Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto už nerobte, inak si spustíte DEPRESIU: Zmena PSYCHIKY po týchto JEDLÁCH

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, čo jeme, nemá vplyv len na našu hmotnosť, vzhľad a množstvo energie. Súčasná veda naznačuje, že to, čo vkladáme do úst, výrazne vplýva aj na celkové fyzické a duševné zdravie.

Jedlo môže byť liekom, ale aj skazou! Štúdia z roku 2022 odhalila súvislosť medzi ultraspracovanými potravinami a depresiou, čo potvrdil aj výskum z roku 2020 v European Journal of Human Genetics. Vedci vtedy našli spojenie medzi nesprávnou stravou a poruchami duševného zdravia u mladých ľudí.  Ako sa píše na thehealthy.com, potraviny, ktoré máme na tanieri, môžu ovplyvniť všetko od nálady až po sebavedomie.

„Chráňte si preto svoje duševné zdravie vyhýbaním sa týmto štyrom škodlivým stravovacím návykom,“ radí dietologička a odborníčka na zdravú stravu Kitty Broihierová.

Ktoré to podľa nej sú?

Čítajte tiež: Čo bolo za energickým ŽIVOTOM 96-ročnej kráľovnej ALŽBETY II.? Tajomstvo DLHOVEKOSTI!

1. Príliš veľa cukru

„Zatiaľ čo mozog uprednostňuje glukózu ako zdroj paliva, množstvo štúdií ukazuje, že diéta s vysokým obsahom cukru súvisí so zlou náladou a depresiou,“ konštatovala Broihierová.

Ako uviedla, konzumácia cukru zvyšuje zápal v tele, čo má tiež vplyv na psychiku. Podľa nej je síce ľahké identifikovať sladké jedlá, ktorým je lepšie sa vyhýbať, no treba si dávať pozor aj na to, čo pijete.

Toto už nerobte, inak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nápoje sladené cukrom sa spájajú s mnohými zdravotnými problémami, vrátane zvýšeného rizika vzniku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a stukovatenia pečene,“ vysvetlila dietologička.

Ich popíjanie dokonca narúša neurologické zdravie.

2. Konzumácia západnej stravy

Cukor je hlavnou súčasťou toho, čo mnohí odborníci na výživu označujú ako "štandardná americká strava". V podstate to znamená konzumáciu vysokého množstva nasýtených tukov a rafinovaných alebo spracovaných potravín. Výskum ukázal, že ak sú pravidelne súčasťou jedálnička, zvyšujú riziko symptómov depresie. Samozrejme, je veľmi jednoduché si kúpiť hamburger, ktorý vás zasýti, keď sa veľmi ponáhľate, no aj v stánkoch rýchleho občerstvenia nájdete zdravšie pokrmy.

3. Neustále sledovanie, čo jete a pijete

Počítanie kalórií je jedným z tradičných spôsobov, ako schudnúť.

„Nadmerné fixovanie sa na čísla však môže časom negatívne ovplyvniť duševné zdravie,“ myslí si Broihierová.

Ako uviedla, na začiatku to môže byť užitočný nástroj, najmä, keď si práve vytvárate nový spôsob stravovania a pokúšate sa zbaviť zlozvykov.

Toto už nerobte, inak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď to však robíte dlhodobo, zvyk sa môže zmeniť na posadnutosť, ktorá skončí riadením vášho života,“ dodala.

Takže, namiesto počítania kalórií, mnohí odborníci odporúčajú začleniť do stravy viac zdravých potravín. Potom by ste mali venovať pozornosť tomu, ako sa cítite po ich konzumácii.

Zaujme vás: ZABUDNITE na sladké sny: ZABIJAK, ktorý vám ROZHODÍ spánok a pridá KILÁ navyše

4. Nekonzumujete dostatok protizápalových potravín

Strava zohráva hlavnú úlohu pri zvyšovaní zápalu. Takže, pravidelná konzumácia protizápalových potravín, ako je zelenina, ovocie a ryby, pomáha znížiť riziko depresie. Aby ste predišli problémom, zaraďte do svojho jedálnička protizápalové jedlá, napr. jablká, ananás, hrozno, čerešne, olivový olej, orechy a semiačka, zelená zelenina, hnedá ryža, ryby, či tmavá čokoláda.

Viac o téme: JedloStravaDepresia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9