Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je to INAK, ako si mnohí mysleli: ČAS sa SKRÁTIL, za ako dlho sa skutočne NAKAZÍTE omikronom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia zistila obdobie, ktoré uplynie medzi infekciou nedávnych variantov covidu a príznakmi. Odhalila, že nákaza sa prejaví u človeka za pomerne krátku dobu.

Na začiatku pandémie bolo známe, že trvá niekoľko dní, kým ste zistili, či ste nakazení alebo nie. Nakoniec sme sa dostali na číslo 5 - v priemere toľko údajne trvá, kým sa objavia príznaky infekcie u človeka. Podľa novej recenzie, uverejnenej v časopise JAMA Network Open, to je však trochu inak, pričom okno medzi expozíciou a prvými prejavmi je menšie!

Čítajte tiež: FOTO Po tomto už naň nezabudnete: Hrozivý dôkaz, čo spôsobí IGNOROVANIE opaľovacieho KRÉMU

Aké sú inkubačné doby?

Vedci analyzovali 141 štúdií, aby zistili, ako sa od marca 2020 zmenila inkubačná doba covidu – čas od nakazenia do začiatku prejavovania príznakov. Štúdia, ktorú vykonali vedci v Pekingu, prišla na to, že s každým novým variantom sa inkubačný čas výrazne skrátil! Napríklad, čo sa týka omikronu, tento variant má najkratší čas medzi infekciou a príznakmi, píše sa na huffpost.com.

Inkubačné doby COVID-19 spôsobené variantmi alfa, beta, delta a omikron boli 5,00, 4,50, 4,41 a 3,42 dňa,“ uvádza sa v štúdii.

Štúdie analyzované v prehľade sa do značnej miery spoliehali na to, že si ľudia pamätajú dátum infekcie a to, kedy sa symptómy začali. To znamená, že sa niektorí mohli pomýliť, ak si to zle zapamätali. Dvaja experti však dodali, že so zisteniami štúdie súhlasia. Skrátenú inkubačnú dobu totiž sami vidia aj vo svojej v práci.

Je to INAK, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľahšie šírenie vírusu

Kratšia inkubačná doba znamená, že covid sa môže šíriť ľahšie. To potvrdzuje David Souleles, riaditeľ tímu v oblasti verejného zdravia na Kalifornskej univerzite v Irvine, podľa ktorého, keď sa u nás prejavia príznaky v krátkom čase, v našom systéme cirkuluje viac vírusu. To zvyšuje pravdepodobnosť prenosu choroby na niekoho iného.

"Príznaky, ako je kašeľ a kýchanie, urýchľujú schopnosť vírusu prenášať sa z človeka na človeka," povedal.

Navyše, keďže medzi infekciou a príznakmi už nie je 7- až 10-dňové okno, vírus sa hromadí rýchlejšie a nemusí sa v človeku zdržiavať niekoľko dní, kým nakazí niekoho iného, ​​vysvetlil Souleles. V skorších variantoch bola dlhšia časová medzera, čo znamená, že sa vírus hromadil v systéme, no nebol schopný preniesť sa na inú osobu. Teraz to tak nie je.

Napríklad, v sobotu ste večerali s priateľom, ktorý vám v nedeľu oznámil, že mal pozitívny test na covid. Ak ste boli infikovaní, je pravdepodobné, že sa príznaky u vás objavia veľmi rýchlo, napríklad v utorok alebo stredu. Existuje tiež šanca, že ste vírus mohli rozšíriť aj na iných ľudí v tomto krátkom časovom rámci, čo bolo menej pravdepodobné ako v iných inkubačných oknách pre varianty ako alfa a beta. V prípade týchto skorších variantov si vírus vyžadoval viac času na to, aby sa vytvoril, kým sa preniesol.

Je to INAK, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Infikuje viac ľudí

Štúdia uviedla, že „od začiatku pandémie sa COVID-19 neustále vyvíjal a mutoval a vytváral varianty s rôznou prenosnosťou." Je to preto, že vírus vyvíja zmeny vo svojej štruktúre, ktoré ho robia invazívnejším, dodal Dr. Gregory Poland, profesor medicíny a infekčných chorôb na Mayo Clinic. Kratšia inkubačná doba je jedným zo spôsobov mutácie vírusu, aby sa stal nákazlivejším.

Zaujme vás: NAJLEPŠIE jedlá z FASTFOODU, keď máte vysoký CHOLESTEROL: Po týchto siahnite!

Covid je momentálne hyperinfekčný a „vyvinul schopnosť infikovať horné dýchacie cesty viac ako dolné dýchacie cesty“, vďaka čomu je tiež oveľa prenosnejší. Inak povedané, ak je vírus vo vašich horných dýchacích cestách (nos a hrdlo), bude sa ľahšie šíriť dýchacími cestami v porovnaní s vírusom, ktorý sa nachádza v tých dolných (ako sú pľúca).

O koľko nákazlivejšie sú tieto súčasné kmene? Poland vysvetlil, že „ak by sa objavil omikron a nie pôvodný kmeň v roku 2020, nehovorili by sme o mŕtvom 1 človeku z 308 ľudí, pravdepodobne by sme hovorili už o 1 z 200.

Viac o téme: PrevenciaNákazaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9