Po tomto vás prejde chuť čistiť si uši: Nový dôkaz o škodlivosti vatových tyčiniek!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-22 06:00:00

Hoci sa už dlhšie hovorí o vatových tyčinkách, ktoré nie sú práve najvhodnejšie na čistenie uší, stále veľa ľudí ich považuje za súčasť hygienickej rutiny. Mohol by ich však presvedčiť prípad jednej ženy, ktorá na to doplatila a skončila so zdravotným problémom, ktorý má trvalé následky!

Pre mnohých ide o každodenný zvyk. Pred tým, než si ľahnú do postele, osprchujú sa, umyjú zuby a vyčistia si uši. Vatovými tyčinkami. Odborníci však zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že to nie je dobrý nápad. Ušný maz by sa takýmto spôsobom mohol dostať ešte hlbšie do ucha a mohol by im upchať ušný bubienok. Navyše, uši netreba často čistiť, keďže ušný maz je prospešný a chráni ich. Austrálsky časopis That Life! zverejnil článok o žene, ktorej sa čistenie uší vatovými tyčinkami skončilo takmer osudným. 

Čítajte tiež: Je slepačí vývar príliš preceňovaný? RECEPT na polievku, ktorá je skutočne účinná!

Infekcia lebky kvôli tyčinkám

Objavil sa nový dôkaz o škodlivosti používania vatových tyčiniek do uší! Tento každodenný zvyk viedol až k život ohrozujúcej infekcii lebky. Kvôli vatovým tyčinkám sa žena ocitla v stave, ktorý ju mohol pripraviť o život. Tridsaťsedemročná Jasmine si podľa austrálskeho časopisu That Life! každú noc čistila uši vatovými tyčinkami. Po čase si však všimla, že má problém s ľavým uchom, na ktoré nepočula. Nasledovala návšteva u lekára, ktorý jej spočiatku povedal, že má ušnú infekciu a dostala antibiotiká. 

Problémy so sluchom však pretrvávali. Onedlho si všimla krv na vatových tyčinkách po čistení uší. Sluchový test nakoniec ukázal, že mala strednú hluchotu! Mladá žena bola odkázaná na odborníka, ktorý sa špecializoval na uši, nos a krk. Ten nariadil CT vyšetrenie, ktoré ukázalo na hrôzostrašný stav! Jasmína mala bakteriálnu infekciu na lebečnej kosti za uchom. 

„Už pred štyrmi až piatimi rokmi ste ma mali navštíviť. Už včera bolo neskoro na operáciu,“ povedal špecialista na vyšetrení mladej žene. 

Jasmína nakoniec podstúpila 5-hodinový chirurgický zákrok na odstránenie infikovaného tkaniva a rekonštrukciu zvukovodu. Lekári jej povedali, že v uchu mala vložené bavlnené vlákna, ktoré sa nakazili.

Bavlna sa tam nazbierala v priebehu piatich rokov a moja lebka za uchom bola tenká ako papier,“ povedala Jasmína.

Následky čistenia uší 

Je mylnou predstavou, že vatové tyčinky sú bezpečné na čistenie uší. Americká akadémia oftalmológie - chirurgia hlavy a krku (AAO-HNSF) hovorí, že vo všeobecnosti „by ste sa mali vyhnúť vkladaniu akýchkoľvek vecí do uší“, vrátane vatových tyčiniek. Použitie vatovej tyčinky na čistenie ucha môže byť v skutočnosti kontraproduktívne a môže tlačiť ušný vosk späť do ucha. Bavlnené tampóny alebo iné nástroje môžu navyše podľa AAO-HNSF spôsobiť podráždenie alebo dokonca zranenie ucha, ako je napríklad prepichnutý ušný bubienok alebo ušná infekcia.

V marci tohto roku hlásili lekári v Anglicku prípad muža, ktorý si tiež vyvinul infekciu v lebke po tom, čo sa špička vatového tampónu zasekla v jeho ušnom kanáliku.

Hoci sa vďaka operácii Jasmine zbavila infekcie, zostala jej trvalá strata sluchu. 

„Teraz sa snažím varovať všetkých pred nebezpečenstvom používania vatových tyčiniek,“ povedala. „Naše uši sú také citlivé, že je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne.“

Fotogaléria


Tagy:
čistenie hygiena ucho uši vatové tyčinky

2019-08-22 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia