Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena jedla každý deň VAJÍČKA: Po týždni sa ozvalo jej TELO, takto DOPADLA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú rýchlym a pohodlným zdrojom bielkovín, vitamínov a živín. Je však dobré jesť vajíčka každý deň? Experiment redaktorky priniesol niekoľko odpovedí.

Dlhé roky sa predpokladalo, že vajcia vedú k vysokému cholesterolu a srdcovým chorobám, ako sa píše na thehealthy.com. V posledných rokoch štúdie, ako je napr. jedna z nich v časopise Nutrients z roku 2018, naznačujú, že vajcia majú zlú reputáciu, čo si nezaslúžia. 

Blog Mayo Clinic upozorňuje o spojení medzi vajíčkami a srdcovými chorobami. Spracované mäso s vysokým obsahom tuku a sodíka „môže zvýšiť riziko srdcových chorôb viac ako vajcia“. Záleží však od „spôsobu varenia vajíčok a iných potravín – najmä, ak sú vyprážané v oleji alebo masle,“ píše sa v blogu.

Dokonalý proteín

Podľa dietologičky Johny Burdeosovej majú vajcia vysoký obsah živín a bielkovín. Ide o dobrý zdroj vitamínov a minerálov, vrátane vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K), B vitamínov, folátu a cholínu.

„O vajciach sa hovorí, že sú „dokonalým proteínom“, pretože obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín a sú tiež zdrojom antioxidantov (selén a karotenoidy v žĺtku), ktoré podporujú zdravie očí,“ vyzdvihuje Burdeosová.

Žena jedla každý deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedno extra veľké vajce ponúka osem gramov bielkovín a šesť gramov tuku na 80 kalórií. Vzhľadom na všetky zdravotné benefity vajíčok sa redaktorka Jaime Stathisová rozhodla vyskúšať nový experiment, ktorým odštartovala rok 2023. Každý jedeň deň jedla vajíčka na rôzne spôsoby. Hoci to bolo len na 7 dní, predsa len zaznamenala určité zmeny!

Zmeny s chuťami do jedla

Jej prvým jedlo boli raňajky so sendvičom s vajíčkovým šalátom. Hoci sú väčšinou súčasťou ranného pokrmu, bývajú základom rôznych koláčov quiche alebo omáčok do cestovín. V posledných rokoch sa vajíčka stali trendovou ingredienciou do šalátov, pizze a hamburgerov. Tak vytvárajú gastronomický pôžitok, ktorý umocnil lásku k jedlu. 

Okrem výživovej hodnoty sú vajcia lákavým jedlom aj preto, že ich príprava je veľmi jednoduchá a sú veľmi všestranným jedlom. Stačí ich uvariť a v priebehu minút máte hotovú prílohu k lososovi, alebo ich môžete podávať na rukole, jemne pokvapkané citrónom a olivovým olejom a poliate rozpusteným feta syrom. Ďalší deň začala redaktorka koláčom quiche s vajciami. Každý deň zakomponovala do svojho jedálnička nejaké jedlo s obsahom vajec. 

Počas experimentálneho týždňa si všimla jednu zmenu. Tým, že stále prijímala kvalitný zdroj bielkovín a zdravých tukov, ju viedol k celkovo lepším rozhodnutiam, čo sa týka stravovania. Namiesto toho, aby si pred letom dala z hotelových raňajok sladký muffin s malou nutričnou hodnotou, dala prednosť dvom vajciam natvrdo. Po muffine by bola do 2 hodín opäť hladná. Vajíčka udržali jej chute na ďalšie jedlo na uzde a vydržala celkovo dlhšie!

Žena jedla každý deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Smelo do toho!

Blog Harvardskej univerzity poukazuje na to, že predchádzajúce zdravotné usmernenia naznačovali, že dospelý človek by nemal jesť viac ako jedno až dve vajcia týždenne, pretože jedno vajce obsahuje asi 200 miligramov cholesterolu a denný limit bol 300. To sa však zmenilo.

Dnes Harvard Health hovorí: "Priemerný zdravý človek pravdepodobne neutrpí žiadnu škodu, ak zje až sedem vajec týždenne."

V experimente jedla redaktorka viac ako dve vajcia denne, niekedy tri. Plánuje mať po ruke občerstvenie s vysokým obsahom bielkovín pred tréningom alebo ako poludňajšie občerstvenie. Naďalej bude robiť omelety či quiche ako jednoduché a zdravé spôsoby, ako spotrebovať zvyšky zeleniny, mäsa a syra. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVajciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9