LACNÉ veci, ktoré sú ZMIZÍKOM na brušný TUK: Výsledkom je TELO, pasujúce do každých nohavíc!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-06 15:30:00

Ak ste opäť ledva zapli svoje džínsy, je čas vyhlásiť pneumatike na brušku vojnu. O zdravom stravovaní a zvýšenom pohybe vie už každý, to netreba stále omieľať. No sú aj iné nenáročné spôsoby, ako posunúť ručičku na váhe smerom nadol.

Je veľmi ľahké upadnúť do letargie a vzdať sa kvôli tomu, že váš vek prekročil 40-tku či 50-tku. Áno, nebudete mať bruško ako plochú dosku, ktorou ste sa zrejme pýšili vo svojich 20-tych rokoch, no nezmierte sa s veľkou pneumatikou! I napriek tomu môžete mať pekný stred tela, ktorým sa môžete pýšiť i v plavkovej sezóne. 

Čítajte tiež: S akými PROBLÉMAMI sa spája vaša krvná SKUPINA? Pozor na mŕtvicu, u KOHO je vyššie RIZIKO!

Odborník na výživu Rob Hobson hovorí, že zmena hladín hormónov počas menopauzy – najmä pokles estrogénu – môže ovplyvniť distribúciu telesného tuku, uvádza sa na thesun.co.uk.

„Faktormi môžu byť aj znížená fyzická aktivita a strata svalovej hmoty, počet detí, ktoré ste mali, rodinná anamnéza obezity, užívanie antidepresív a častejšie stravovanie mimo domu,“ vysvetľuje špecialista.

Odborníčka na výživu Pippa Campbellová sa pridáva a tvrdí, že za to môže príliš veľa inzulínu, teda hormónu, ktorý reguluje metabolizmus.

"Inzulín je zodpovedný za premenu cukrov a uhľohydrátov na energiu," hovorí. "Keď sa nám nepodarí využiť túto uloženú energiu cvičením, rýchlo sa premení na telesný tuk, ktorý sa ukladá v strede tela."

Dobrou správou je, že sa môžete zbaviť tukového tkaniva – neexistuje však žiadna rýchla diéta. S týmito tipmi to však zvládnete!

Majte stres pod kontrolou

Stres môže spôsobiť veľký zmätok, ktorý sa odrazí na vašom bruchu.

„Keď si váš mozog myslí, že je váš život v nebezpečenstve, stimuluje uvoľňovanie adrenalínu a kortizolu,“ vysvetľuje Rob. "Táto reakcia "boj alebo útek" je veľmi efektívna a poskytuje okamžitú energiu na päť až 10 minút, čo vám umožní rýchlo reagovať na nebezpečné situácie."

Ale ak ste v strese a nemáte žiadne špecifické „nebezpečenstvo“, na ktoré by ste mohli reagovať, tuk a glukóza (v podstate cukry) nachádzajúce sa okolo vášho systému sa ukladajú vo forme tuku okolo vášho pásu. Jednoducho povedané, ak sa stresujete, zjete veľa šišiek, čo sa odzrkadlí na bruchu.

Zaútočte na stres, ako hovorí Pippa: „Hoci stres nemôžete úplne odstrániť, dá sa znížiť meditáciou, jogou alebo hlbokou relaxáciou.“

Kombinujte rôzne cvičenia

Cvičenie je neuveriteľný odbúravač stresu, zaplaví vás endorfínmi, vy sa tak budete cítiť o poznanie lepšie a po tréningu vám dodá dávku energie.

„Skutočnosť, že počas cvičenia používame viac kyslíka, čím vytvárame väčší prietok krvi, má tiež pozitívny vplyv na mozog a na to, ako sa cítime,“ vysvetľuje Maria Eleftheriouová, vedúca centra revolučného cvičenia Barre v Psycle.

Kombinovanie tréningov v strednom veku je životne dôležité, aby ste udržali tuk na bruchu na uzde. Napríklad, striedanie pilatesu, barre tréningu, ktorý používa baletné pohyby a závažia môžu urobiť veľký rozdiel.

„Ideálny je fitness trend s názvom Barre, pretože malé, kontrolované pohyby telesnej hmotnosti pomáhajú budovať silu a zvyšovať hustotu kostí,“ hovorí odborníčka. „Ako starnete, vaše telo sa nezmení samotným HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning) tréningom alebo kardiom. Potrebujete izometrické (keď sťahujete špecifické svaly, ako napr. pri doske - planku) a excentrické (pomalé predlžovanie svalu) cviky, ktoré precvičujú krátke aj dlhé svaly,“ radí Maria.

Takže, nazabúdajte na činky, ale ani na kardio – aj 30-minútová prechádzka alebo 20-minútová jazda na bicykli uvoľní endorfíny, ktoré potrebujete, a nezaťaží kĺby.

Intervalový tréning raz týždenne môže pomôcť podporiť zdravie srdca a zmierniť symptómy menopauzy v kombinácii s jogou a strečingom,“ hovorí Maria.

Majte sex

Nielenže sa dokázalo, že sex vďaka všetkým tým endorfínom pomáha zmierniť stres, ale milostnými radovánkami sa dajú spáliť kalórie. Bojuje sa s libidom? Rob odporúča potraviny s vysokým obsahom zinku, ako sú ustrice, homáre, červené mäso, orechy, semená a šošovica, ako aj ženšen, prostredníctvom doplnkov alebo čaju.

"Predpokladá sa, že ženšen má regeneračný účinok, ktorý zlepšuje fyzickú a duševnú energiu, ako aj výdrž - preto sa spája s libidom," vysvetľuje odborník. 

Jedzte potraviny v určitom poradí

„Výskum ukazuje, že poradie, v ktorom konzumujeme rôzne druhy potravín, môže výrazne ovplyvniť hladinu inzulínu po jedle,“ hovorí Pippa. „Proteín je najlepšie jesť ako prvý v akomkoľvek jedle. Dokonca aj niektoré druhy zeleniny sú škrobové a môžu obsahovať sacharidy, takže, ak budete jesť najskôr bielkoviny, bude to mať menší vplyv na hladinu inzulínu. Čím viac naplníte svoje telo inzulínom, tým viac budete mať kolísanie hladiny cukru v krvi a tento efekt horskej dráhy môže spôsobiť túžbu po jedle, ukladanie tuku a podráždenosť.“

Dajte si vajíčka na raňajky

Vynechajte toast. Pippa odporúča vzdať sa sacharidov na raňajky a obed v prospech bielkovín.

„Vymeňte ovsenú kašu alebo granolu za raňajky bohaté na bielkoviny, ako sú dve varené vajcia, údený losos alebo proteínový koktail. To pomôže naštartovať váš metabolizmus na začiatku dňa. Obed by mal tvoriť veľký tanier šalátu s rôznou farebnou zeleninou a chudým proteínom, ako je kuracie mäso, ryba alebo tofu,“ dodáva odborníčka.

Pochutnajte si na stredomorskej strave

Našťastie, nemusíte sa úplne vzdávať sacharidov. Rob odporúča stredomorskú stravu, ktorá obsahuje ovocie, zeleninu, mastné ryby (sardinky, makrela, losos), celozrnné výrobky, olivový olej, ale s jedlami, ktoré stále obsahujú približne 25 % sacharidov (ako je ryža, fazuľa, zemiaky a chlieb).

Počas menopauzy je táto diéta užitočná, pretože obsahuje veľa fytoestrogénnych potravín – látok, ktoré pôsobia ako estrogén, ktorý v menopauze chýba. Môžu pomôcť zvládnuť symptómy, ako sú návaly tepla,“ dodáva Rob.

Obmedzte maškrtenie

Balíček lupienkov už neraz skončil na tanieri medzi hlavnými jedlami? No čím viac ich zjete, tým viac naplníte svoje telo inzulínom, takže budete pociťovať kolísanie hladiny cukru v krvi.

„Ak jete výživné, vyvážené jedlá plné bielkovín a vlákniny, vaše telo nič viac nepotrebuje. Namiesto toho skúste jesť tri menšie jedlá a žiadne občerstvenie," hovorí Pippa.

Zaujme vás: FOTO Po tomto už naň nezabudnete: Hrozivý dôkaz, čo spôsobí IGNOROVANIE opaľovacieho KRÉMU

Ak si naozaj neviete predstaviť život bez občerstvenia, vezmite si za hrsť mandlí alebo marhúľ – obe sú bohaté na bór, čo môže pomôcť riadiť metabolizmus a zabrániť obezite.

Môžete piť víno!

Dobrá správa na záver. Ak si cez víkend doprajete jeden pohárik, smelo do toho. Pozor však na to, aby to nebolo od pondelka do piatku. 

„V polovici týždňa skúste namiesto toho piť kombuchu, ktorá vyživuje vaše dobré črevné baktérie," radí špecialistka. 

Fotogaléria


Tagy:
brucho chudnutie tuk

2022-09-06 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia