Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SLIVKY vydržia ČERSTVÉ aj 1 ROK: Spravte TOTO a z ovocia sa budete tešiť MESIACE po sezóne

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sladké, miestami až kyslé ovocie zažíva svoj vrchol práve v tomto období. Sezóna sliviek je v plnom prúde od začiatku augusta a potrvá až do októbra. Čo však potom s ovocím? Čo robiť, aby vám vydržalo čo najdlhšie?

Najlepším spôsobom, ako si užiť chuť sliviek aj po niekoľkých týždňoch, je uložiť ich do mrazničky. Mrazené slivky tak vydržia niekoľko mesiacov, dokonca až jeden rok! Nie je to však také jednoduché. Nestačí zobrať kúsky ovocia a bez rozmyslenia ich hodiť do mrazničky.

Čítajte tiež: Je to INAK, ako si mnohí mysleli: ČAS sa SKRÁTIL, za ako dlho sa skutočne NAKAZÍTE omikronom!

Príprava na zamrazenie ovocia

V prvom rade si vyberte slivky, ktoré sú na vrchole chuti a zrelosti, ako sa píše na thespruceeats.com. Tie v nezrelom stave nebudú chutiť dobre, keď ich rozmrazíte.

Postup, ako zmraziť slivky:

  1. Slivky dôkladne umyte a osušte
  2. Ovocie nakrájajte na mesiačiky a odstráňte kôstky
  3. Dajte ich na plech
  4. Následne zmrazte plátky sliviek. Nechajte ich v mrazničke od niekoľkých hodín až do jednej noci. Záleží aj od hrúbky sliviek. Mali by byť úplne zmrazené. 
  5. Zmrazené plátky vložte do uzatvárateľného plastového vrecúška alebo inej vzduchotesnej nádoby na uchovávanie potravín
  6. Vrecko označte dátumom a vložte naspäť do mrazničky

SLIVKY vydržia ČERSTVÉ aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dlho vydržia a čo s nimi? 

Mrazené slivky vám vydržia približne šesť mesiacov až rok. Ak ich tam ponecháte dlhšie, začne sa postupne zhoršovať kvalita ovocia, no nie je to nebezpečné. V prípade, že ste na ne zabudli a v mrazničke tak ostali o niečo dlhšie, môžete si z nich spraviť lekvár, keďže na štruktúre ovocia nezáleží. Prešlo len niekoľko týždňov od zamrazenia? Použite ich na chutný slivkový koláč alebo slivkové knedle. Kúsky mrazenej slivky sa dokonca dajú využiť ako "kocky ľadu" do ľadového čaju, limonády alebo iného nápoja, ktorý osvieži. 

Zaujme vás: Vypitie jednej FĽAŠE sa rovná VYFAJČENIU 10 cigariet: Týka sa to tohto NÁPOJA

Chutný džem

Inou možnosťou je spraviť slivkový lekvár. Ide o skvelý spôsob, ako uchovať slivky na celé mesiace. Pred zmiešaním dužiny s cukrom, pektínom a citrónovou šťavou slivky ošúpte. Uchovávajte džem v sterilizovaných pohároch a vychutnajte si ho počas zimných mesiacov. Dobrú chuť!

Viac o téme: SlivkyOvocie Zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9