Máte radi toto OVOCIE? Jeho častá KONZUMÁCIA zvyšuje riziko MELANÓMU

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-12 06:00:00

Rakovina kože je jedným z najbežnejších druhov rakoviny na svete, pričom UV žiarenie zo slnka je príčinou vzniku ochorenia číslo jeden. Čo by však mohlo ešte k tomu prispieť? Nová štúdia spojila vysokú spotrebu obľúbeného ovocia so zvýšeným rizikom melanómu!

Ľudia, ktorí konzumujú viac citrusových plodov, najmä pomarančov a pomarančového džúsu, sú podľa výskumu zverejneného v časopise British Journal of Dermatology vystavení vyššiemu riziku melanómu (rakoviny kože) v porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumujú. Zistenia naznačujú, že konzumácia viac ako dvoch porcií citrusov denne je spojená so 63-percentným zvýšeným rizikom melanómu, v porovnaní s tými, ktoré nekonzumujú, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Účinný TRIK, ako PREDÍSŤ všednému PROBLÉMU: Koniec otravným MUŠKÁM, ktoré sadajú na ovocie!

Melanóm je druh rakoviny kože, ktorý sa môže šíriť do ďalších orgánov v tele. Výskumy z Indiana University skúmali súvislosť medzi konzumáciou citrusov a melanómom, pričom zohľadnili množstvo ďalších faktorov, o ktorých je už známe, že sú rizikovými faktormi ochorenia, ako je vek, návyky pri opaľovaní a pokožka.

Zvýšené riziko kvôli látke v ovocí

Pomocou údajov z britskej Biobanky mohli vedci preskúmať veľkú vzorku 198 964 ľudí. Údaje o príjme citrusov zhromažďovali vedci prostredníctvom piatich cyklov dotazníkov, v ktorých účastníci spomenuli okrem iného aj svoj príjem citrusového ovocia za posledných 24 hodín.

Štúdia odhalila, že konzumácia pomarančov bola nezávisle spojená so zvýšeným rizikom melanómu. Výskum zistil, že u tých, ktorí konzumovali viac ako jednu porciu pomarančov denne, sa riziko melanómu zvýšilo o 79% v porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali. Navyše, konzumácia viac ako jednej porcie pomarančového džúsu toto riziko zvýšila o 54%. Aby toho nebolo málo, pri vyššom príjme citrusov sú obzvlášť ohrození účastníci so svetlou alebo veľmi svetlou pleťou.

Dr. Andrew R. Marley, hlavný autor výskumu, uviedol: „Psoralen má známe fotocitlivé a fotokarcinogénne vlastnosti a v citrusových plodoch sa ho nachádza dostatok. Táto skutočnosť podnietila štúdie, ktoré skúmali, či je vysoká konzumácia citrusov spojená s rizikom melanómu v dôsledku fotokarcinogenity psoralenu. Výskum naznačuje významné zvýšenie rizika melanómu spojeného s vyšším príjmom citrusov. Zistenia by mohli usmerniť pokyny týkajúce sa vystavenia slnku a toho, ako pristupovať k poradenstvu pre pacientov, u ktorých je už vysoké riziko vzniku melanómu. “

Harriet Dalwood z Britskej dermatologickej asociácie dodal, že „keďže miera melanómu stále rastie, sú potrebné vylepšené preventívne stratégie. Výskum faktorov, ako je konzumácia citrusov, je užitočný pri znižovaní výskytu rakoviny kože, najmä u tých, ktorí sú najviac ohrození.

Citrusové ovocie, najmä pomaranče a pomarančový džús, sa vo veľkom konzumujú aj u nás. Taktiež aj rôzne ovocné džúsy, vrátane pomarančového, sú veľmi obľúbené. Tento výskum by mohol pomôcť zdravotníckym pracovníkom k lepším radám pacientom, ktorí už majú stanovené rizikové faktory, ako je napríklad rodinná anamnéza melanómu, aby znížili príjem citrusov.

Mali by sme sa vzdať citrusových plodov?

Ovocie má veľa pozitív a je bohaté na živiny. Preto sa zdá, že tento fakt preváži akékoľvek potenciálne riziko. Hlavné je požívať opaľovací krém, pravidelne si nechať kontrolovať znamienka a dbať na vyváženú stravu. 

Zovšeobecniť vyhlásenie, že„ pomaranče spôsobujú melanóm“, môže byť dosť znepokojujúce a je potrebné konkrétne preskúmať, v akej koncentrácii a kto je najviac vystavený riziku, a to so systematickým preskúmaním všetkých dostupných dôkazov,“ dodal lekár z A&E Dr. Reyan Saghir. 

Dr. Suchitra Chinthapelli odporúča zamerať sa na štyri až päť porcií rôznych druhov ovocia denne, nielen na citrusové plody.

Dodal: „Čerstvé ovocie je vždy lepšie ako džúsy, ktoré obsahujú veľa cukru. V porovnaní s inými druhmi ovocia sú citrusové plody celkom dobrým ovocím pre cukrovku alebo pre ľudí, ktorí sa obávajú o hladinu cukru v krvi, pretože ide o ovocie s nízkym GI (glykemickým indexom). “

Fotogaléria


Tagy:
rakovina pomaranče melanóm citrusové ovocie

2021-04-12 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia