Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Až 66 MILIÓNOV európanov je ohrozených nedostatkom tohto dôležitého VITAMÍNU: Dôvod vzniku ZLOMENÍN

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odhaduje sa, že približne 66 miliónov ľudí v krajinách Európskej únie je ohrozených nedostatkom vitamínu D. Ten zohráva dôležitú úlohu nielen v správnom vývoji a výžive kostí, ale aj v prevencii respiračných ochorení.

Spoločnosť pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí preto pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy upozorňuje nielen na prevenciu a liečbu deficitu vitamínu D, ale aj s ním súvisiacich ochorení kostí.

Prečo potrebujeme vitamín D?

Doposiaľ najväčšia štúdia financovaná Európskou komisiou, ktorá zhromaždila zverejnené údaje krajín EÚ o stave vitamínu D, potvrdila vysoký nedostatok vitamínu D v bežnej populácii. Ten bol prítomný dokonca aj v krajinách s nízkou zemepisnou šírkou, kde sa predpokladalo, že UVB žiarenie je dostatočné na prevenciu nedostatku tohto slnečného vitamínu.

„Je dôležité jasne zadefinovať odporúčania na medzinárodnej úrovni a zamerať sa na testovanie špecifických skupín obyvateľstva, ich liečbu, prevenciu aj následné sledovanie,“ vysvetľuje prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, prednosta V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a prezident Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS.

Poklesom vitamínu D v tele narastá aj riziko osteoporotickej zlomeniny, preto je súčasťou každej liečby pacienta s osteoporózou nielen dopĺňanie vápnika, ale aj vitamínu D. Aj keď presná príčina osteoporózy nie je úplne známa, do veľkej miery má na jej vzniku podiel vyšší vek či menopauza u žien.

Až 66 MILIÓNOV európanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Množstvo kostnej hmoty je asi na 60 % dané geneticky. Preto ak sa objaví osteoporotická zlomenina u matky, je vysoké riziko, že bude osteoporózou trpieť aj dcéra,“ uviedla MUDr. Soňa Dubecká, PhD., podpredsedníčka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS a reumatologička V. internej kliniky LF UK a UNB.

Na vine sú lieky či životný štýl

K vzniku osteoporózy podľa MUDr. Dubeckej prispieva aj nezdravý životný štýl vrátane nedostatočnej výživy či fyzickej aktivity, ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu a fajčenie. Niekedy však vznik osteoporózy nie je len otázkou genetiky či životného štýlu.

„Máme pacientov, u ktorých sa osteoporóza vyvinula v dôsledku iného závažného ochorenia či užívania liekov,“ doplnila.

Osteoporóza, ktorá sa prejaví v dospelosti, má neraz základ v detstve. Aj preto lekári vyzývajú dbať na dostatočný príjem vápnika a vitamínu D u detí a mládeže.

Vstrebávanie vápnika je najvyššie v období rastu, a to až 75 %. V dospelosti dokážeme z celkového množstva prijatého vápnika vstrebať len asi 20 až 40 %,“ vysvetlila prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc., prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava a zakladateľka Detského osteologického centra NÚDCH v Bratislave.

Až 66 MILIÓNOV európanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zároveň upozornila, že strava bez mlieka obsahuje len asi 500 mg vápnika, čo je optimálny denný prísun detí do 3 rokov. Nároky s pribúdajúcim vekom sa zvyšujú a deti staršie ako 9 rokov by mali denne prijať až 1 300 mg vápnika.

Týka sa aj detí

Ochorenia kostí neobchádzajú ani deti, čoho dôkazom je aj 8-ročná Ester.

„Kým nezačala chodiť, nič nenasvedčovalo tomu, že niečo nie je v poriadku. Návšteva ortopéda a následná kontrola potvrdila, že Esterkine nôžky zakrivené do písmena O sú dôsledkom krivice,“ vysvetlila jej mama Aneta Hulinová a doplnila, že u nich v rodine nebolo toto ochorenie nikomu inému diagnostikované.

U Ester sa vďaka vhodne zvolenej liečbe podarilo zakrivenie nôh úplne eliminovať.

Esterkina liečba je veľmi drahá a zdravotná poisťovňa nám na ňu udeľuje výnimku vždy na obdobie 3 mesiacov. Užívať ju bude musieť minimálne do dospelosti, ak nie celý život, čo sa nateraz ešte nevie,“ uzavrela A. Hulinová.

Viac o téme: ZdravieChorobaOsteoporózaVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9