Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepodceňujte NÁDCHU: Hrozí rast mikroorganizmov a bakteriálna INFEKCIA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na liečbu suchého dráždivého kašľa, ktorý nevedie k odstraňovaniu hlienu z priedušiek, sa používajú lieky na tlmenie kašľa, tzv. antitusiká.

Nie je vhodné ich však súčasne kombinovať s expektoranciami, ktoré uľahčujú vykašliavanie, nakoľko pôsobia protichodne, ozrejmila farmaceutka Monika Zdechovan z lekárne Dr. Max.

Vysvetlila, že expektoranciá sa používajú pri vlhkom produktívnom kašli a riedia hlien, ktorý je tak tlmený antitusikami. V dôsledku toho sa hromadí v dýchacích cestách, čo spôsobuje riziko tvorby hlienovej zátky.

"Na trhu sú však dostupné bezpečné prípravky na liečbu oboch druhov kašľa," poznamenala odborníčka.

Pomôžu bylinky

Farmaceutka odporúča nezabúdať aj na podpornú liečbu vo forme prípravkov z liečivých rastlín. Pri kašli môžu pomôcť napríklad eukalyptová silica, cineola, extrakty a nálevy z brečtanu, materinej dúšky alebo tymianu. Reflex pre kašeľ tlmia rastliny s obsahom slizov, ako sú skorocel kopijovitý, slez lesný, slez maurský, lišajník islandský a ibiš lekársky.

Nepodceňujte NÁDCHU: Hrozí rast
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo ešte zaberie?

Pri terapii kašľa je podľa farmaceutky vhodná aj inhalácia minerálnej vody, slaných roztokov alebo eukalyptovej silice. Inhalácia zvýši produkciu vodnatého hlienu a podporí vykašliavanie. Upozornila, že eukalyptová a mentolová silica sa nesmie používať u detí do dvoch rokov pre riziko vzniku apnoe alebo laryngospazmu.

Neberte nádchu na ľahkú váhu

Farmaceutka Júlia Kollárová radí nepodceňovať ani liečbu nádchy.

"Opuch nosovej sliznice môže pri akútnej infekčnej nádche sťažiť odtekanie nahromadeného sekrétu. Tým sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast a množenie ďalších mikroorganizmov. Vzniká druhotná bakteriálna infekcia, pri ktorej je už vhodné vyhľadať lekára," upozornila odborníčka.

Viac o téme: ZdravieLiekyKašeľAntitusiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9