SLADIDLO, z ktorého sa poteší vaše SRDCE: Znižuje CHOLESTEROL, krvný tlak a neublíži CELIATIKOM!
Hovorilo sa oňom už v roku 2020, kedy ho odborníci zaradili medzi trendy v oblasti stravovania. Ide o druh sladidla, ktoré sa pridáva do marinád a grilovacích omáčok a zalievajú sa ním vafle či palacinky. Počuli ste už o ciroku? Jeho zrná sú plné vlákniny, minerálov a vitamínov. A nielen to.
Rastlina ciroku je odolná voči suchu, darí sa jej v suchom podnebí a v oblastiach, kde padá minimum zrážok. Pestuje sa najmä v Afrike a v mnohých južných štátoch USA. Sirup sa vyrába zo stebiel cirokovej trávy, pričom tekutina sa vytlačí a následne povarí. Hotový výrobok sa podobá javorovému sirupu.
Čítajte tiež: Časti TELA, ktoré odhalia INTELIGENCIU: Napovedajú, či je človek OBDARENÝ múdrosťou!
Vhodný i pre celiatikov
Ako sa píše na thehealthy.com, mnoho ľudí si nevie, že cirok sa konzumuje aj ako zrno! Je podobné prosu a predstavuje skvelú náhradu ryže alebo quinoe. Chutí a zároveň dodá telu potrebné živiny. Minerály, vitamíny a iné výživné látky, ktoré cirok obsahuje, z neho robia zdravú potravinu pre srdce. Je bohatý na vlákninu, horčík a draslík, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku a regulujú hladinu cukru v krvi. Toto zrno je vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou. Bielkovina, ktorá sa nachádza v lepku, im poškodzuje tenké črevo a znižuje absorpciu dôležitých živín. Hrozia nepríjemné príznaky ako nadúvanie alebo hnačka. Pri konzumácii ciroku im tieto problémy nehrozia!
Zrno môže byť biele, červené, čierne alebo žlté. Má jemnú arómu a neutrálnu chuť. Môže sa pridať do šalátov, polievok, alebo ho môžete použiť ako samostatnú prílohu. Z cirokovej múky sa pečie chlieb, či sladké muffiny. Sirup z ciroku sa používa ako spomínané sladidlo.
Výživové hodnoty
Jeden a pol šálky vareného ciroku obsahuje:
- 329 kalórií
- 3,5 g tuku
- 2 mg sodíka
- 72 g sacharidov
- 11 g bielkovín
- 6,7 vlákniny
- 13 mg vápnika
- 3,7 mg železa
- 363 mg draslíka
Zdravotné výhody ciroku
Plný antioxidantov
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi a rôznymi chorobami.
„Cirok je skvelým zdrojom antioxidantov vo forme fenolových kyselín a flavanoidov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a niektorých neurologických chorôb,“ konštatovala dietologička Abbie Gellmanová.
Ako dodala, jedlá, ktoré ich obsahujú, znižujú oxidačný stres a zmierňujú zápal.
Vysoký obsah bielkovín
Proteín je základná živina a hrá dôležitú úlohu v mnohých telesných procesoch.
„Poskytuje stavebný pilier pre vývoj kostí, svalov, pokožky a enzýmov,“ uviedla dietologička Katherine Brookingová.
Cirok je známy tým, že obsahuje veľké množstvo bielkovín. Je vhodný pre ľudí, ktorí dodržiavajú vegánsku, alebo vegetariánsku stravu.
Zdroj železa
Minerálne železo má v tele dôležitú funkciu.
„Železo posilňuje imunitný systém a pomáha telu prepravovať kyslík cez krv a svaly,“ konštatovala Brookingová.
Ako dodala, ak trpíte na nedostatok železa, siahnite po ciroku. V jednej porcii sa totiž nachádza až 2 mg tohto stopového prvku.
Nabitý vlákninou
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny prospievajú tráviacemu traktu a črevám. Ak zaradíte cirok do svojho jedálnička, ochránite svoje srdce, znížite si cholesterol, krvný tlak, aj cukor v krvi.
„V štvrť šálke uvareného ciroku nájdeme až 8 gramov vlákniny,“ uviedla odborníčka na diétu Jen Hernandezová.
Recept na cirokové rizoto
- 1 šálka celozrnného ciroku
- 2 šálky vody
- 1 šálka edamame
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 1 šálka kukurice
- 1/2 červenej cibule
- 1/3 šálky petržlenovej vňate
- 1/3 šálky syru feta
Zálievka:
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice vínneho octu
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžička medu
Ako na to?
Celozrnný cirok opláchnite a sceďte, potom vodu a cirok nalejte do tlakového hrnca. Tlakový hrniec nastavte na 20 minút na vysoký tlak. Po dovarení cirok sceďte, opláchnite a pomiešajte. Ak nemáte tlakový hrniec, môžete ho uvariť v normálnom hrnci, bude to však trvať okolo 50 minút. Počas varenia si pripravte veľkú misu a pridajte všetky ingrediencie na zálievku a dôkladne ich premiešajte. Do misy pridajte edamame, kukuricu, cibuľu, papriku, petržlenovú vňať a fetu. Akonáhle je cirok uvarený, pridajte ho do misky s ostatnými ingredienciami a spolu premiešajte. Takto si môžete pripraviť aj vaše obľúbené zeleninové rizoto.
Fotogaléria
zdravie potravina cirok