Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

6 ZNAKOV, ktoré prezradia nočné ŠKRÍPANIE zubami: ZISTITE, čo sa to netýka aj VÁS!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Noc má byť pokojná, aby si vaše telo oddýchlo a načerpalo novú silu. Niekedy sa stane opak. Zobudíte sa vyčerpaní a ešte k tomu s bolesťami. Neškrípete náhodou zubami počas spánku?

Doktorka Floretta Cuffpey-Terryová, prezidentka Robert T. Freeman Dental Society vo Washingtone, DC varuje, že stav našich zubov môže ovplyvniť celkové zdravie. Obzvlášť vtedy, ak škrípete zubami takmer každú noc. V tom prípade sa u vás môžu objaviť také problémy, s ktorými nerátate, vrátane nahromadeného stresu, uvádza sa na huffpost.com.

Čítajte tiež: Čo bolo za energickým ŽIVOTOM 96-ročnej kráľovnej ALŽBETY II.? Tajomstvo DLHOVEKOSTI!

Odborníci zdieľajú príznaky, ktoré môžu prezradiť váš zlozvyk počas noci. 

Bolesť hlavy

"Ak škrípete zubami niekoľko hodín počas spánku, je vysoko pravdepodobné, že budete mať bolesti hlavy v dôsledku tlaku v ústach a čeľusti,'' povedal doktor Albert Coombs, majiteľ Smile Services DC a člen Medzinárodnej dentálnej asociácie implantátov. "Tieto ranné bolesti hlavy sú v podstate spôsob, akým sa vaše telo ukludňuje z extrémneho tlaku, ktorý bol vyvolaný počas noci,'' dodal.

Bolesť hlavy pri škrípaní zubov sa zvyčajne vyskytuje okolo spánkov a uší.

6 ZNAKOV, ktoré prezradia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť čeľuste

"Rovnako ako s bolesťou hlavy, sa môžete zobudiť s bolesťami čeľuste či bolesťou okolo svalov v ústach,'' povedala Cuffey-Terryová.

Táto bolesť môže trvať od niekoľkých minút až po celé hodiny, ale najhoršia bude pravdepodobne, keď sa ráno zobudíte. Bolesť čeľuste nie je niečo, s čím by ste sa mali prebúdzať, takže, ak spozorujete tento pocit, kontaktujte svojho zubára.

Bolesť zubov

Ak pociťujete v ranných hodinách bolesti zubov, zrejme máte dočinenia s bruxizmom. Doktorka Marjan Moghadamová, klinická docentka na New York University’s College of Dentistry, poznamenala, že bolesti zubov sú jasným znakom nočného škrípania. 

Opotrebovanie zubov

Podľa doktorky Moghadamovej „škrípanie zubov môže spôsobiť ich opotrebovanie, ktoré môže časom viesť k deštrukcii samotnej zubnej štruktúry, ako aj kosti, ktorá nesie zub v čeľustnej kosti“.

"Ak sa pozriete do úst a všimnete si, že sa vaša zubná korunka (čo je viditeľná časť zuba) opotrebováva, zrejme v noci škrípete zubami,'' dodala Cuffey-Terryová. "V tomto prípade si môžete všimnúť napr. zmenu farby vo forme bielych pruhov," pridáva sa Moghadamová.

Ak máte zub, ktorý sa zdá byť z ničoho nič posunutý dopredu alebo dozadu, môže ísť o znamenie nepríjemného zlozvyku.

Citlivosť na teplé a studené jedlá

Podľa doktora Coombsa je "bežné pociťovať citlivosť na teplé a studené jedlá a nápoje."

"Všímajte si lomové línie na zuboch. Ide o malé línie zlomenín, ktoré sú priamym vstupom k nervu zuba," vysvetľuje odborník. 

6 ZNAKOV, ktoré prezradia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak by ste si dali pohár ľadovej vody, ľahko by sa dostala k nervu vášho zuba. Hneď po prvom dúšku by ste to pocítili.

Ospalosť počas dňa

Hoci si to neuvedomujete, ak škrípete zubami, je pravdepodobné, že sa prebudíte v priebehu noci hneď niekoľkokrát. Dôvodom je pocit nepohodlia, bolesti, alebo len toho, že neustále pohybujúce sa ústa narúšajú nočný odpočinok. V dôsledku toho môžete byť ospalí počas dňa. 

Na vine je stres

Pandémia bola pre mnohých stresujúca. Rovnako aj iné problémy, ktoré vyvolávajú napätie ako inflácia či politické nepokoje. Stres sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi vrátane škrípania zubov. 

"Národný inštitút zdravia v roku 2020 vykonal výskum, ktorý objavil spojenie medzi stresom a bruxizmom,“ varuje Coombs. "Zistil, že 95% ľudí, ktorí sú pod obrovským množstvom stresu, vykazujú známky škrípania zubov.”

Zaujme vás: SLIVKY vydržia ČERSTVÉ aj 1 ROK: Spravte TOTO a z ovocia sa budete tešiť MESIACE po sezóne

Coombs dodal, že Americká zubná asociácia v prieskume z marca 2021 zistila až 70-percentný nárast bruxizmu, ktorý uviedol pandémiu ako dôvod zvýšenia tejto stresovej reakcie. 

Odborník to vyrieši

Zubný lekár môže preskúmať a vyhodnotiť príznaky a symptómy, aby vylúčil akýkoľvek iný problém, ako napríklad zubnú infekciu, ktorá by k tomu mohla prispievať. Tiež vám najlepšie odporučí ďalšie kroky a liečbu, ktorá môžu zahŕňať chrániče úst, svalové relaxácie alebo dokonca tipy na zvládanie stresu.

Viac o téme: ZdravieZubyŠkrípanie zubami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9