Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ZABUDNITE na sladké sny: ZABIJAK, ktorý vám ROZHODÍ spánok a pridá KILÁ navyše

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, koľko hodín ukazuje ručička na hodinkách. Keď to na vás príde, môže byť aj polnoc. Na jednom sladkom prehrešku predsa nemôže byť nič zlé! Až na to, že to na vašom tele zanechá viditeľné stopy.

Nebezpečenstvá pridaných cukrov v strave sú dobre známe. Okrem toho, že sa z nich priberá, kazia sa zuby a môžu zvýšiť riziko vzniku cukrovky. A to nie je všetko. Ako sa píše na livestrong.com, cukor spôsobuje problémy so spánkom. Je jedno, či je to miska sladkých cereálií, kopček zmrzliny, alebo tyčinka. Ak si doprajete sladkosť vo večerných hodinách, vaše telo vám to poriadne zráta.

Čítajte tiež: Vypitie jednej FĽAŠE sa rovná VYFAJČENIU 10 cigariet: Týka sa to tohto NÁPOJA

Čo robí s telom konzumácia cukru pred spaním: 

1. Spôsobuje zápal

Konzumácia veľkého množstva cukru sa podľa Harvard Health Publishing spája s chronickým zápalom, ktorý spôsobuje množstvo zdravotných stavov, ako sú srdcové choroby, obezita, rakovina a cukrovka. Spustenie zápalovej reakcie vo vašom tele môže byť to posledné, po čom by ste túžili pred uložením sa na spánok. Zápal sa spája napr. so spánkovým apnoe, čo je stav, pri ktorom dýchacie cesty bránia dýchaniu počas spánku.

„Chrápanie a poruchy spánku sa môžu zdať neškodné, ale mali by sa brať vážne,“ myslí si neurológ a odborník na spánok Brandon R. Peters.

ZABUDNITE na sladké sny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Ovplyvňuje kvalitu spánku

Hoci si veľa ľudí myslí, že konzumácia cukru pred spaním vás udrží v bdelom stave a vedie k hyperaktivite, existuje málo dôkazov, ktoré by naznačovali, že je to pravda.

„Rafinované cukry rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo môže spôsobiť pocit návalu energie a sťažiť zaspávanie,“ konštatoval Peters.

Ako dodal, priveľa cukru pred spaním zapríčiní, že budete mať ľahší, menej regeneračný spánok. Časté budenie zhorší jeho kvalitu a tiež sa spája s poruchami dýchania. Mnohé cukrom sladené nápoje obsahujú kofeín, ktorý spánok tiež negatívne ovplyvňuje.

3. Priberá sa z neho

Stále nie je dostatok výskumov o tom, ako konzumácia cukru tesne pred spaním ovplyvňuje hmotnosť. Podľa Clevelandskej kliniky sa ten prebytočný ukladá v tukových bunkách. Keď človek bdie, telo je schopné použiť ho na energiu. Ale v noci, keď nemáte žiadnu fyzickú aktivitu, je to problém.

„Keď jeme cukor pred spaním, telo ho nesprávne metabolizuje, takže sa stáva zápalovým,“ konštatovala registrovaná dietologička Dana Ellis Hunnesová.

Ako dodala, v noci nespaľujeme cukor, takže je pravdepodobné, že to povedie k ukladaniu tuku a priberaniu.

Zaujme vás: SLIVKY vydržia ČERSTVÉ aj 1 ROK: Spravte TOTO a z ovocia sa budete tešiť MESIACE po sezóne

ZABUDNITE na sladké sny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je to naozaj také zlé?

Ak to robíte neustále, konzumácia cukru pred spaním by mohla mať následky. Ksi bez sladkého neviete predstaviť život, mali by ste si maškrty vychutnať počas dňa, keď ste aktívnejší.

„Keďže cukor môže pôsobiť zápalovo a narušiť spánok, je najlepšie sa mu vyhnúť tesne pred spaním,“ poznamenal Peters.

Odborník odporúča skončiť s konzumáciou cukru 2 až 3 hodiny pred spaním, aby sa zabezpečilo správne trávenie.

„Zníženie pridaných cukrov v strave, čo i len o malé množstvo, môže urobiť zázraky s vašim zdravím aj spánkom,“ poznamenal na záver Peters.

Podľa American Heart Association by ste nemali zjesť viac ako 6 až 9 polievkových lyžíc pridaného cukru denne.

Viac o téme: ZdravieSpánokCukor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9