Je slepačí VÝVAR príliš PRECEŇOVANÝ? RECEPT na polievku, ktorá je skutočne účinná!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-12 12:00:00

Hovorí sa o ňom, že je liekom pre dušu i telo. Ste chorí? Siahnite po slepačom vývare! Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o chutný spôsob, ako sa dostať z choroby a byť fit, nemal by byť príliš preceňovaný!

Telu neublíži

Preukáže svoju službu po náročnej noci, počas ktorej alkohol tiekol potokom, no aj pri chorobe, keďže poskytne obrovskú úľavu. Už naše babičky prisahali na jeho priaznivé účinky. Dokonca už v 12. storočí ju vo svojich štúdiách odporúčal egyptský lekár a filozof Moshe ben Maimon. Tanier horúceho vývaru sa zdá ako dobrý nápad, ak sa o vás pokúša choroba. Portál Daily Mail okrem iného zisťoval od odborníkov, či pomôže pri prechladnutí. 

Čítajte tiež: Krutá DAŇ za vianočné HODOVANIE: Ozve sa nielen žalúdok, ale aj malý ORGÁN s veľkým dopadom na telo!

Mnohým vychvaľovaný do nebies predstavuje ľahko stráviteľný zdroj minerálov a bielkovín. Vďaka viacerým druhom koreňovej zeleniny je skvelou zásobárňou vitamínov, takže je jasné, že nášmu organizmu neublíži. Práve naopak. Vďaka nemu doplníte svoje telo o cenné látky. Viaceré štúdie ukázali, že vôňa, korenie a teplo z polievky sú účinné a pomáhajú vyčistiť dutiny „rozbitím“ hlienu a spriechodnením dýchacích ciest. Výsledkom je zmiernenie symptómov infekcií horných dýchacích ciest, keďže obsahuje protizápalové látky. 

Doktor Stephen Rennard zrealizoval výskum, ktorý preukázal, že slepačia polievka má spomínané účinky a je jednou z najlepších zbraní pri prechladnutí. Avšak, jeho štúdia nebola vykonaná priamo na ľuďoch, ale na ich bielych krvinkách, čo predstavuje veľké obmedzenie. 

Záleží od receptu

Ako upozorňuje doktorka Dr Kathryn Basfordová, tanier teplého kuracieho vývaru môže byť dobrý nápad, ak trpíte prechladnutím, no rozsah jeho výhod sa môže líšiť v závislosti od receptu: „Cesnak je protizápalový, čo môže pomôcť imunitnému systému v boji proti choroboplodným zárodkom.

Záleží teda na tom, čo všetko obsahuje polievka. K odborníčke sa pridáva aj doktorka Dr Sarah Brewerová, ktorá súhlasí s tým, že kurací vývar dokáže upokojiť, ak sa cítite zle, no hovoriť o nej, ako o lieku, ktorý vás dostane z prechladnutia, je už prehnané!

"Na kuracej polievke nie je nič magické, ale je výživná a upokokujúca, dodáva energiu, tekutiny a teplo," uviedla Dr Brewerová a pokračuje: „Pitie akejkoľvek horúcej tekutiny pomôže upokojiť bolesť v hrdle a teplé výpary pomôžu vyčistiť zablokovaný nos."

Recept na účinný slepačí vývar

Nie je dobré spoliehať sa len na slepačí vývar. A keď ste si ho už naordinovali ako súčasť liečby, mal by podľa Daily Mail obsahovať také ingrediencie, ktoré skutočne pomôžu a vy pocítite obrovskú úľavu. Môžete si totiž uvariť vývar, no jeho účinky nevyužijete na maximum a vám nemusí pomôcť. Ak doň pridáte tieto suroviny, môžete si byť istý, že ste na dobrej ceste za vyzdravením!

Ingrediencie:

  • 1 kurča
  • 1 balenie kuracích krídel
  • 3 veľké cibule
  • 1 veľký zemiak
  • 3 paštrnáky
  • 2 okrúhlice
  • 11 mrkiev
  • 5 - 6 stoniek zeleru
  • 1 zväzok petržlenu
  • soľ a korenie

Postup: Umyte kurča a vložte do hrnca so studenou vodou. Priveďte do varu a následne pridajte kuracie krídla a zeleninu. Varte hodinu a pol. Odstráňte tuk, nahromadený na povrchu a pridajte petržlen a zeler. Potom varte ešte 45 minút. Kurča vyberte a zeleninu rozmixujte nadrobno. Polievku dochuťte a môžete ju použiť ako účinný doplnok liečby!

Fotogaléria


Tagy:
choroba polievka prechladnutie choroby slepačí vývar

2020-12-12 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia