Vypitie jednej FĽAŠE sa rovná VYFAJČENIU 10 cigariet: Týka sa to tohto NÁPOJA

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-07 21:30:00

Jedna fľaša červeného či bieleho môže znieť na prvý pohľad neškodne, no zdanie klame. Podľa odborníkov treba byť opatrní, keďže predstavuje podobné riziko, ako keby ste si zapálili niekoľko cigariet.

Jeden výskum naznačuje, že pitie fľaše vína (okolo 750 ml) týždenne zvyšuje riziko rakoviny rovnako ako fajčenie piatich až desiatich cigariet. Výsledky štúdie boli zverejnené v časopisu BMC Public Health.

Horšie následky u žien

Výskumníci z University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, Bangor University a University of Southampton poznamenali, že ak ženy vypijú jednu fľašu vína týždenne, ich celoživotné riziko rakoviny je ekvivalentné vyfajčeniu 10 cigariet týždenne. Vedci zistili, že tieto ženy mali zvýšené riziko rakoviny prsníka, ako sa píše na news-medical.net.

Čítajte tiež: LACNÉ veci, ktoré sú ZMIZÍKOM na brušný TUK: Výsledkom je TELO, pasujúce do každých nohavíc!

Na druhej strane muži, ktorí vypili fľašu vína týždenne, zaznamenali zvýšené riziko zodpovedajúce "len" piatim cigaretám týždenne. U mužov sa pitie vína spájalo s rakovinou pečene, pažeráka a čriev.

Tím predpokladal, že ak 1 000 nefajčiarov a 1 000 nefajčiarok počas svojho života vypije jednu fľašu vína týždenne, 10 mužov a 14 žien dostane rakovinu. Podobne, ak by pili tri fľaše týždenne namiesto jednej, 19 mužov a 36 žien by ochorelo na rakovinu. Aby toho nebolo málo, tri fľaše vína týždenne sa rovnali 8 a 23 cigaretám týždenne pre mužov a ženy.

Jedna fľaša týždenne - celoživotné riziko rakoviny

Odborníci upozorňujú, že škodlivé účinky alkoholu verejnosť v porovnaní s fajčením často podceňuje.

„Jedna fľaša vína týždenne je spojená so zvýšeným celoživotným rizikom rakoviny, pričom u žien hrozí rakovina prsníka. To zodpovedá zvýšenému riziku rakoviny spojenému s desiatimi cigaretami týždenne,“ uzatvárajú.

Je už známe, že nadmerné pitie alkoholu je spojené s rakovinou úst, hrdla, pažeráka, čriev, pečene a prsníka. Na rozdiel od fajčenia to však verejnosť stále veľmi nechápe. Odborníci vrátane vedúcej výskumníčky Dr. Theresy Hydesovej dúfajú, že použitím cigariet ako porovnávača by mohli efektívnejšie komunikovať toto posolstvo a pomôcť ľuďom robiť lepšie rozhodnutia, ktoré sa týkajú ich životného štýlu.

„Treba dodať, že táto štúdia nehovorí, že pitie alkoholu s mierou je  ekvivalentné fajčeniu. Naše zistenia sa týkajú celoživotného rizika v celej populácii. Riziko rakoviny, spôsobené pitím alkoholu alebo fajčením, sa líši a je individuálne," varuje odborníčka. 

Je dôležité zvyšovať povedomie

Sophia Lowesová v mene spoločnosti Cancer Research UK upozorňuje: „Fajčenie zostáva najväčšou príčinou rakoviny, takže toto porovnanie môže byť užitočné na zvýšenie povedomia o menej známych rizikových faktoroch, ako je alkohol.“

Lowesová ďalej povedala, že štúdia tak zdôrazňuje, že aj nízke hladiny pitia môžu zvýšiť riziko zákernej choroby. Je to jasné - čím menej človek pije, tým nižšie je riziko rakoviny.

Zaujme vás: FOTO Po tomto už naň nezabudnete: Hrozivý dôkaz, čo spôsobí IGNOROVANIE opaľovacieho KRÉMU

"Malé zmeny, ako napríklad viac dní bez alkoholu, môžu mať veľký vplyv na to, koľko vypijete,“ dodáva na záver.

Fotogaléria


Tagy:
víno zdravie rakovina

2022-09-07 21:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia