Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJHORŠIE potraviny počas ALERGICKEJ sezóny: Tieto JEDLÁ by NEMALI byť na vašom tanieri

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí si ju mýlia s potravinovou alergiou. V skutočnosti sa však za ňou skrýva reakcia alergie na peľ, ktorá sa spustí po konzumácii určitých potravín. Ktoré z nich môžu vyvolať príznaky?

Ak trpíte sezónnymi alergiami, zrejme ste si všimli, že niektoré jedlá vyvolávajú vaše príznaky viac ako iné. Ide o syndróm orálnej alergie (OAS), ktorý je tiež známy ako syndróm peľového jedla, ako hovorí Clifford Bassett, zakladateľ a lekársky riaditeľ spoločnosti Allergy & Asthma Care of NewYork a autor knihy The New Allergy Solution.

Čítajte tiež: SLADIDLO, z ktorého sa poteší vaše SRDCE: Znižuje CHOLESTEROL, krvný tlak a neublíži CELIATIKOM!

Tento syndróm popisuje alergické reakcie, ktoré sa zvyčajne vyskytujú pri požití určitého tepelne neupraveného ovocia, orechov, zeleniny alebo korenia u jedincov citlivých na peľ,“ vysvetľuje odborník na livestrong.com.

Krížová reakcia

Aj keď to nie je skutočná potravinová alergia, je to jeden zo spôsobov, ako sa môže prejaviť alergia na peľ zo stromov, trávy alebo buriny. Podľa American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) ide o krížovú reakciu, ktorá sa vyskytuje medzi alergénmi v peľu aj v sporných potravinách. Peľ a bielkoviny v týchto potravinách rozozná váš imunitný systém podobne, takže telo proti nim reaguje. Do 10 minút od zjedenia potraviny môžete zaznamenať mierne svrbenie alebo mravčenie v ústach, perách alebo hrdle, upozorňuje doktor Bassett. Hovorí, že tráviaci proces neutralizuje tieto alergény, takže príznaky majú tendenciu rýchlo odoznieť. Pre malé percento ľudí však môžu byť tieto reakcie závažnejšie.

Hoci príznaky po nejakej chvíli zmiznú, reakcia na peľ a jedlo len zvýšia čas, ktorý strávite s nepríjemnými pocitmi a ešte viac vám sťažia každodenné dni.

NAJHORŠIE potraviny počas ALERGICKEJ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kto je vystavený riziku?

Podľa Dr. Bassetta po vzniku syndrómu peľového jedla máte väčšiu pravdepodobnosť príznakov, ak:

  • príznaky alergie sú u vás vážnejšie
  • konkrétne pele, na ktoré ste alergický, sú vo vzduchu v oblasti, kde sa často pohybujete
  • počet peľov je vyšší, teda je najvyššia peľová sezóna
  • citlivo reagujete na viac druhov peľu

Dôležité však je vedieť, na čo konkrétne máte alergiu. 

„OAS sa častejšie vyskytuje u ľudí, ktorí majú citlivosť na peľ brezy, ešte viac ako u tých, ktorí sú citliví na trávy a burinu,“ hovorí Dr. Bassett.

To znamená, že niektoré pele sú podľa ACAAI špecificky spojené s určitými potravinami. Vďaka tomu zistíte, čo vám nerobí dobre a čo príznaky spôsobuje. 

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri alergii na peľ z brezy

Sezóna peľov stromov sa začína na jar a trvá až do mája, ako uvádza Cleveland Clinic. ACAAI hovorí, že ľudia, ktorí majú alergiu na peľ z brezy, budú pravdepodobne po tomto jedle pociťovať nepríjemné svrbenie:

  • Jablká
  • Mandle
  • Mrkva
  • Zeler
  • Čerešne
  • Lieskové oriešky
  • Kiwi
  • Broskyne
  • Hrušky
  • Slivky

NAJHORŠIE potraviny počas ALERGICKEJ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri alergii na peľ trávy

Peľ trávy je podľa ACAAI zvyčajne vo vzduchu koncom jari a v lete. Ak máte alergiu na peľ trávy, môžete si všimnúť väčšiu reakciu pri jedle:

  • Zeler
  • Melóny
  • Pomaranče
  • Broskyne
  • Paradajky

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri alergii na peľ z ambrózie

Sezóna ambrózie vrcholí v polovici septembra vo väčšine častí USA, tvrdí Asthma and Allergy Foundation (AAFA). Príznaky si všimnete po konzumácii týchto potravín:

  • Banány
  • Uhorky
  • Medový melón
  • Vodný melón
  • Biele zemiaky
  • Cuketa
  • Slnečnicové semienka

NAJHORŠIE potraviny počas ALERGICKEJ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zmierniť príznaky?

Na minimalizovanie svrbenia a kýchania urobte nasledovné:

1. Vyvarujte sa konzumácii potravín v surovom stave

Pokiaľ je to možné, varte jedlá, ktoré vyvolávajú príznaky. Najlepším spôsobom, ako znížiť riziko, je však úplne sa vyhnúť potravinám, ktoré vás trápia.

2. Užívajte lieky v správnom čase

Dr. Bassett odporúča alergikom, aby začali užívať lieky na alergiu skôr, ako zasiahne sezóna alergií. Presné načasovanie závisí od toho, na čo ste alergický a kedy začne sezóna. Ak máte napríklad alergiu na peľ stromov, mali by ste začať s liečbou pred začiatkom jari, aby ste potlačili príznaky skôr.

3. Vyhýbajte sa alergénom

Noste slnečné okuliare a čiapku, keď ste vonku, cvičte v interiéroch v dňoch s vysokým obsahom peľu a sprchujte sa pred spaním, aby ste si z vlasov a oblečenia zmyli peľ.

4. Dohodnite si stretnutie

Zvážte návštevu alergológa, ktorý môže vykonať príslušné testy na určenie vašich konkrétnych alergénov a vyvinúť individualizované riešenie, ktoré vám pomôže zvíťaziť v tejto každoročnej bitke!

Viac o téme: PotravinyAlergiaZdraviePrevenciaPeľová alergia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9