FOTO Po tomto už naň nezabudnete: Hrozivý dôkaz, čo spôsobí IGNOROVANIE opaľovacieho KRÉMU

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-06 12:00:00

Internet obehla šokujúca fotografia, ktorá odhaľuje následky používania opaľovacieho krému iba na tvári. Krk 92-ročná žena zakaždým vynechala, čo sa jej po rokoch nepekne odrazilo na pokožke.

Staršia žena viac ako 40 rokov nepoužívala hydratačný krém s UV ochranou na krk. Výsledok? Krk má pokrytý vráskami a nepeknými stareckými škvrnami, za čo môže slnečné žiarenie, pred ktorým nebola chránená. Dôchodkyni tak ostali fľaky na pokožke, pričom nepoškvrnenú mala len tvár, kde používala SPF produkty, ako sa píše na metro.co.uk.

Čítajte tiež: Populárna OMÁČKA, ktorá ZMENÍ čísla na tlakomere: Krvný TLAK dostane do VÝŠIN

Tak vidieť, čo môže slnko narobiť s citlivou pokožkou bez opaľovacieho krému. Potvrdzujú to odborníci z Technickej univerzity v nemeckom Mníchove, ktorí uviedli, že obrázky ukazujú „nápadný rozdiel v poškodení slnečným žiarením“ medzi časťami tela, ktoré boli chránené pred slnkom. Varovali, že sa stále nerobí dostatočná osveta o používaní opaľovacích krémov, ktoré sú životne dôležité pri znižovaní rizika rakoviny kože.

Národná zdravotná služba (NHS) nabáda každého, aby používal ochranu aspoň s faktorom 30. Štúdie pritom naznačujú, že pravidelní používatelia opaľovacieho krému so SPF 15 alebo vyšším môžu znížiť riziko vzniku melanómu – rakoviny kože, ktorá ročne zabije 2 300 ľudí v Británii a 7 650 v USA.

Fotografia ženy bola prvýkrát publikovaná v časopise Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. Dermatológ Dr Chritsian Posch v časopise uviedol, že obrázok ukazuje, ako „je dôležité a účinné predchádzať negatívnym účinkom UV žiarenia“.

"Klinické vyšetrenie odhaľuje výrazný rozdiel v poškodení slnečného žiarenia medzi jej lícom a krkom," dodal odborník.

UVA ako hlavná príčina fotostarnutia

Je prirodzené, že vplyvom času pokožka starne. No ak sa vystavujete slnečnému žiareniu, ide o tzv. fotostarnutie. Asi 90 percent všetkých viditeľných zmien na koži je spôsobených fotostarnutím, tvrdí nadácia Skin Cancer Foundation. UV žiarenie môže preniknúť do prvých dvoch vrstiev kože – epidermis a dermis – a poškodiť tak bunkovú DNA. Práve poškodenie vrchnej vrstvy epidermis spôsobuje, že telo produkuje melanín ako súčasť pokusu zabrániť slnku v pokračovaní jeho útoku. To zvyčajne vedie k opáleniu, pretože látka produkuje tmavší pigment v koži.

Zaujme vás: KVÍZ o BURČIAKU, ktorý už rozvoniava na trhoviskách: Spoznáte KVALITU od napodobeniny?

Vystavenie UVA vlnám, ktoré majú dlhšiu vlnovú dĺžku a prenikajú hlbšie ako iná forma UV - UVB, vedie časom k poškodeniu strednej vrstvy dermis. Vrstva obsahuje kolagén, elastín a ďalšie vlákna podporujúce štruktúru pokožky. Hlbšie prenikanie poškodzuje tieto proteíny, čo vedie k postupnému uvoľneniu a vráskavosti pokožky. To je dôvod, prečo sa UVA žiarenie považuje za hlavnú príčinu fotostarnutia. UVB je zase typ lúča, ktorý sa viac spája s popáleninami od slnka. Aj infračervené svetlo, ktoré je pociťované ako teplo, a vysokoenergetické viditeľné (HEV) svetlo zo slnka sú tiež spojené s poškodením dermis. Kombinované účinky môžu viesť k tomu, že pokožka bude ochabnutejšia, vráskavejšia s nepeknými škvrnami.

Fotogaléria


Tagy:
koža slnko zdravie opaľovací krém starnutie

2022-09-06 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia