík skôr, ako sa choroba rozšíri.

Čítajte tiež: Máte radi toto OVOCIE? Jeho častá KONZUMÁCIA zvyšuje riziko MELANÓMU

„SARS-CoV-2 je iba jedným príkladom z množstva vírusov, ktoré sa môžu šíriť zo zvierat na ľudí,“ uviedla Zoë Grangeová, ktorá viedla vývoj SpillOveru ako postdoktorandský výskumník vo One Health Institute na Kalifornskej univerzite v Davise vo vyhlásení. „Musíme nielen identifikovať, ale aj určiť vírusové hrozby s najväčším rizikom ešte skôr, ako dôjde k ďalšej ničivej pandémii.

Prenos zo zvierata na človeka

Je známe, že asi 250 vírusov je zoonotických. Zoonóza sa používa na označenie infekcie, prirodzene prenosnej medzi zvieratami a ľuďmi. Odhaduje sa, že viac ako 500 000 vírusov má potenciál preniesť sa na človeka, uviedli vedci v článku o nástroji SpillOver, ktorý bol zverejnený v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Ale nie je zase rovnako pravdepodobné, že sa tak aj stane a každý vírus sa rozšíri zo zvierat na ľudí.

Vedci vytvorili skóre pre vírusy ako spôsob hodnotenia a porovnania ich rizík. Nástroj berie do úvahy 32 rizikových faktorov spojených s vírusom a jeho hostiteľom, vrátane toho, koľko zvieracích druhov vírus infikuje a ako často ľudia interagujú so zvieratami v oblastiach, kde bol vírus zistený. Vedci následne pomocou nástroja vyhodnotili 887 vírusov u voľne žijúcich živočíchov na základe rizika ich rozšírenia. Väčšina vírusov zahrnutých v rebríčku je novoobjavená, ale o niektorých je už známe, že sú zoonotické.

Najviac rizikové vírusy

Dvanásť vírusov na zozname boli známe zoonotické patogény. Na prvom mieste sa objavil vírus Lassa, na druhom mieste bol SARS-CoV-2 a na treťom Ebola. Hlavným zvieracím hostiteľom vírusu Lassa sú potkany. Čo sa týka Eboly, predpokladá sa, že sú to netopiere. Hlavný hostiteľ zvieraťa, čo sa týka SARS-CoV-2, nie je známy, ale zistilo sa, že vírus infikuje norky, levy a tigre. Autori uviedli, že očakávali tento výsledok, teda známe zoonózy, ktoré sa umiestnili na popredných priečkach. 

Zaujímavé však je, že SARS-CoV-2 sa neobjavil na prvom mieste vzhľadom na jeho súčasnú rozsiahlu hrozbu pre ľudské zdravie. Vedci tvrdia, že ich nástroj hodnotí potenciál budúcich udalostí. Niektoré dôležité informácie o SARS-CoV-2 zostávajú neznáme, ako napríklad počet hostiteľských druhov, ktoré infikuje. Mohol by sa tak časom dostať na prvé miesto, keď sa o ňom vedci dozvedia viac, uviedli autori.

Ďalšie vírusy

Medzi vírusmi, ktoré ešte nie sú zoonotické, no umiestnili sa v rebríčku patrí koronavírus 229E (kmeň netopierov), ktorý patrí do rovnakej vírusovej skupiny ako SARS-CoV-2 a podľa informácií SpillOveru infikuje netopiere v Afrike. Ďalším je koronavírus PREDICT CoV-35, ktorý tiež patrí do čeľade koronavírusov a infikuje netopiere v Afrike a juhovýchodnej Ázii.

Identifikuje nové hrozby

Autori poznamenali, že SpillOver je crowdsourcingová platforma, ktorá umožňuje ďalším výskumníkom prispievať údajmi o vírusoch, už zahrnutých v zozname, alebo pridávať vírusy do zoznamu. Tým sa poradie môže stále meniť.

„Tento nástroj môže odštartovať globálnu konverzáciu, ktorá nás posunie oveľa ďalej, ako sme v minulosti uvažovali o hodnotení vírusov, umožní vedeckú spoluprácu v predstihu, čím sa včas identifikujú nové hrozby,“ uviedla spoluautorka štúdie Jonna Mazetová, profesorka na UC Davis School of Veterinary Medicine vo vyhlásení. „SpillOver môže pomôcť rozšíriť naše chápanie vírusových zdravotných rizík a umožniť nám konať tak, aby sme znížili riziko rozšírenia na ľudí skôr, ako dôjde k vzplanutiu pandémie.

Fotogaléria


Tagy:
prevencia vírusy

2021-04-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia