Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Test, ktorý prezradí veľa: Predpovedá úmrtie v nasledujúcich 10 rokoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavý objav vedcov! Výskumníci vyvinuli krvný test, ktorý by mohol predpovedať šancu na smrť v nasledujúcich 10 rokoch života človeka. Jeho úspešnosť je pritom vysoká - dokáže to predpovedať s presnosťou až 80 %.

Môžu usmerniť liečbu pacienta

Nemeckí vedci po analýze 44 000 ľudí odhalili 14 biomarkerov v krvi, ktoré podľa všetkého ovplyvňujú riziko smrti, ako sa uvádza na portály time.com. Biomarkery sa spájajú so všetkým, od imunity a kontroly glukózy až po cirkulujúci tuk a zápal v tele. Pokus s biomarkermi zistil, že vedci boli presní až na 83 % pri predpovedaní, či niekto zomrie v nasledujúcich dvoch až 16 rokoch.

Čítajte tiež: Je slepačí vývar príliš preceňovaný? RECEPT na polievku, ktorá je skutočne účinná!​

Vedci dúfajú, že výsledky by mohli viesť k rozvoju krvných testov, ktoré sa môžu jedného dňa použiť na usmernenie liečby pacienta. Odborníci túto štúdiu nazvali „vzrušujúcim zistením“, ale skôr, ako sa test môže použiť v „skutočnom živote“, je potrebný oveľa väčší výskum.

Lekári sú vo všeobecnosti schopní predpovedať, či osoba zomrie v priebehu budúceho roka na základe faktorov, ako je jeho krvný tlak a hladina cholesterolu. Meranie rizika úmrtnosti osoby v priebehu nasledujúcich piatich až desiatich rokov je však „ťažkopádnejší“, ako píše vedecký tím v časopise Nature Communications.

Akademici na Inštitúte Max Planck Institute for Biology of Ageing analyzovali krv tisícov dospelých vo veku od 18 do 109 rokov. Všetci účastníci boli európskeho pôvodu a boli prevzatí z 12 existujúcich štúdií. Väčšina z nich bola sledovaná po dobu od dvoch do 16 rokov. Počas tejto doby zomrelo 5 512 účastníkov. 

Identifikácia biomarkerov

V rámci vzoriek krvi účastníkov tím hľadal „metabolické biomarkery“, ktoré boli vyššie u tých, ktorí žili dlhšie. Identifikovali 14 markerov, ktoré sa našli u mužov aj žien, ako aj vo všetkých vekových skupinách. Tieto biomarkery sa použili v teste. Pri posudzovaní efektívnosti vedci najprv vyhodnotili riziko úmrtia účastníkov na základe „konvenčných faktorov“. Patria sem BMI, krvný tlak, cholesterol, konzumácia alkoholu a fajčenie, ako aj diagnostika akejkoľvek rakoviny alebo srdcových chorôb. 

Test, ktorý prezradí veľa:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tím vedcov vyhodnotil riziko úmrtnosti účastníkov podľa biomarkerov v novom krvnom teste. Skóre sa pohybovalo od mínus dva po tri, pričom každé zvýšenie jedného bodu bolo spojené s takmer trikrát vyšším rizikom predčasnej smrti. Počas dvoj- až šestnásťročného sledovania test predpovedal riziko úmrtia účastníkov s presnosťou 83 percent. To bolo lepšie ako pri „teste s konvenčným rizikovým faktorom“, ktorý bol až do 79 percent presný.

Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na Open University, povedal: „Toto je zaujímavý výskum. Jedným z dôvodov, prečo sa tieto výsledky nemôžu použiť priamo v klinickej práci, sú zapojené bioindikátory, ktoré neboli merané v rovnakom meradle v 12 skupinách jednotlivcov, ktorí boli študovaní.“

Amanda Heslegrave, výskumníčka vo Výskumnom ústave pre demenciu v UK na University College London, dodala, že biomarkery nám poskytujú dôležitý pohľad na to, čo sa deje v zdraví a chorobách. Hoci ide o zaujímavú štúdiu, podľa odborníčky je obmedzená skutočnosťou, že sa bez ďalších štúdií nemôže uplatňovať na iné etnické skupiny. 

Viac o téme: SmrťKrvŽivotKrvný test
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9