Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

5 bežných kuchynských OLEJOV, ktoré môžu zhoršiť ZRAK: Urýchlia progresiu OCHORENIA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na vine je nebezpečná látka, ktorá je síce vo svojej čistej forme zdraviu prospešná, no keďže sú oleje chemicky spracované, mení sa na nepriateľa pre jeden z najdôležitejších zmyslových orgánov.

Státisíce ľudí na svete je postihnutých vekom podmienenou degeneráciou makuly. To znamená, že taký veľký počet má problém s vykonávaním každodenných činností, ktoré sú pre mnohých samozrejmé a úplne bežné. Viete si predstaviť, že by ste zle videli? O to šokujúcejšie bude pre mných zistenie, že podľa zdravotníckych orgánov môže päť kuchynských olejov obsahovať kyselinu, ktorá sa spája s chorobou, uvádza sa na express.co.uk.

Čítajte tiež: KORENIE, ktoré vás zbaví dlhoročného problému: NÁVOD na výrobu domácej KÚRY proti AKNÉ

Vplyv na očné cievy

Strata zraku predstavuje bežný príznak starnutia, no existuje mnoho spôsobov, ako si zachovať tento dôležitý zmyslový orgán. Niektoré dôkazy síce naznačujú, že by sme sa mali vyhýbať rastlinným olejom, no štúdie, skúmajúce ich spojenie so stratou zraku, priniesli zmiešané výsledky. Existujú však podstatné dôkazy, že kyselina linolová, nachádzajúca sa v niekoľkých kuchynských olejoch, môže zvýšiť riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie – hlavnej príčiny slepoty na celom svete.

5 bežných kuchynských OLEJOV,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prelomová štúdia z obdobia 30 rokov poukázala na súvislosť medzi vysokým príjmom kyseliny linolovej a vyššou pravdepodobnosťou vekom-makulárnej degenerácie. Podľa WebMD sa kyselina nachádza v nasledujúcich olejoch na varenie:

  • Požltový olej
  • Slnečnicový olej
  • Kukuričný olej
  • Sójový olej
  • Sezamový olej

Zdravotnícki odborníci odporúčajú kuchynské oleje s menej ako štyrmi gramami nasýtených tukov na jednu polievkovú lyžicu. Držte sa ďalej od tých s hydrogenovanými olejmi a transmastnými tukmi,“ upozorňujú odborníci.

Výskum publikovaný v JAMA Ophthalmology podporil tieto tvrdenia už v roku 2001 po zistení, že vysoká konzumácia kyseliny linolovej zjavne viedla k vekom podmienenej makulárnej degenerácii. Na druhej strane, vysoký príjem omega-3 mastných kyselín bol spojený s nižším rizikom vekom podmienenej makulárnej degenerácie u tých, ktorí jedli stravu s nízkym obsahom kyseliny linolovej.

Autori vysvetľujú: „Vekom podmienená degenerácia makuly je hlavnou príčinou nezvratného poškodenia zraku a slepoty v Spojených štátoch a iných rozvinutých krajinách. Tuky zo stravy môžu ovplyvniť očné cievy alebo sa podieľať na oxidačných procesoch, ktoré prispievajú k rozvoju pokročilého štádia makulárnej degenerácie."

Oxidácia ako problém

Kyselina linolová hrá vo svojej čistej forme dôležitú úlohu pri podpore zdravia srdca, pri znižovaní celkového a „zlého“ cholesterolu v krvi. Bohužiaľ, jedným z hlavných problémov, čo sa týka rastlinných olejov, je fakt, že podliehajú rozsiahlemu tepelnému a chemickému spracovaniu. Health and Wellness vysvetľuje, že tento proces spôsobuje oxidáciu olejov. To môže spôsobiť zápal tkanív v celom tele, vrátane problémov v očiach.

5 bežných kuchynských OLEJOV,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa deje s očami pri ochorení? 

Vedci už skôr naznačili, že vynechanie spracovaných olejov zo stravy môže znížiť riziko vzniku makulárnej degenerácie a spomaliť jej progresiu. Táto rada je obzvlášť dôležitá pre starších dospelých, keďže makulárna degenerácia je hlavnou príčinou straty zraku u ľudí vo veku 50 rokov a starších.

K tomuto stavu dochádza vtedy, keď sa makula - najcitlivejšia časť sietnice - poškodí, čo ovplyvňuje centrálne videnie. Schopnosť vidieť priamo pred seba sú tak u človeka ohrozené, ako aj sústredenie sa na činnosti, ako je sledovanie televízie alebo šoférovanie. Môže tiež zasahovať do činností, ktoré si vyžadujú jemné, detailné videnie, ako napríklad pri širí alebo čítaní novín.

Zaujme vás: ZABUDNITE na sladké sny: ZABIJAK, ktorý vám ROZHODÍ spánok a pridá KILÁ navyše

Suché oko z mastných kyselín

Predchádzajúci výskum publikovaný v Cochrane Database Systemic Review v roku 2019 zase poukázal na riziko ochorenia suchého oka pri vyššom príjme omega-6 mastných kyselín. Tento stav je spojený s príznakmi očného nepohodlia, suchosti, podráždenia, pálenia a citlivosti na svetlo. Hoci tento stav nemá žiadnu súvislosť s vekom podmienenou degeneráciou makuly, taktiež môže spôsobiť mierne poškodenie zraku a v extrémnych prípadoch viesť k slepote.

Viac o téme: ZdravieOčiSlepotaRastlinné oleje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9