Sú VEDĽAJŠIE účinky po očkovaní proti KORONAVÍRUSU zlým znamením? PRAVDA, ktorá vás PREKVAPÍ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-29 12:00:00

Ťažšie sa to číta, no žiadny lekársky zákrok nie je úplne bez rizika. Avšak lekári sa snažia, aby bolo čo najmenšie. Ako je to v prípade vakcín proti Covid-19? Prečo majú vedľajšie účinky? 

Približne jeden z desiatich ľudí po podaní injekcie zaznamená vedľajšie účinky, ako sa píše na iflscience.com. Jedná sa väčšinou o bolesť, začervenanie a opuch v blízkosti miesta vpichu, ale mnohí tiež pociťujú bolesti hlavy, zimnicu, horúčku, nevoľnosť a pocit únavy. Vedľajšie účinky pritom môžu byť po druhej dávke vakcíny ešte horšie ako po prvej. To znamená, že zatiaľ čo si niekto prejde nepríjemnými stavmi po prvom vpichu, môžu ho čakať ešte nežiadúce účinky po druhom. 

Čítajte tiež: 18 JEDNODUCHÝCH spôsobov, ako ZLEPŠIŤ svoje zdravie za menej ako 1 minútu: Pár SEKÚND, VEĽKÉ účinky

Čo sa deje v tele po očkovaní? 

Aká je však skutočná biologická príčina vedľajších účinkov? Tím spoločnosti Technology Networks urobil rozhovor s profesorom Martinom Michaelisom a Dr. Markom Wassom z Biosciences University of Kent’s School, aby vysvetlili, čo sa vo vašom tele deje po očkovaní. 

"Existujú dva hlavné dôvody, prečo vakcíny spôsobujú vedľajšie účinky. Jedným z nich je reakcia imunitného systému a to je to, čo chceme,“ uviedol profesor Michaelis vo videu. „Druhým je niečo, čo si mnohí neuvedomujú, pokiaľ ide o vedľajšie účinky. Placebo efekt. Ten môže mať pozitívne, ale aj negatívne dôsledky.“

Hoci vedľajšie účinky nie sú príjemné a najradšej by sa im každý vyhol, vďaka nim je jasné, že vás imunitný systém je aktívny. Vakcíny COVID-19 neobsahujú vírus SARS-CoV-2, ktorý chorobu spôsobuje. Iba nalákajú naše telo na produkciu neškodnej časti vírusu, ktorú sa potom náš imunitný systém môže naučiť rozpoznávať ako nebezpečnú. To umožňuje telu byť viac pripravené na boj v prípade, že sa skutočne nakazí vírusom SARS-CoV-2.

Bráni sa útoku

Michaelis hovorí o vrodenej imunitnej reakcii nášho tela a o tom, že je to podobné pri rôznych chorobách. Preto iba pomocou testu zistíme, či má niekto Covid-19. Zdôrazňuje tiež, že naše telo si neuvedomuje, že v súvislosti s vakcínou nehrozí žiadne nebezpečenstvo, takže reaguje ako pri ďalšom útoku.

Jedným konkrétnym príkladom je zvracanie. V testoch s vakcínou AstraZeneca to zažilo niekoľko ľudí. Zvracanie slúži na očistenie žalúdka od niečoho nebezpečného. Avšak vakcína sa dáva do paže, ​​takže v tomto prípade nemá nežiaduci účinok žiadny zmysel. Ľudské telo však postupuje podľa toho, ako ho evolúcia naučila správať sa.

Po očakávaní realita

Druhou príčinou nežiaducich účinkov je tzv. efekt nocebo, ktorý je obdobou placeba, ale má negatívne následky. Dr Wass vysvetľuje, že to vychádza z očakávania vedľajších účinkov a potom od ich výskytu. Človek sa tak bojí nežiadúcich účinkov, až s nimi ráta, že sa objavia. Tak sa aj stane. Aj v tomto prípade by malo byť pozitívne myslenie na mieste. 

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcína vedľajšie účinky koronavírus Covid-19

2021-03-29 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia