Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo bolo za energickým ŽIVOTOM 96-ročnej kráľovnej ALŽBETY II.? Tajomstvo DLHOVEKOSTI!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

Hoci mnohí sa ešte len spamätávajú zo smutnej správy, nemožno zaprieť jednu vec. Kráľovná Alžbeta II. sa dožila krásnych, úctyhodných 96 rokov. Čo je za tým?

Svet je v slzách. Britská panovníčka kráľovná Alžbeta II. zomrela pokojne vo svojom dome na zámku Balmoral vo štvrtok 8. septembra. Vo veku 96 rokov bola „najdlhšie vládnucim žijúcim monarchom na svete“.

Narodila sa 21. apríla 1926 a kráľovnou sa stala 6. februára 1952 po smrti svojho otca kráľa Juraja VI. V čase otcovej smrti mala 25 rokov a s manželom princom Philipom bola na turné v Keni. Bola korunovaná nasledujúci rok, 2. júna 1953.

Čítajte tiež: SLIVKY vydržia ČERSTVÉ aj 1 ROK: Spravte TOTO a z ovocia sa budete tešiť MESIACE po sezóne

Čo bolo za energickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Stala sa vzorom zdravia a pohody

Podľa BBC sa kráľovná Alžbeta II. stala 9. septembra 2015 najdlhšie slúžiacou panovníčkou Spojeného kráľovstva, čím prekonala 63-ročnú a dlhú vládu svojej praprababičky kráľovnej Viktórie. Kráľovná sa vymanila z karantény covidu pri svojom prvom verejnom vystúpení v októbri a na radosť všetkých bola ešte dlho potom obrazom dobrého zdravia. Správa z portálu express.co.uk pripisuje „jej schopnosť pôsobiť tak pokojne, vyrovnane a silne počas problémov“, čo jej umožnilo vykonávať svoju kráľovskú povinnosť 70 rokov.

Britská kráľovská rodina bola vždy stelesnením milosti. Správa v The New York Post si všimla jej relatívne nevrásčité čelo, starostlivo upravený vzhľad a absenciu akejkoľvek nemotornosti v chôdzi, ktorá prichádza s pokročilým vekom - najmä keď ste veľmi blízko 100.

Zostarla neuveriteľne dobre a stala sa vzorom zdravia a pohody,“ povedal pre The Post britský výskumník v oblasti kultúry Bryan Kozlowski.

Vo svojej novej knihe „Nech žije kráľovná! 23 pravidiel pre život od britskej najdlhšie vládnucej monarchy“, Kozlowski preskúmal prvky každodenného životného štýlu už zosnulej kráľovnej vrátane toho, čo jedla, jej pracovného programu, voľného času a toho, ako sa vyrovnávala s rodinnými a profesionálnymi vzťahmi. 

Kozlowski prezradil pre New York Post päť zvykov, ktoré dodržiavala britská panovníčka, a ktoré pravdepodobne stoja za jej dlhým a pevným zdravím: 

Cvičenie

Na rozdiel od všeobecne rozšíreného presvedčenia, že ak chcete dosiahnuť dlhovekosť, musíte si udržiavať prísny fitness režim, kráľovná Alžbeta II bola veľkým zástancom „rozumného cvičenia“, ako sú rýchle prechádzkami so svojimi psami a jazda na koni.

Kráľovná Alžbeta II. s princom Charlesom.
Zobraziť galériu (5)
Kráľovná Alžbeta II. s princom Charlesom.  (Zdroj: profimedia.sk)

"Výskum hovorí, že typy cvičenia, ktoré udržiavate, sú tie, ktoré vám prinášajú potešenie," povedal Kozlowski pre The New York Post.

Jedlo a alkohol

Kráľovná sa narodila v období po skončení Veľkej vojny (1914-1918) a bola tínedžerkou, keď sa odohrala druhá svetová vojna. Elizabeth uprednostňovala jednoduché jedlá.

„Po dlhú dobu bolo v Británii takmer nevlastenecké byť príliš veľkým gurmánom,“ povedal Kozlowski.

Milovala popoludňajší nápoj Darjeeling, čo je čierny čaj zo Západného Bengálska vo východnej Indii. Ide o vysoko cenený nápoj, ktorý je synonymom noblesy, špičkovej kvality a elegancie. Kráľovná si ho zvykla vychutnať so sendvičmi a koláčikmi. Aj ten najmenší kúsok koláča si naservírovala na tanier. Aj dietológovia radia, že by si mal mať každý dovoliť príležitostné maškrty. 

Čo sa týka konzumácie alkoholu, nie je žiadnym tajomstvom, že členovia kráľovskej rodiny z času na čas radi zdvihnú pohárik. V médkách sa objavili nejaké správy o tom, že si kráľovná ráno vychutnala ginový kokteil, po ktorom nasledoval pohár vína alebo šampanského s obedom a ďalší pohár šampanského plus suché martini večer. Bývalý šéfkuchár jej Veličenstva Darren McGrady údajne povedal pre CNN, že keď si kráľovná dá k večeri drink, zvyčajne je to pohár jej obľúbeného nemeckého sladkého vína. Avšak s tým rozdielom, že nevypije štyri poháre denne. 

Kozlowski vysvetlil: „Psychológovia by ju nazvali ‚sebatranscendentnou pijankou‘ – nedovolí, aby to zasahovalo do jej väčšieho zmyslu života.“

Krása

Pokiaľ ide o jej skrášľovací režim, Kozlowski tvrdí, že žiadne príliš drahé značky nenesú kráľovskú pečať a Elizabeth už roky používala produkt za rozumnú cenu, vrátane jedného hydratačného krému od nie príliš svetoznámej značky alebo vysokej kvality. Podstatné je tiež spomenúť, že sa vyhýbala vystaveniu sa slnečným lúčom, ktoré sú zodpovedné za predčasné starnutie pokožky. 

Udržiavanie aktívneho mozgu

Jedným z hlavných spôsobov, ako sa kráľovná udržiavala zdravá, boli mentálne návyky. Ako hovorí Kozlowski, kráľovná každý deň dostala veľkú červenú škatuľu plnú papierov – od parlamentných správ až po spravodajské dokumenty. Každé ráno pri raňajkách čítala noviny a držala krok s politickým a spoločenským vývojom. To jej umožnilo udržiavať mozog aktívny, čo by mali robiť všetci starší ľudia.

Čo bolo za energickým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Duševné zdravie

„Kráľovná Alžbeta II pochádzala z kultúry dôstojnosti, kde bol každý zodpovedný za svoje emócie,“ povedal Kozlowski pre NYPost.

Verí, že kráľovnin postoj jej dodal duševnú silu! Praktikovala totiž jednu vec, ktorú psychológovia nazývajú "benefit-finding", čo je jedna z možných stratégií pre nadobudnutie pozitívnych skúseností. Ide o zistenie pozitívnej životnej zmeny vyplývajúcej z boja, v ktorom sa vyrovnávame s náročnou životnou udalosťou, ako je trauma, choroba alebo iné negatívne skúsenosti.

Zaujme vás: Je to INAK, ako si mnohí mysleli: ČAS sa SKRÁTIL, za ako dlho sa skutočne NAKAZÍTE omikronom!

"Má takú ochotu a silu prispôsobiť sa, čo odstraňuje stres, ktorému podliehame, keď čelíme nepríjemným zmenám. To určite prispieva k dlhovekosti a plnohodnotnej existencii," dodáva na záver. 

Dlhovekosť alebo dlhý zdravý život či starnutie s pôvabom a bez chorôb so všetkými kognitívnymi schopnosťami je veľkým benefitom, ktorý má len málokto. Ľudstvo neustále hľadá tajný vzorec pre dlhovekosť, ale pravdou je, že ide o kombináciu viacerých faktorov a nielen len jedno pravidlo, ktoré treba nasledovať. Nakoniec nezáleží na ničom inom, len na tom, ako dobre ste prežili život, ktorý ste získali náhodou do vienka.

Viac o téme: ZdravieDlhovekosťKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9