Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na zapnuté RADIÁTORY môžete nepríjemne doplatiť: LEKÁR varuje pred problémami vykurovacej sezóny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kúrenie v domácnosti by sa mohlo odraziť na tom, ako sa cítite. Niet divu, že v zimnom období pribúdajú alergie, kožné problémy sa zhoršujú a vaša hlava nefunguje tak, ako by mala.

Akonáhle sa počasie ochladí, začína sa vykurovacia sezóna a obdobie, kedy sa nezaobídeme bez radiátorov. Lekár Dr. Neel Patel však upozorňuje na úskalia, ktoré by mohli nastať, keď zapnete kúrenie. Hrozia totiž urcité zdravotné problémy, od astmy až po migrény, ktoré by mohlo vyvolať zvýšené teplo v interiéry, ako sa píše na express.co.uk.

"Ústredné kúrenie môže spôsobiť, že vzduch v našich domovoch bude veľmi suchý," varuje doktor Patel a pokračuje:  "To môže spôsobiť vznik pľúcnych stavov, ako je napr. astma. Môžete zistiť, že za spustením vášho kašľa a dýchavičnosti je suchý vzduch v miestnosti."

Horší stav v zimnom období

To však nie je všetko. Suchý vzduch by vás tiež mohol vystaviť riziku infekcie dutín. Nedostatok vlhkosti zhoršíť akúkoľvek suchosť v nose, čo môže viesť k chrastám, ktoré sa po prasknutí zmenia na krvácanie z nosa. Zapnutie kúrenia môže dokonca zhoršiť všetky vaše alergie.

Dr Patel vysvetlil: „Keď radiátory ohrejú vzduch v miestnosti, vzniká proces známy ako konvekcia. To spôsobuje cirkuláciu prachu v miestnosti, ktorá môže vyvolať alergie."

Na zapnuté RADIÁTORY môžete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

K dehydratácii môže prispieť nielen ústredné kúrenie, ale tiež fakt, ak počas dňa nepijete dostatok tekutín. To je už len krok od bolestí hlavy a u tých, ktorí sú mimoridne citliví, aj k vzniku migrén. 

Ak máte ekzém alebo suchú, citlivú pokožku, môžete si všimnúť, že v zime je to horšie. Dôvodom je, že ústredné kúrenie vysušuje vzduch a znižuje vlhkosť, čo môže vyvolať tieto stavy a podráždenie pokožky," zdôrazňuje doktor.

Suchý vzduch môže tiež viesť k tomu, že slzy sa vám „príliš rýchlo vyparia“, čo má za následok zrnité, suché a svrbiace oči.

Zdravotné problémy, za ktorými stojí kúrenie

  1. Astma
  2. Sínusové infekcie
  3. Alergie
  4. Bolesti hlavy a migrény
  5. Kožné ochorenia
  6. Svrbiace oči
  7. Krvácanie z nosa

Ako sa tomu vyhnúť?

Odborník má jednoduchú radu, ako si s tým poradiť. Ak zvyknete v zime trpieť jedným z týchto stavov, uistite sa, že máte lieky potrebné na zmiernenie príznakov. Či už sú to tabletky na zmiernenie migrény, lieky na alergiu alebo inhalátor na astmu, pripravte sa na chladné počasie tým, že budete mať zásoby. Nezabúdajte taktiež na pitie väčšieho množstva vody, zvlhčenie suchej pokožky hydratačným krémom a nedávajte radiátor až na "päťku". Napríklad, úplne postačí, ak budete mať v obývačke 21 °C.

Viac o téme: KúrenieRadiátoryZdravieChorobyZdravotné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9