SLADIDLO, z ktorého sa poteší vaše SRDCE: Znižuje CHOLESTEROL, krvný tlak a neublíži CELIATIKOM!

10.04.2021

Hovorilo sa oňom už v roku 2020, kedy ho odborníci zaradili medzi trendy v oblasti stravovania. Ide o druh sladidla, ktoré sa pridáva do marinád a grilovacích omáčok a zalievajú sa ním vafle či palacinky. Počuli ste už o ciroku? Jeho zrná sú plné vlákniny, minerálov a vitamínov. A nielen to.

Rastlina ciroku je odolná voči suchu, darí sa jej v suchom podnebí a v oblastiach, kde padá minimum zrážok. Pestuje sa najmä v Afrike a v mnohých južných štátoch USA. Sirup sa vyrába zo stebiel cirokovej trávy, pričom tekutina sa vytlačí a následne povarí. Hotový výrobok sa podobá javorovému sirupu.

Čítajte tiež: Časti TELA, ktoré odhalia INTELIGENCIU: Napovedajú, či je človek OBDARENÝ múdrosťou!

Vhodný i pre celiatikov

Ako sa píše na thehealthy.com, mnoho ľudí si nevie, že cirok sa konzumuje aj ako zrno! Je podobné prosu a predstavuje skvelú náhradu ryže alebo quinoe. Chutí a zároveň dodá telu potrebné živiny. Minerály, vitamíny a iné výživné látky, ktoré cirok obsahuje, z neho robia zdravú potravinu pre srdce. Je bohatý na vlákninu, horčík a draslík, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku a regulujú hladinu cukru v krvi. Toto zrno je vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou. Bielkovina, ktorá sa nachádza v lepku, im poškodzuje tenké črevo a znižuje absorpciu dôležitých živín. Hrozia nepríjemné príznaky ako nadúvanie alebo hnačka. Pri konzumácii ciroku im tieto problémy nehrozia!

Zrno môže byť biele, červené, čierne alebo žlté. Má jemnú arómu a neutrálnu chuť. Môže sa pridať do šalátov, polievok, alebo ho môžete použiť ako samostatnú prílohu. Z cirokovej múky sa pečie chlieb, či sladké muffiny. Sirup z ciroku sa používa ako spomínané sladidlo.

Výživové hodnoty

Jeden a pol šálky vareného ciroku obsahuje:

  • 329 kalórií
  • 3,5 g tuku
  • 2 mg sodíka
  • 72 g sacharidov
  • 11 g bielkovín
  • 6,7 vlákniny
  • 13 mg vápnika
  • 3,7 mg železa
  • 363 mg draslíka

Zdravotné výhody ciroku

Plný antioxidantov

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi a rôznymi chorobami. 

„Cirok je skvelým zdrojom antioxidantov vo forme fenolových kyselín a flavanoidov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a niektorých neurologických chorôb,“ konštatovala dietologička Abbie Gellmanová.

Ako dodala, jedlá, ktoré ich obsahujú, znižujú oxidačný stres a zmierňujú zápal.

Vysoký obsah bielkovín

Proteín je základná živina a hrá dôležitú úlohu v mnohých telesných procesoch. 

Poskytuje stavebný pilier pre vývoj kostí, svalov, pokožky a enzýmov,“ uviedla dietologička Katherine Brookingová. 

Cirok je známy tým, že obsahuje veľké množstvo bielkovín. Je vhodný pre ľudí, ktorí dodržiavajú vegánsku, alebo vegetariánsku stravu.

Zdroj železa

Minerálne železo má v tele dôležitú funkciu. 

Železo posilňuje imunitný systém a pomáha telu prepravovať kyslík cez krv a svaly,“ konštatovala Brookingová.

Ako dodala, ak trpíte na nedostatok železa, siahnite po ciroku. V jednej porcii sa totiž nachádza až 2 mg tohto stopového prvku.

Nabitý vlákninou

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny prospievajú tráviacemu traktu a črevám. Ak zaradíte cirok do svojho jedálnička, ochránite svoje srdce, znížite si cholesterol, krvný tlak, aj cukor v krvi. 

V štvrť šálke uvareného ciroku nájdeme až 8 gramov vlákniny,“ uviedla odborníčka na diétu Jen Hernandezová.

Recept na cirokové rizoto

  • 1 šálka celozrnného ciroku
  • 2 šálky vody
  • 1 šálka edamame
  • 1 paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 šálka kukurice
  • 1/2 červenej cibule
  • 1/3 šálky petržlenovej vňate
  • 1/3 šálky syru feta

Zálievka:

  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice vínneho octu
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička medu

Ako na to?

Celozrnný cirok opláchnite a sceďte, potom vodu a cirok nalejte do tlakového hrnca. Tlakový hrniec nastavte na 20 minút na vysoký tlak. Po dovarení cirok sceďte, opláchnite a pomiešajte. Ak nemáte tlakový hrniec, môžete ho uvariť v normálnom hrnci, bude to však trvať okolo 50 minút. Počas varenia si pripravte veľkú misu a pridajte všetky ingrediencie na zálievku a dôkladne ich premiešajte. Do misy pridajte edamame, kukuricu, cibuľu, papriku, petržlenovú vňať a fetu. Akonáhle je cirok uvarený, pridajte ho do misky s ostatnými ingredienciami a spolu premiešajte. Takto si môžete pripraviť aj vaše obľúbené zeleninové rizoto.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie potravina cirok

10.04.2021  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia